Kedves Mindenki! A kérésem az volna, hogy valaki aki tényleg ért hozzá, informáljon már arról, hogy egy audiolejátszó hangerejét mely specifikáció szabja meg?
Az audio LEJÁTSZÓ az konkrétan a lemezjátszó, CD játszó, DVD lejátszó, PC, laptop stb hangkártyája, FM tuner kimenete.
Ezek mind alacsony szintű jelet állítanak elő, amit egy erősítőbe vezetve, felerősítenek olyan teljesítményre, ami meg tudja hajtani a hangdobozokban elhelyezett hangszórókat.
Gondolom audio RENDSZERT akartál írni. A válaszom: általában semmi. Kifejtem miért.
Egy hangszóró hangereje csak is a KITÉRÉSétől függ. Mekkorát képes kitérni torzítás nélkül. Az már más kérdés, hogy mekkora teljesítményt kell belenyomni hogy elérje a max. kitérését. Ezt az ÉRZÉKEYSÉG határozza meg. Van egy A hangszóród, ami kitér 1centit. Ehhez kell neki 500w. Van egy B hangszóród, szintén 1 centit tér ki, de neki elég hozzá 100w. Akkor B érzékenyebb mint A. De ezt úgy szokták megadni, hogy 1w bemenő teljesítményre mekkoa hangnyomást kelt a hangszóró.
Valamint következő tényező ami befolyásol, a TERHELHETŐSÉG. Ha az előző példába vett B hangszóró ki tud térni 100w-al 1 centit, de a tekercselése csak 50w tejesítményt tud elviselni, akkor nem tudja kellően megmozgatni a membránt. Fordítsuk meg a dolgot: van egy C hangszóród, ami kitér 2 centit, A hangszóró pedig 1 centit 500wattal. A C-nek pedig kell 1000watt, hogy kitérjen 1 centit, és 3000w hogy kitérje 2 centit. Akkor egy 500w erősítővel A nagyobbat szól, de C ha kihajtod egy 3000wattos erővel, sokkal hangosabb.
Tehát a kitérés, érzékenység, terhelhetőség függvénye a hangerő. Valamint mélysugárzóknál a hangszóró átmérője. Minél nagyobb, annál hangosabban tudja megszólaltatni a mély hangokat, illetve minél nagyobb, annál mélyebb hangokat tud lesugározni.
Azért írtam, hogy semmi, mert a legtöbb gyárót sajnos konkrétan hazudik. Olyan teljesítmény, érzékenység, terhelhetőség adatokat adnak meg, amik nem igazak, a termékük eladhatósága érdekében. Sőt a mainstream gyártók, akik szobába gyártanak hifi, házimozi renszereket, Ipad dokkolót, stb... ráírnak vmennyi wattot, és kész. VALÓS érzékenységet, VALÓS terhelhetőséget elfelejtik, a hangszórók kitéréséről ne is beszéljünk.
Magasabb kategóriás hifi gyártóknál lehet számolni hangerőt az érzékenység, terhelhetőség tudtában, PA rendszereknél általába mindig megadják ezeket, bár nem mindig valósak.
Előző vagyok. Akkor jól félrelőttem a választ. :D
Egy mezei MP4-nél semmi sem szabja meg. Fülhallgatók, fejhallgatók specifikációjába bele szokták írni, konkrétan hány dB hangnyomást tud produkálni, de ez is elég ritka.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!