Miért nem müködik a 3D-s szemüvegem?
"Miért nem müködik a 3D-s szemüvegem?
Tegnap a moziban nagyon jóóóó volt, de itthon akármit nézek a neten 3D-ben, mind ugyanolyan, mint szemüveg nélkül... :("
Valamit tudsz azzal látni de sima monitoron nem 3D-t.
próbálj lcd kijelzőt nézni de úgy, hogy nem kell a szemüveget feltenni hanem a szárával kifelé fogd a szemed elé és nézz rajta keresztül egy működő lcd képernyőre vagy lcd óra kijelzőre, közben fordítsd el a szemüveget (akár a fejeddel együtt) balra vagy jobbra. Valamelyik irányban el fog sötétülni (feketedni) az lcd kijelző.
Ez csak egyszerű fizika, de ezt az elvet használja fel a két eltérő polár síkban vetített képi információ elkülönítésére a moziban a vetítő előtt elhelyezett hasonló hatású szűrő.
Ezzel így mindkét szemmel egy irányban látod sötétedni a kijelzőt, de ez ha jól tudom körpolarizált a helyes nézési irányból. Már próbáltam két szemüveggel csillanó felületre vetíteni flényt és azt másik szemüveggel nézni. Ott létre jött az elkülönítő hatás. Vagyis egy ilyen rendesen a szárával a fülemre tett szemüvegen keresztül egyik szemmel csak akkor láttam a fényt ha a másik szemüveg egyik oldalán vilűágítottam át a csillanó felületre vagy fény visszaverő anyagra (ami ruhán visszaveri a fényt) Átvilágítani a szemüveg külső oldaláról kell, ahogy tapasztaltam.
Ezzel nem fogsz látni 3D képet, csak kísérleteket lehet elvégezni érdekességképpen.
Sikerült valamit látni abból amit leírtam?
Közben elő készítettem egy kísérletet, hogy ne beszéljek hülyeségeket, ha netán valamire rosszul emlékeznék.
Elő kerestem kettő ilyen "REAL 3D" feliratú, mozikban használatos szemüveget és kerestem még egy láthatósági mellényt (szürkés fény visszaverő csíkokkal) a kísérlethez. Fogtam még egy elég erős elemlámpát.
Terítsd ki a láthatósági mellényt valami szék támlájára (vagy bármire) és vedd fel a szemüveget mint a moziban.
Fogd a másik szemüveget és a szára felől világíts át rajta az elemlámpával és a szűrőn keresztül világítsd meg a fényvisszaverő csíkot a mellényen és nézd a szemüvegen keresztül csak a bal szemmel és utána csak a jobbal. Figyeld meg melyik szemmel volt látható a fény a mellény csíkján.
Ezután világítsd meg a "vetítő" szemüveg másik szűjén keresztül és megint figyeld meg, hogy melyik szemeddel látod a fényt a csíkokon (a másikkal mint előbb). Így akár vetíteni is tudnál 3D-ben.
A vetítéshez szűrőként használt szemüvegen a szárak felől kell átvilágítani. Azt hiszem ..múltkor rosszul írtam hogy a másik oldalról.. (bocs).
Szerintem érdemes kipróbálni és meglátod hogyan működik.
Így működik a moziban is.
Sőt...
Ha lenne kettő diavetítőd és egy 3D dia kép pár, akkor a két vetítőbe bele tehetnéd az egyik és a másik szögből készült fotó dia film kockáját.
A vetítőket úgy állítanád be, hogy a kettő kép lehetőleg nagyobb vonalakban egybe essen. A két vetítő objektív elé tennéd a másik szemüveg bal és jobb oldali polarizációs szűrőjét. A két képnek a fény visszaverő anyagon kell egymással fedésbe jönni, mert az (jobb esetben) megtartja a fény polarizáció síkját.
Ha a polárszűrőket nem cserélted fel, akkor a mellény visszaverő csíkjain hihetetlennek tűnő térhatásban jelenne meg a kép.
Azt tudom, hogy ezt nem valószínű, hogy össze is rakod és nem fogod kipróbálni, de legalább megérted az elvét. ;-)
Mégegy kísérlet ami sokkal egyszerűbb.
Tedd fel az egyik szemüveget és keress valami fehér felületet magad előtt. Fogd a másik szemüveget és a szárával távol fordítva tőled, nyújtsd a fehér háttér irányábe és nézz át rajta a másik szemüveges szemmel.
Becsukod az egyik szemed majd váltasz és így felváltva nézed a másik szemüveg lencséit, akarom mondani szűrőit.
Egyik szemmel a bal feketedik el, másik szemmel nézve a jobb lesz fekete és a bal világosodik ki.
Érdekes, látványos és tanulságos.
Így lehet elindulni a tudományok felé vezető úton.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!