Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » 5.1 hangszóró, házi mozi,...

5.1 hangszóró, házi mozi, bármi? Segítség!?

Figyelt kérdés

Na már most olvastam itt 1200 féle dolgot mindkettőről. A kérdésem az lenne, hogy ilyen feltételek mellé mit éri meg venni:

- olyan 150k alatt legyen ha lehet, akörül költenék rá

- dobolok, a dobtanárom azt ajánlotta, hogy emiatt 1000W körül legyen a teljesítmény, ha azt akarom hogy túl szólja

- na ilyen 1000 wattos téma, úgy néztem csak házi mozi rendszerben van

- Főleg rockot, metált, dupstepet, dnb-t hallgatok. Itt sokszor olvastam hogy a 5.1 elrontja a metál és egyéb keményebb műfajok hangzását

- viszont olyat is olvastam h az 5.1-t is átlehet állítani, hogy sztereó hangzása legyen

Ne kövezettek meg nagyon nem értek ehhez, és sürgős segítségre lenne szükségem mert a vásárlás küszöbön van. Márkát kezdve, hogy a leírásában mi szerepeljen hogy minőségi legyen stb stb stb. Ennyi pénzért nem szeretnék valami sz@rt venni:D

Illetve még egy hasonló kérdés: PC-re is szeretnék venni de oda csak 2.1-et. Abból milyet érdemes?

2013. nov. 21. 12:03
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
100%

36%-os értékeléssel biztos értesz hozzá... :D

Ne hallgass rá, nyilván azt akarod, hogy a dobszerkót leszólja szobában a cucc. Ehhez legalább egy 2.1-es PA rendszer kell, amihez valóban elég pár 100 watt mivel 100 decibel érzékenység körül vannak a hangfalak.

(Érzékenység: megmutatja, hogy egy wattal terhelve, mekkorát szól a hangfal. Ha 100 decibel érzékeny, akkor 1 wattal 100 decibelt szól. Azt is illik tudni jelen esetben, hogy ha duplázod a teljesítményt, 3 decibellel nől a kakaó. Tehát ha 100 decibel érzékeny 1 wattal, 2watt->103dB, 4w->106dB, 8w->109dB, 16w->112dB.)

Az érzékenység csak az alsó határfreki növelésével növelhető, az alsó határfreki kitolásával pedig csökken az érzékenység. Ez fizika, tehát vagy lemegy pince mélységekbe egy nyomó, vagy érzékeny. Kettő együtt nem megy.

A PA hangszórók nem tudnak olyan mélyre lemenni, ami szükséges mozizáshoz (20-30Hz-es sáv).

A házimozi subládák már mélyre mennek, viszont kicsi a membrán felület, és a kitérés, ezért nem elég hangos.

A komoly autós mélyhangszórók mélyre mennek, csak 90 decibel érzékenyek, viszont cserében terhelhetők több ezer wattal. Tehát gyakorlatilag egy autós mélyhangszóró átlagban 10 decibellel érzéketlenebb a PA hangszórónál, de azt a 10 decibeles különbséget legyűrik a 3-4x akkora terhelhetőséggel. Tehát végeredményben ugyan olyan hangos mint a PA nyomó, csak 3-4x akkora kakaó kell neki hogy akkorát szóljon. Viszont ezek mélyre mennek, ezért mozira is alkalmasak.

Ezért írtam alternatívának.

2013. nov. 21. 21:14
 12/22 anonim ***** válasza:
33%
Lehet nem értek hozzá annyira, mint te, de azért a józan paraszti ész az megvan... Márpedig 5.1 felesleges és az 1000W is, ezt még a hülye is megmondja.
2013. nov. 21. 22:11
 13/22 anonim ***** válasza:

Jó, akkor tisztázzuk. Én sem értek hozzá, csak hobbi szinten belefolytam anno a házimozi-hifi világáva, majd a hangosítás technikába, és fél lábbal az autóhifibe is. Építettem jó pár hangdobozt, főleg mélyládát. Autós hangszóróval diszkóztunk, PA-val bohóckodtunk szobában, házimozi subládát kocsiba, stb... Minden verziót kiróbáltunk, több féle hangszóróval/ládával.

