Digitális fényképezőgépeknél milyen objektív kell,
hogy több fényt gyűjtsön össze a gép ugyan olyan zoom
(tele) mellett?
Konkrétan nem tudom megmondani, de nyilván minél fényerősebb az optika, annál több fényt gyűjt össze. Ám a csillagászati felvételeknél nem nagyon lehet "simán" egy-egy kattintással jó eredményt elérni. Állvány kell és B vagy T idővel kell exponálni. Persze ha túl hosszú az expozíció, a csillagból vonalka lesz... Vannak "követős" állványok is, na az már elég szép pénz:)
Video? Arról nem tudok mit mondani, nem gondolom, hogy ilyen géppel igazán eredményes lenne.
2012. szept. 18. 10:23
Elején nem esett le mit akartál kérdezni,de ha jól értem,akkor igazából az volna a lényeg,hogy hogy oldható meg,hogy bár több lencséd lesz,mint eddig,mégis több fényed legyen. Jól értem?
2012. szept. 18. 13:43
2012. szept. 18. 14:20
Csillagokról nagyon nehéz videot készíteni, tényleg inkább hosszú expozíciós idejű képeket szoktak. Próbálj inkább így több képet csinálni panorámának, és utólag animálni, mozgatni.
2012. szept. 18. 14:23
Valamit benéztél, mert a géped nem cserélhető objektíves, így a kérdés felesleges. Abból kell a legjobbat kihoznod, amid most van. Egy állvány esetleg segít videóban is, de nem annyit, mint fényképben. Egyébként meg kísérletezz a manuális beállításokkal videó közben (ha vannak).
Mellesleg neked fényerős optika kellene, minimum f2.8 vagy alatta, ezek nem annyira olcsók (kivéve fix 50-ek).
2012. szept. 18. 15:13
Ja, most látom, hogy meteorral észlelés. Nos, azt is hosszú záridővel szokták. :)
2012. szept. 18. 15:20
* meteorral észlelés = meteorraJ észlelés :)
2012. szept. 18. 15:20
8/12 A kérdező kommentje:
De cserélhető objektíves, csak nem a hagyományos értelemben. Itt a biznyíték:
[link] Egyébként úgy számítom, hogy a hullócsillagok -6 magnitudósak, és a leghalványabb égitest, amit érzékel a gépem videó módban az 0,4 magnitudó. Tehát elvileg le lehet videózni a hullócsillagot. A lencse meg azért kéne, hogy egy picit növeljem a fényerőt, mert túl sok a képzaj magas ISO mellett.
Ezt "nem hagyományos értelemben" sem hívják cserélhető objektívnek. Amiket itt kínálnak, azok szűrők, és előtétlencsék. Bármit is teszel közülük fel, csökkenni fog a fényerő, azaz pont saját magad ellen dolgozol.
2012. szept. 19. 19:27
Szerintem is igaza van az előzőnek. Minden egyes lencse fényveszteséget okoz. Amúgy a zajosság a szenzor mérettől is függ.
2012. szept. 19. 19:48
Kapcsolódó kérdések: