5.1 hangszóró, házi mozi, bármi? Segítség!?
Na már most olvastam itt 1200 féle dolgot mindkettőről. A kérdésem az lenne, hogy ilyen feltételek mellé mit éri meg venni:
- olyan 150k alatt legyen ha lehet, akörül költenék rá
- dobolok, a dobtanárom azt ajánlotta, hogy emiatt 1000W körül legyen a teljesítmény, ha azt akarom hogy túl szólja
- na ilyen 1000 wattos téma, úgy néztem csak házi mozi rendszerben van
- Főleg rockot, metált, dupstepet, dnb-t hallgatok. Itt sokszor olvastam hogy a 5.1 elrontja a metál és egyéb keményebb műfajok hangzását
- viszont olyat is olvastam h az 5.1-t is átlehet állítani, hogy sztereó hangzása legyen
Ne kövezettek meg nagyon nem értek ehhez, és sürgős segítségre lenne szükségem mert a vásárlás küszöbön van. Márkát kezdve, hogy a leírásában mi szerepeljen hogy minőségi legyen stb stb stb. Ennyi pénzért nem szeretnék valami sz@rt venni:D
Illetve még egy hasonló kérdés: PC-re is szeretnék venni de oda csak 2.1-et. Abból milyet érdemes?
36%-os értékeléssel biztos értesz hozzá... :D
Ne hallgass rá, nyilván azt akarod, hogy a dobszerkót leszólja szobában a cucc. Ehhez legalább egy 2.1-es PA rendszer kell, amihez valóban elég pár 100 watt mivel 100 decibel érzékenység körül vannak a hangfalak.
(Érzékenység: megmutatja, hogy egy wattal terhelve, mekkorát szól a hangfal. Ha 100 decibel érzékeny, akkor 1 wattal 100 decibelt szól. Azt is illik tudni jelen esetben, hogy ha duplázod a teljesítményt, 3 decibellel nől a kakaó. Tehát ha 100 decibel érzékeny 1 wattal, 2watt->103dB, 4w->106dB, 8w->109dB, 16w->112dB.)
Az érzékenység csak az alsó határfreki növelésével növelhető, az alsó határfreki kitolásával pedig csökken az érzékenység. Ez fizika, tehát vagy lemegy pince mélységekbe egy nyomó, vagy érzékeny. Kettő együtt nem megy.
A PA hangszórók nem tudnak olyan mélyre lemenni, ami szükséges mozizáshoz (20-30Hz-es sáv).
A házimozi subládák már mélyre mennek, viszont kicsi a membrán felület, és a kitérés, ezért nem elég hangos.
A komoly autós mélyhangszórók mélyre mennek, csak 90 decibel érzékenyek, viszont cserében terhelhetők több ezer wattal. Tehát gyakorlatilag egy autós mélyhangszóró átlagban 10 decibellel érzéketlenebb a PA hangszórónál, de azt a 10 decibeles különbséget legyűrik a 3-4x akkora terhelhetőséggel. Tehát végeredményben ugyan olyan hangos mint a PA nyomó, csak 3-4x akkora kakaó kell neki hogy akkorát szóljon. Viszont ezek mélyre mennek, ezért mozira is alkalmasak.
Ezért írtam alternatívának.
Jó, akkor tisztázzuk. Én sem értek hozzá, csak hobbi szinten belefolytam anno a házimozi-hifi világáva, majd a hangosítás technikába, és fél lábbal az autóhifibe is. Építettem jó pár hangdobozt, főleg mélyládát. Autós hangszóróval diszkóztunk, PA-val bohóckodtunk szobában, házimozi subládát kocsiba, stb... Minden verziót kiróbáltunk, több féle hangszóróval/ládával.
Fölösleges az 5.1? Ha mozizni akar miért lenne fölösleges? Nagyon jó élményt tud adni egy jól beállított, valódi 5.1-es hangsáv, főleg a mai 3D-s TV-k által nyújtott vizuális élmény mellé. Persze nem minden filmnél, egy 2 órás drámánál, vagy életműnél valóban tök fölösleges, én sem kapcsolom be a rendszert, elég akár a TV hangszóró is. De olyan filmeknél, mint pl. a Transformers 1-3, Gyűrűk ura 1-3, Harry Potter 1-8, Die Hard 3-5, Sólyom Végveszélyben, Legenda vagyok, Csatahajó, stb... akció, kaland filmek, valamint jó hangkeverésű horror filmeket (főleg ezt a nem rég berobbant, kézi kamerával felvett műfajt, mint a Paran. Act, Tunnel, Ördögűzős filmek, Kísértj. Connect-ban, stb...) nagyon fel tud dobni egy jó hangzás.