Fölösleges az 5.1? Ha mozizni akar miért lenne fölösleges? Nagyon jó élményt tud adni egy jól beállított, valódi 5.1-es hangsáv, főleg a mai 3D-s TV-k által nyújtott vizuális élmény mellé. Persze nem minden filmnél, egy 2 órás drámánál, vagy életműnél valóban tök fölösleges, én sem kapcsolom be a rendszert, elég akár a TV hangszóró is. De olyan filmeknél, mint pl. a Transformers 1-3, Gyűrűk ura 1-3, Harry Potter 1-8, Die Hard 3-5, Sólyom Végveszélyben, Legenda vagyok, Csatahajó, stb... akció, kaland filmek, valamint jó hangkeverésű horror filmeket (főleg ezt a nem rég berobbant, kézi kamerával felvett műfajt, mint a Paran. Act, Tunnel, Ördögűzős filmek, Kísértj. Connect-ban, stb...) nagyon fel tud dobni egy jó hangzás.

Másrészt nem kell az ezer watt? Hát figyelj, kinek mi, panelbe biztos nem kell. De tegyük fel van egy autóhifi nyomód, ami 30Hz-ig 90 decibel érzékeny. 25Hz-en már csak 88, 20Hz-en már csak 85 decibel. Ha 500 wattal számolsz, az 27 decibeles hangerő növekedés. 90+27=117 decibel, viszont 85+27 már csak 112 decibel. És ahhoz kell az 500 wattos kakaó, hogy ugyan olyan dinamikával, erővel lesugározza a láda a 20Hz-et is, mint az 50Hz-es lábdobot. Az 1000watt az pedig erősen ajánlott a dinamika csúcsok, impedancia minimumok miatt. Egy ezer wattos végfoknak sokkal több tartaléka, sokkal nagyobb dinamika tartománya van mint egy 500 wattosnak. Nagyobb táp, jobban fogja a hangszórót, kontrolláltabb marad végig. Ha nem rombolni akarsz (bár a kérdező ezt kívánja, mivel azt akarja, hogy a lábdobot elnyomja a hangcucc, ami már igen csak 120 decibel körüli hangnyomást kíván), akkor is, akár szoba hangerőn is sokkal jobban szól egy 12-15 netán 18 colos hangszóró mozin, kilowattos végfokkal a háta mögött, mint egy mezei 6-8-10 colos bolti vacak a 150 ezres ársávból, 50-100 wattos lepkefing erősítővel hajkurászva...

2013. nov. 22. 09:13
 14/22 anonim ***** válasza:

1000 watt?!?!

Össz teljesítményben és az is a 220-as oldalon mint fogyasztás jelentkezik.A hangszóró teljesítményét kétféle módon szokták megadni a gyártók. Ez a kétféle teljesítmény eltér egymástól. Első a "zenei", a második az úgyn. "szinuszos" vagy névleges teljesítmény.Erre jön rá az üzleti fogás mert az emberek többsége nem ért hozzá és ráírják a készülék fogyasztását.Így találkozhatsz 500W-os szokol rádióval és társaival ezért lehet kint a polcokon ilyen felirattal.Ha egy 5.1 rendszer 1000 w-os akkor az azt jelenti hogy 250 W/hangfal mert ugye a sub az aktív.Ki mernéd próbálni egy 250-es végfokon azt a dobozkát? Én már diliből csináltam egy 1100W-os panasonic hangfalon.100-as végfokkal fél hangerő alatt elszállt.

Garry ládákból raktunk össze házimozi szettet egy 600-as Yamaha erölködővel és negyed hangerővel házat lehet bontani a DTS dinamikájával.Persze mindennek megvan a miértje meg az ára.

2013. nov. 22. 14:16
 15/22 Osynho ***** válasza:

" és ráírják a készülék fogyasztását"

Ha még csak a fogyasztását írnák rá... Haver vett egy sony egybeházimozit. Meséli, hogy ilyenjó-olyanjó, nézzem/hallgassam meg. Mondanom se kell, botrány hangja volt, de kinek mi.

Aztán szóba került, hogy ez egy 1000W-os hifi. Kicsit megakadt bennem a levegő.. Mondom micsoda? Megnéztem a hátulját: 160W a max teljesítményfelvétele!!! Ebbe benne van a dvd lejátszó, a többi elektronika, stb, meg ugye az 5+1 csatorna meghajtására való "erősítő".

Ha az ember józan ésszel utánagondol és levonja az egészből a készülék hatásfokából adódó veszteséget, talán ráébred, hogy milyen messze van nemhogy az 1kw-tól, de egy értelmes, mozizásra való teljesítménytől is.

2013. nov. 22. 14:22
 16/22 anonim ***** válasza:
56%

ma 09:13:

A témanyító hozzászólásban arról volt szó, hogy neki dobolásra kell a hangfal és azért venne 5.1-et, mert csak abból talált 1000W-osat. Szó nem volt arról, hogy házimozizni akarna... Szóval neki felesleges az 5.1

2013. nov. 22. 16:16
 17/22 anonim ***** válasza:

Én is hozok pár példát.

Sony márkabolt, Sony hifi, batár hangfalak, virít rajta a 2400 watt, 15 colos mélyközepek. 250eft az árcédulán. Eladónak mondom mennyit zabál ez, felvesz 16 ampert a hálózatból? 360 (nem 3600!) watt volt a kakaó felvétele.

[link]

Legjobb a Samsung, 2,5 kilowatt rms, 30+ kilowatt max. kakaó. Felvett: 80 watt. :D:D:D:D:DD:

[link]

Viszont ha ezt ráakasztod egy erősítőre aminek van 50-60 voltos kimenő feszültsége, ott bizony a ráakasztott lakatfogó is 15-18 amper körül fog ugrálni. Ja, és 95dB érzékeny, használtan megkapod fele-harmad ennyiért:

[link]

És nem fog megállni, nem esik már 50Hz-től az átvitele, bemehetsz vele a "pincébe" is, 20-25 Hz környékére.

2013. nov. 22. 17:19
 18/22 anonim ***** válasza:

Akár kell neki az 5.1 akár nem, ne rakjon be szobába PA-t mert undorítóan sza_ul fog szólni. Ha van egy 200+ négyzetméteres termed, vagy szabad tered, mehet a PA, de ilyen 20-30 négyzetméterre isten mentsen tőle, úgy kopog mint a gumiba fúródott csavar az autópályán.

Talán ha nem engedi le 100-150Hz alá, és van alatta subláda ami nem PA.

2013. nov. 22. 17:26
 19/22 A kérdező kommentje:
Egy csöppnyi vita alakult itt, ki aminek az eredménye, hogy még annyira se tudom mi van. Megnézegettem amiket linkeltetek, írtatok de iszonyú árkategóriákba vannak. Azért ne úgy képzeljétek egy hogy egy egész discot szeretnék itt üzemeltetni, ráadásul nem is profi zenész vagyok... a legszimpatikusabb még mindig amit az első hozzászóló linkelt...
2013. nov. 23. 14:31
 20/22 A kérdező kommentje:
illetve az én szerkóm elég jól le van "fogva" szóval közel sem szól gyakorlásnál oly hangosan (nha, a szomszédok meg is őrülnének) szóval, azt hiszem kicsit lejebb adom a mércét, nem kell ilyen bika dolgokat linkelni, egy kb 60-80nm-es teret kell beszólnia szépen.
2013. nov. 23. 15:38
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!