Igaz az, hogy egy adott erősítőre (végfokra) 30 százalékkal nagyobb hangfalat, illetve mélynyomót kell kötni, mert az azonos teljesítményű mélynyomót leégetheti?
Ezt olvastam már több fórumokon is, és a sal könyvében is..
Mi a véleményetek róla? igaz ez ?
Kedves második!
Ahogy az előttem szóló is, én is nem egyszer építettem már HF erősítőt, nem is egyszer javítottam. Az azonos vagy kisebb teljesítményű hangfal biztos hogy megfog halni. Ugyanis hiába bírná alacsonyabb hangerőn. Mindig lesz egy pont, amikor a tulaj nem tudja megállni, és feljebb tekeri (tisztelet a kivételnek).
Pontosan ezért kell nagyobb hangdobozokat rákötni, mint amekkora a teljesítménye. Ugyanis nem ritka, hogy valaki szeretné maximumon hallgatni a hf berendezését.
"az nem baj ha gyengébb akkor viszont a hangfal teljes hangerőnél károsodhat és akár tönkre is mehet."
Persze, mert túlterheled. De erről nem az erősítő tehet, hanem a júzer. :D
Kérdező: látom képben vagy. Csak akkor miért kérdezel? Az autómban 325W rms hajt egy 275W-oa mélyládát, ami kitűnő egészségnek örvend. Vajon ez hogy lehetséges? És az pl, hogy a házimozi erősítőm csatornánként 100W feletti teljesítményt tud, de a centerem, és a hátterreim ennek kb a felét viselik el. Évek óta tökéletes a rendszer. Csoda történt? És akkor az összes házimozi rendszer halálra van ítélve, hiszen azokon is általában ez a szitu?
Jóval kisebb erősítővel is ki lehet nyírni egy hangszórót, nem kell hozzá a sok 100W, jó kis loudness, mélykiemelés, kap egy jó kis négyszögjelet és mehet is a kukába.
Kisebb teljesítményű hangszórónál leég a hangszóród. Ha szerencséd van szakadásosra ég, és a végfok megússza. Rosszabb esetben rövidzár lesz a hangszóró helyén, és ha ez ellen nem védett a végfok, az is leég.
Ha alacsonyabb a hangszórók impedanciája, akkor pedig jobban melegszik a végfok, és előbb-utóbb megadja magát. Ha nincs hangszóró védelem, ilyen esetben a szerencsén múlik a hangszórók sorsa.
"Mindig lesz egy pont, amikor a tulaj nem tudja megállni, és feljebb tekeri (tisztelet a kivételnek)."
Ebben igazat is adok, de ez ismét a tulaj hibája! Önmagában, hogy egy erősítő nagyobb teljesítményű, nem jelenti, hogy megöli a rákötött hangszórót. Ha valaki ráküldi izomból, esetleg mélykiemelést használ , mert a rendszámtábla rezgéstől áll fel neki, az meg rosszul jár (és akkor még nagy erősítő sem kell). A hangszóró azért van, hogy hangot sugározzon, ha ütvefúró kell, akkor azt érdemes venni. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!