Igaz az, hogy egy adott erősítőre (végfokra) 30 százalékkal nagyobb hangfalat, illetve mélynyomót kell kötni, mert az azonos teljesítményű mélynyomót leégetheti?

Figyelt kérdés

Ezt olvastam már több fórumokon is, és a sal könyvében is..

Mi a véleményetek róla? igaz ez ?

2013. febr. 3. 17:46
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:
Szerintem megállapodhatunk abban, hogy aki az alapokkal tisztában van, annak tökmindegy, hogy milyen hangfalat milyen erősítővel hajt meg, nem fogja tönkretenni. Ezt a nagyobb értéket pedig azért adták meg, mert egy normálisabb erősítőben is olcsóbb a végfokot javítani, mint egy új hangfalpárt venni. És egy normálisabb erősítőben van hangfalvédelem. Így a júzer saját kárán, de olcsóbban megúszhatja a dolgot, ezért ajánlják a nagyobb hangfalat. Én is ezért szoktam ajánlani. Egy jó végfokot (legyen 2*100W) össze lehet hozni 15.000 forintból, míg egy tényleg jó, 100W-s hangfal darabja kb ennek a duplája. Persze nem nehéz egy olyan erősítőt sem, ami okosabb az egyszeri felhasználónál, és lekapcsol, mielőtt önmaga, vagy a hangfal károsodna.
2013. febr. 4. 13:56
 22/31 Osynho ***** válasza:

Ez csak most esett le: RMS = jel-zaj viszony!Háháháhá. Valóban mulatságos.

Igen a W az teljesítmény, a hangszóró érzékenysége határozza meg, hogy egy adott erősítő mellett milyen hangosan fog szólni. És a hangszórónak nincs teljesítménye (mint itt azt többen írták), csak terhelhetősége.

2013. febr. 4. 14:01
 23/31 anonim ***** válasza:

Ne kavarjuk már meg a kérdezőt. A hangszórók dB/W/m értéket adnak meg, azaz hogy 1W bemenő teljesítményen 1m távolságból mekkora hangnyomást hoz létre. A hangerőt ez, és a hangszóró teljesítménye határozza meg. Ez stimm, mindenki tudta. Egyébként a frekvenciaátviteli görbe sem mindegy. Ezen látod, hogy 1W bemenő teljesítményen, milyen frekvencián, hány dB-es hangnyomást hoz létre a hsz. Ugye lehet, hogy egy kHz-en 100dB, de egyébként jó ha eléri a 90-et. Ez is egy kicsit sarkított példa, de általában a legmagasabb dB értéket írják rá.

Csak az például elég gáz, ha az elméleti maximum mondjuk 140dB 1 méter távolságban, de 120dB-től már torzít a hsz.

Egyébként tudtommal egy passzív hangszórónak nincs jel/zaj viszonya. Jel zaj viszonya az erősítőnek van amiről hajtod.

2013. febr. 4. 14:22
 24/31 anonim ***** válasza:
13:47 Ki irta ,hogy a watt egyenlő a hangerővel??????
2013. febr. 4. 16:53
 25/31 anonim ***** válasza:

""Ez csak most esett le: RMS = jel-zaj viszony!Háháháhá. Valóban mulatságos""

[link]

2013. febr. 4. 16:58
 26/31 anonim ***** válasza:

""13:06 vagyok, és hangtechnikus.""

Te akkor leszel hangteknikus amikor én pápa!!!

2013. febr. 4. 17:01
 27/31 anonim ***** válasza:
A wikipédiás oldalon sem látom, hogy az RMS az a jel-zaj viszony lenne. A jel/zaj viszony az S/N, vagy SNR.
2013. febr. 4. 17:10
 28/31 anonim ***** válasza:
Egyébként nem tudom ,ki vetette fel, hogy az RMS = a jel zaj viszonnyal. A hangszórónál pedig azt jelenti az RMS teljesítmény, hogy az az átlagos teljesítmény, amit tartósan el tud viselni. (Helytelen használat, mert RMS feszültség van, nem teljesítmény. Pl a linkelt oldalon is 1.228V rms)
2013. febr. 4. 17:15
 29/31 Osynho ***** válasza:

"Ha valóban 375 watt lenne még a szélvédők is kiperegnének a helyéről teljes hangerőnél! "

Ezt írtad. Viszont a teljesítmény nem egyenlő a hangerővel, tehát nem feltétlenül repesztené meg a szélvédőt. Többek között a hangszóró függvénye.

Ez az RMS dolog meg még mindig nem jön össze, szerintem hanyagold a témát, mert eléggé kínos kezd lenni.

Miért ne lehetne hangtechnikus? Mondott valami butaságot? Én nem vettem észre. Te viszont folyamatosan. :)

2013. febr. 4. 18:30
 30/31 anonim ***** válasza:
Én komolyan visszaolvastam, végre látom, hogy a 46%-os válaszoló vetette fel ezt bődületes okosságot. És még be is linkelte a Wikipédiás oldalt, ahol ott van, hogy SN a jel zaj viszony.
2013. febr. 4. 19:18
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!