Milyen márkájú polárszűrőt vegyek a fényképezőgépemre?
Attól függ, milyen objektívre. Aminek szép a rajza, arra R+W, de egy 18-55 IS/VR-re szerintem elég egy olcsóbb Hama is.
Az a lényeg, hogy az obi és a szűrő egy szinten legyen, akokr egyik sem rontja le a másik képét.
A cirkuláris polarizációs szűrő azokhoz a gépekhez kell, amiben megdöntött félig áteresztő tükör van beépítve és polarizálódhat rajta a fény.
Annál a polárszűrőn és a tükör felületén létrejövő fény polarizáció megváltoztathatja a beérkező fény mennyiségét fénymérésnél, ha nem azonos a síkja. Ahhoz cirkulár polárszűrőt kell használni, aminél a bemenő fényből lineáris polarizációval kiválasztja a megfelelő síkot, viszont a gépbe már körpolarizált fény érkezik, ami nem zavarja a belső fénymérést akkor sem, ha polarizációs síkokra érzékeny tükröző felületen halad is a fény tovább a fénymérő felé.
Egyébként a polárszűrő használatát gyakorolni kell.
mindig több irányba, 90 fokban elforgatva érdemes a téma felé nézni. Hihetetlen gyönyörű hatásokat lehet vele elérni.
Egy időben mindenhova hordtam magammal lineáris polarizációs szűrőt és amikor csak lehetett, azon keresztül nézegettem a tájat, az égboltot, a vízfelületet, a felhőket, az út felületet. Az lényeges, hogy borult időben nem igazán van hatása a szűrőnek mert akkor annyira minden irányból jön a fény, hogy nem igazán jön létre kifejezett irányú polarizáció.
Egyébként a gyönyörű zöld rét és növények, fák levelei napsütéskor árnyékban is, amik szűrő nélkül csillogó vakító valamit mutatnak, ugyanazt megfelelő irányba beforgatott szűrőn keresztül nézve, hihetetlen gyönyörű, mintha festették volna. A sötét dolgo kivilágosodhatnak és a világos égbolt besötétedik.
Pl az égbolt besötétül és mély kék lesz. Rajta a halvány bárányfelhők kifehérednek. A háztető tiszta világos színt kap. /csak az emlékezetemből írom, amiket próbáltam/.
Azt még érdemes megjegyezni, hogy a polarizáció leginkább a fény beérkezési szögére 90 fokkal nézve a legkifejezettebben észlelhető.
Egyébként a lineáris polárszűrő 2-4.000,- Ft körül már megvehető de a cirkulár szűrő 7-9.000,- Ft-ba is kerülhet.
..legalábbis a soosfoto nevü kereskedésben, ahol én láttam. A neten viszont láttam már 70.000,- ért is ugyanazt!
Mindenképp érdemes poarizációs szűrőt venni. Fantasztikus hatása lehet ha jól és jókor használod.
Még ami eszembe jutott, bizonyos nap állásnál a távoli hegy, ami párában van, onnan le szedheti a ködöt valamilyen mértékben. Persze csak akkor leginkább, ha oldalról süti a nap fénye.
Azt sem szabad elfelejteni, hogy a szűrőt mindig forgatni kell negyed fordulattal és meg kell keresni mikor jelentkezik a hatás. Azért is mondom, hogy érdemes a gép nélkül csak időnként rajta keresztül nézegetni a világot és meg lehet tanulni, hogy mikor érdemes egyáltalán a szűrőt elővenni és fotózáskor a használatára gondolni. Akkor már előre tudjuk, mikor várhatunk tőle jó eredményt.
Egyébként fekete-fehér képen nem néztem milyen árnyalati hatása van, ha a Black+White (B+W) az elején erre utal.
Ja egyébként ami átnézve rajta, tiszta és nem ködös még akkor sem ha rá süt a nap és nem karcos és nem torzít, az nem ronthatja a képet, viszont mindenképp csökkenti a fényt, vagyis növeli a záridőt, növelni kell hozzá a blendét vagy az érzékenységet. Tehát csak akkor tegyük fel ha van elég fény és ha tényleg szükség van rá.
Poárszűrő nem használható lencsevédő szűrő helyett éppen a szürke szűrő hatás miatt.
lencse védőnek UV szűrőt érdemes fenn tartani az obin.
Nem, a Schneider német cég által gyártott szűrők márkaneve. Eredetileg a B+W külön cég volt, a neve a két alapító, Biermann és Weber nevét őrzi.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!