Igaz az, hogy egy adott erősítőre (végfokra) 30 százalékkal nagyobb hangfalat, illetve mélynyomót kell kötni, mert az azonos teljesítményű mélynyomót leégetheti?
Ezt olvastam már több fórumokon is, és a sal könyvében is..
Mi a véleményetek róla? igaz ez ?
Ez csak most esett le: RMS = jel-zaj viszony!Háháháhá. Valóban mulatságos.
Igen a W az teljesítmény, a hangszóró érzékenysége határozza meg, hogy egy adott erősítő mellett milyen hangosan fog szólni. És a hangszórónak nincs teljesítménye (mint itt azt többen írták), csak terhelhetősége.
Ne kavarjuk már meg a kérdezőt. A hangszórók dB/W/m értéket adnak meg, azaz hogy 1W bemenő teljesítményen 1m távolságból mekkora hangnyomást hoz létre. A hangerőt ez, és a hangszóró teljesítménye határozza meg. Ez stimm, mindenki tudta. Egyébként a frekvenciaátviteli görbe sem mindegy. Ezen látod, hogy 1W bemenő teljesítményen, milyen frekvencián, hány dB-es hangnyomást hoz létre a hsz. Ugye lehet, hogy egy kHz-en 100dB, de egyébként jó ha eléri a 90-et. Ez is egy kicsit sarkított példa, de általában a legmagasabb dB értéket írják rá.
Csak az például elég gáz, ha az elméleti maximum mondjuk 140dB 1 méter távolságban, de 120dB-től már torzít a hsz.
Egyébként tudtommal egy passzív hangszórónak nincs jel/zaj viszonya. Jel zaj viszonya az erősítőnek van amiről hajtod.
""13:06 vagyok, és hangtechnikus.""
Te akkor leszel hangteknikus amikor én pápa!!!
"Ha valóban 375 watt lenne még a szélvédők is kiperegnének a helyéről teljes hangerőnél! "
Ezt írtad. Viszont a teljesítmény nem egyenlő a hangerővel, tehát nem feltétlenül repesztené meg a szélvédőt. Többek között a hangszóró függvénye.
Ez az RMS dolog meg még mindig nem jön össze, szerintem hanyagold a témát, mert eléggé kínos kezd lenni.
Miért ne lehetne hangtechnikus? Mondott valami butaságot? Én nem vettem észre. Te viszont folyamatosan. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!