Hogy tudom meg, hogy a végerősitőm hány wattot ad le ténylegesen?
Ó de igen!
Meg kell mérni! Ettől egzaktabb megllapítás nincs is!
TÖbb féle képen meg lehet mérni. Legcélravezetőbb megoldás az, ha egy CD lemezre ráírsz mondjuk 10 perces hanganyagot, ami semmi mást nem tartalmaz, mint 100Hz -es szinuszjelet.
BEteszed a cd lejátszóba, elkezded lejátszani, hogy az erősítőn jöjjön ki. RÁkötöd a hangfalakat, és egy multiméterrel méred (AC állásban) a hangfal kapcsokon a feszültséget. Addig tekered a hangerő gombot, hogy éppen ne torzítson a hangfal (vagyis hát az erősítő fog hamarabb torzítani ebből indulunk ki).
Javasolt egyszerre csak egyik csatornán mérni. Aztán leolvasod a műszer által mutatott fesz. értéket. Négyzetre emeled, és elosztod a hangfal impedanciájával. Meg is kaptad a kimeneti teljesítményt.
Korrektebb lenne a mérés, ha a kimenetre kötnél még egy hiteles osztásviszonyú feszültségosztót (2db jól megválasztott ellenállás), és annak a közép leágazását bevinnéd a PC-be, azt felvenni és figyelni hogy a szinusz csúcsa nincs-e levágódva. De ez már nagy körültekintést igényel!
(ha hasznosnak ítélted a hozzászólásomat, adj rá pontot)
Nagyjából jó az amit 1. írt de én nem 100Hz-en szoktam mérni, épp ezért az alábbiakat javaslom.
Adsz az erősítőre 1kHz-s sinus jelet teljes kivezérlésig, és megméred a kimenetén a sinus effektív feszültséget és annak a négyzetét osztod a terheléssel.
Ami nem a HANGFALAD!
Megfelelő terhelhetőségű műterhelést kötsz a kimenetre.
Párhuzamosan kapcsolsz egy hangfrekis voltmérőt, vagy inkább szkópot. (A multid nem biztos hogy tud 1kHZ-en használható adatot mérni.)
Addig tekered a hangerőt míg a jelben torzulást (csúcslevágást) nem látsz. (szkópnál) Ez hamarabb következik be mint hogy csutkára tekernéd a hangerőszabályzód.
És egy kis szabvány csak tárójelben:
(A CEA 2006 szabvány előnye, hogy világosan rögzíti: 4Ohm-os terhelésnél, maximum 1%-os THD + N (teljes harmonikus torzítás és zaj) mellett 1kHz-es frekvencia ponton)
Jó persze. Több szajréval pontosabb a mérés. Torzításmérő, oszcilloszkóp, műterhelés. EFFEKTÍV ÉRTÉK!!!
Kedves második válaszoló! Szerinted a kérdező a fentiekkel tisztában van? Én direkt nem akartam összekeverni sem, és nem is akartam elvenni a kedvét a dologtól. Egy laikustól nem várhatjuk el hogy beszerezzen műterhelést, oszcilloszkópot.
Régebben nekem adtak tanácsot, de az félbe is maradt. "Bocsi ha valamit helytelenül irok le"
Multiméterrel mérjem meg a tápkondenzátoron lévő áramerőséget hogy a trafő hány voltot ad le 2 x, én meg is mértem valami 64, vagy 68 voltot mértem ha jolemlékszem. Viszont ezek után " kb 150 watt" választ kaptam:)
AZ első válaszolók mindketten jó választ adtak :)
Nem véletlen, hogy régebben egy hangász kiállításon Ágota mester úgy demózta az egyik erősítőjét, hogy a hídba kötött két kimenetre egy rezsót akasztottak, és lecsót föztek rajta. (Asszem a régi DS 2400 volt az "áramforrás") :))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!