Ez hogy működik az a autó hifinél?
Egyet válaszolj meg, honnan tudja az erősítő, hogy hány wattot "tudó" hangszórót hajt meg, mert ha 4 ohmos az 50W-os, meg 4 ohmos a 200W-os is egyszerűen nincs az erősítő számára különbség, nincs oka, nincs miért más torzitással adni bármit is.
Hangsúlyozom: a terhelés TELJESEN egyforma.
Ne keverjük ide (mint Te is utaltál rá) a tápfeszültség ellátási körülményeket, különbségeket.
Itt ugyanarról a tápról és erősítőről van szó.
Onnan fogja tudni,hogy egyszerűen kifogja préselni magából a legnagyobb teljesítményt amit tud produkálni (pl.: 50W-ot) és a legnagyobb terhelés alatt fogja felszedni a nagy Amperokat/V-okat! És mind ezt hiába mert a hangszóró sokkal nagyobb teljesítményre igényes!
Egyszer próbáld csak meg:
még egy példa:
Nyár elején leégett az én szobai erősítőm.. hogy azért tudjak filmet nézni és valami hang legyen ,szétszedtem egy számítógépes hangszórót (2x5 - 2x10W?) és rákötöttem az én nagy hangfaljaimra (2x150W VALÓS teljesítmény)
volt mikor egy annyira jó számot hallgattam ,hogy egyszerűen kellett a nagy hangerő,de hiába kezdtem rátekerni a hangot negyed hangerőnél teljesen betorzított recsegett a hangfalpárom (miközben a jelenlegi 2x200W zenekari végfokkal teljes mértékben ki tudja szólni magát)! :) Csak ennyi a különbség!
Egyszóval meghajtani megfogja az 50W a 200W-ot csak magas teljesítményre nem képes!
"Onnan fogja tudni,hogy egyszerűen kifogja préselni magából a legnagyobb teljesítményt amit tud produkálni (pl.: 50W-ot) és a legnagyobb terhelés alatt fogja felszedni a nagy Amperokat/V-okat! És mind ezt hiába mert a hangszóró sokkal nagyobb teljesítményre igényes!"
A hangszóró nem teljesitmény igényes, hanem a megadott teljesítmény a legnagyobb, amit rá lehet küldeni. Ez hastáradat!
Természetesen 50W-al hajtva nem szól olyan hangerővel, mint 200-al.
Ezen az alapon mindig maximumra kéne hajtani egy hangszórót, mert "igényes"?
Mindig, mindent maximumon kell használni? Fél vagy harmad hangerőnél akkor mi van? Akkor nem "igényes"?
Torzítás, tönkremenés ebben a félhangerős üzemmódban? Ha utánagondolsz, talán Te is arra a következtetésre jutsz, hogy ez nem így van.
Szép estét...
Ezen az alapon mindig maximumra kéne hajtani egy hangszórót, mert "igényes"?
Mindig, mindent maximumon kell használni? Fél vagy harmad hangerőnél akkor mi van? Akkor nem "igényes"?
Pont ezért mondom azt,hogy kis hangerőn nincs vele semmi gond! Csak nagy hangerőnél van meg ez a torzítás (kis hangerőn annyit hallgatod amennyit akarod,soha nem fog ebből az okból tönkremenni,viszont nagy hangerőn igen)!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!