3/6 A kérdező kommentje:
Hát úgyértem hogy van olyan 3D hogy két kép egymás melle.
Ezen kívül még milyenek vannak?
2012. szept. 1. 15:52
4/6 Kovács Robi válasza:
Amit te mondasz az a sima sztereoszkóp eljárás, de van még anaglíf, ebből is többféle, attól függően hogy a szemüveg lencséi milyen színűek (vörös-kék, vörös-zöld, vörös-cián, anachrome, mirachrome, Trioscopic). Létezik még az IMAX és a Real3D mozikban használt polarizált fény alapú eljárás, aminek az a lényege, hogy a szemüveged lencséi külön-külön csak egy bizonyos, más-más rezgésirányú (polarizált) fényt engednek át a szemedhez a többit elnyelik. Tudtommal két vetítőt használnak amik fényét a szemüveglencséknek megfelelően polarizálják, és így érik el azt, hogy egy szemmel csak az egyik vetítő képét lásd. Remélem érthető volt :). Van még olyan eljárás is ami egy aktív elektronikával ellátott szemüveg segítségével a szemeidet felváltva kitakarja, és a TV-den monitorodon megjeleníti az éppen látó szemednek szánt képet. Mondanom sem kell ez körülményes és zavaró, mert ilyenkor egy erőteljes vibrálás tapasztalható, ugyanis az eljárás technikájából fakadóan felezi a monitorod TV-d kép megjelenítési idejét (mert ebben az esetben mondjuk egy olyan videónál, ami 25 képkockából áll másodpercenként, a két szemednek megjelenítendő két különböző videó miatt ez a szám dupla annyi lesz, mert a mp 25-öd része alatt, mind a két videó képét kell látnod a két különböző szemeddel, így a képek megjelenési ideje feleződik). Remélem ezt is értetted :D . Létezik még a hologram, álló 3D-s képek megjelenítésére tökéletesen alkalmas. Egyelőre ennyi jutott eszembe. De ha nagyon érdekel a téma, keress a jútyubon, egy 3D-s videót, és ott a 3D videó beállításokban végignézheted a fajtákat. Vagy Wiki segít :P
5/6 A kérdező kommentje:
Köszi a hosszú választ:D Megy a zöld mindenkinek
2012. szept. 2. 18:57
6/6 anonim válasza:
Két nagy csoportra osztják
-aktív 3d
-passzív 3d
passzív volna amin sima szemüveg van...
lehet az anaglyph (színszűrős) (piros/cián, sárga/zöld, stb) és a polarizált fénnyel működő (ezeket úgy tudom csak mozikban használnak)
aktív ami egy vezérelt (talán lcd lapok vannak benne) szemüveggel működik
a 3D tévék használják ezt, viszont én úgy hallottam, h nem felezi fps-t hanem negyedeli (bal-semmi-jobb-semmi...) így érve el h ne mosódjon össze a 2 kép
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!