Másrészt nem kell az ezer watt? Hát figyelj, kinek mi, panelbe biztos nem kell. De tegyük fel van egy autóhifi nyomód, ami 30Hz-ig 90 decibel érzékeny. 25Hz-en már csak 88, 20Hz-en már csak 85 decibel. Ha 500 wattal számolsz, az 27 decibeles hangerő növekedés. 90+27=117 decibel, viszont 85+27 már csak 112 decibel. És ahhoz kell az 500 wattos kakaó, hogy ugyan olyan dinamikával, erővel lesugározza a láda a 20Hz-et is, mint az 50Hz-es lábdobot. Az 1000watt az pedig erősen ajánlott a dinamika csúcsok, impedancia minimumok miatt. Egy ezer wattos végfoknak sokkal több tartaléka, sokkal nagyobb dinamika tartománya van mint egy 500 wattosnak. Nagyobb táp, jobban fogja a hangszórót, kontrolláltabb marad végig. Ha nem rombolni akarsz (bár a kérdező ezt kívánja, mivel azt akarja, hogy a lábdobot elnyomja a hangcucc, ami már igen csak 120 decibel körüli hangnyomást kíván), akkor is, akár szoba hangerőn is sokkal jobban szól egy 12-15 netán 18 colos hangszóró mozin, kilowattos végfokkal a háta mögött, mint egy mezei 6-8-10 colos bolti vacak a 150 ezres ársávból, 50-100 wattos lepkefing erősítővel hajkurászva...
1000 watt?!?!
Össz teljesítményben és az is a 220-as oldalon mint fogyasztás jelentkezik.A hangszóró teljesítményét kétféle módon szokták megadni a gyártók. Ez a kétféle teljesítmény eltér egymástól. Első a "zenei", a második az úgyn. "szinuszos" vagy névleges teljesítmény.Erre jön rá az üzleti fogás mert az emberek többsége nem ért hozzá és ráírják a készülék fogyasztását.Így találkozhatsz 500W-os szokol rádióval és társaival ezért lehet kint a polcokon ilyen felirattal.Ha egy 5.1 rendszer 1000 w-os akkor az azt jelenti hogy 250 W/hangfal mert ugye a sub az aktív.Ki mernéd próbálni egy 250-es végfokon azt a dobozkát? Én már diliből csináltam egy 1100W-os panasonic hangfalon.100-as végfokkal fél hangerő alatt elszállt.
Garry ládákból raktunk össze házimozi szettet egy 600-as Yamaha erölködővel és negyed hangerővel házat lehet bontani a DTS dinamikájával.Persze mindennek megvan a miértje meg az ára.
" és ráírják a készülék fogyasztását"
Ha még csak a fogyasztását írnák rá... Haver vett egy sony egybeházimozit. Meséli, hogy ilyenjó-olyanjó, nézzem/hallgassam meg. Mondanom se kell, botrány hangja volt, de kinek mi.
Aztán szóba került, hogy ez egy 1000W-os hifi. Kicsit megakadt bennem a levegő.. Mondom micsoda? Megnéztem a hátulját: 160W a max teljesítményfelvétele!!! Ebbe benne van a dvd lejátszó, a többi elektronika, stb, meg ugye az 5+1 csatorna meghajtására való "erősítő".
Ha az ember józan ésszel utánagondol és levonja az egészből a készülék hatásfokából adódó veszteséget, talán ráébred, hogy milyen messze van nemhogy az 1kw-tól, de egy értelmes, mozizásra való teljesítménytől is.
ma 09:13:
A témanyító hozzászólásban arról volt szó, hogy neki dobolásra kell a hangfal és azért venne 5.1-et, mert csak abból talált 1000W-osat. Szó nem volt arról, hogy házimozizni akarna... Szóval neki felesleges az 5.1
Én is hozok pár példát.
Sony márkabolt, Sony hifi, batár hangfalak, virít rajta a 2400 watt, 15 colos mélyközepek. 250eft az árcédulán. Eladónak mondom mennyit zabál ez, felvesz 16 ampert a hálózatból? 360 (nem 3600!) watt volt a kakaó felvétele.
Legjobb a Samsung, 2,5 kilowatt rms, 30+ kilowatt max. kakaó. Felvett: 80 watt. :D:D:D:D:DD:
Viszont ha ezt ráakasztod egy erősítőre aminek van 50-60 voltos kimenő feszültsége, ott bizony a ráakasztott lakatfogó is 15-18 amper körül fog ugrálni. Ja, és 95dB érzékeny, használtan megkapod fele-harmad ennyiért:
És nem fog megállni, nem esik már 50Hz-től az átvitele, bemehetsz vele a "pincébe" is, 20-25 Hz környékére.
Akár kell neki az 5.1 akár nem, ne rakjon be szobába PA-t mert undorítóan sza_ul fog szólni. Ha van egy 200+ négyzetméteres termed, vagy szabad tered, mehet a PA, de ilyen 20-30 négyzetméterre isten mentsen tőle, úgy kopog mint a gumiba fúródott csavar az autópályán.
Talán ha nem engedi le 100-150Hz alá, és van alatta subláda ami nem PA.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!