Mitől lesznek szemcsések a képek? Hogyan lehet korrigálni?
Már mobiltelefonnál (SE LWW), és egy régebbi gépnél (Canon PW A460) is megfigyeltem, hogy amíg nem nagyítom ki teljesen (olyan 30%), addig nagyon jó a kép, de ha már kinagyítom teljes méretre, akkor szemcsés lesz..
[link] (a PONT-t írjátok át pontra, a gyk nem engedte megosztani a saját linkem..) Sajnos a képfeltöltés.hu nem engedett ekkora fájlt, úgyhogy ide raktam fel. Ez egy 16 megapixeles Nikon Coolpix S4300-as kompakt géppel készült makrós felvétel egy növényről, nappali fénynél. Ezen is látszik ez a szemcsésség.
Ezt hogyan lehetne korrigálni? Gondolok arra, ha pl. Photoshopban szeretnék egy képet háttérnek használni egy 1920*1080as kép készítésénél, ezt hogyan lehet kiküszöbölni?
Illetve egy ekkora képet (4608*3456), hogyan lehet arányaiban csökkenteni 1920*1080-ra?
Egyébként milyen gépnek számít a kompakt gépek körében?
Elsősorban hozzáértők válaszát várom, köszönöm.
Nekem sajnos nem jelenik meg a linkelt kép ( átírtam a linket).
A szemcsés kép valószínűleg képzaj lesz. Úgy tudod elkerülni, hogy kis ISO értékkel fotózol. Sajnos ez azt is eredményezheti, hogy hosszabb lesz a záridő és nem lesz éles a kép ( bemozdul ). Statikus témánál használj állványt.
A képzajt tovább tudod csökkenteni kép feldolgozó programmal, pl a PS-nak is van olyan menüpontja, hogy zajcsökkentés. ( Szűrők menüpont)
Köszönöm, ment a zöld! :)
És az ISO-t mi szerint kell beállítani? ezek az értékek nagyon újak nekem, csak a létezésükről tudok, a régi gépemen max a vakut meg a fókuszt állítgattam. Na mondjuk többre (az ISO-n, és az előra megadott világosítási értéken kivül) nem is nagyon volt lehetőség. Sajnos erre most kevesebb van, sok hasznos funkciót csak témával adtak meg a Nikon munkatársai, amit ugye nem mindig lehet teljes mértékben kihasználni. :/
Egyébként nálam bejön a kép, kattints jobb klikkel a linkre, hivatkozás címének másolása, azt illeszd be a címsorba, írd át a pontot pontra (fuck logic :D), és enter. Elv. így be kell jönnie :)
Én nem profit akarok elérni. Nem is vagyok különösebben fotós alkat, néha egy egy szép pillanatot lekapok szívesen, de úgy egyébként nem ez az első számú hobbim.
Kaptam egy ilyen (szerintem amúgy egész jó) kompakt gépet, és ebből szeretném kihozni a legtöbbet. Többre pénzem se lenne. Nem foglak lepontozni, de remélem ezt megérted, és a kérdésre valami érdemibb választ is adsz :/
Sikerült letölteni a képet.
Valóban az van amire gondoltam, te ezt ISO 800 beállítás mellett fotóztad. Nem olyan zajos ez a váz, ennél a beállításnál tűrhető ( az én EOS vázam sem sokkal jobb ).
Nem ismerem a géped, de próbáld átállítani kisebb ISO értékre ( legalább 400, de jobb lenne 200ig minimum lemenni). Azt fogod tapasztalni, hogy rosszabb megvilágítás esetén ( illetve attól függően, hogy mérsz fényt a fényképezőgéppel ) a expozíció idő meg fog nőni. Lehet olyan mértékben, hogy már nem fogod tudni "kézzel kitartani" a vázat. Ha nincs vázad akkor építs egy alkalmi "vázat" pl könyvekből amire felhelyezed a géped. Továbbá úgy exponálj, hogy időzítőt használj, ezáltal amikor összeraktad a kompozíciót és megnyomtad az expo gombot, elengedheted a vázat ( a kezed remegése sem visz be plusz elmozdulást). Meg fogod látni, hogy sokkal élesebb és kevésbé zajos kép lesz az eredmény!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!