Csak engem idegesít a sok DSLR géppel járkáló gyerek?
Aki az automata módon kívül nem használ semmit, az tényleg hülyeséget csinált a vásárral.
Van egy olyan nézet, hogy aki nagy gépe van, az már fotós is mert ami nagy az jó és jó képet csinál. Nyilván van részigazság benne, de amikor a tizenévesek ezzel villognak az röhejes. Hacsak nem a szülőé a fényképező, és úgy használják.
De az, hogy valaki azért vesz ilyen fényképezőt a gyereknek mert ki tudja fizetni, az elég értelmetlen.
Annyi jó dolog van benne, hogy ha megunják akkor nyomott áron egy megkímélt és kevés expós géphez tudsz jutni szerencsés esetben.
Nyilván nem rád értették, mert az más kategória.
Amúgy a digitális fotózásnak része a digitális utómunka, így nyugodtan kijavíthatod a képeidet PS-sel. Ez nem azt jelenti, hogy egy teljesen más képet csinálsz és alapjaiban változtatod meg a kép tartalmát. A fényképezők sem tökéletesek, van olyan ami gyárilag rosszul mér bizonyos értéket, és ezt Photoshopban vagy Lightroomban szépen helyre tudod állítani, több kontrasztot adni, vagy színhőkorrekciót csinálni, fényerőt igazítani.
Szerintem ha megteheti, akkor inkább DSLR-el villogjon, mint alma telefonnal. Egy belépő tükrössel és némi lelkesedéssel pár év alatt megtanulja a dolgok alapjait, és majd leszokik a vízjelezett vacak képekről. Nagy részünk úgy kezdi, hogy örül a gagyi fotóinak. Miért vegyük ezt el ezt?
Nem azt mondom, hogy ne legyünk kritikusak, de ne kössünk bele csak azért, mert nekünk igényesebb szépérzék adatott meg, vagy fejlődött ki az évek során.
Én 19 éves vagyok, három éve fotózom.
Amikor elkezdtem, elkértem anyámék 4 megapixeles fujiját, amit ő még anno 100ért vett. Csináltam pár képet egy osztálytársamról, és hirtelen mindenki elájult, mekkora jók. (amik nyilván a mostaniakhoz képest sokkal szarabbak, de remélem elmondhatom ugyanezt a mostaniakról is pár év múlva :D)
lényeg a lényeg hogy további egy éven keresztül fotóztam ezzel a géppel, miután én is a megtakarított pénzemből vettem egy Nikon kezdőkategóriás DSLR gépet. Persze el voltam ájulva, hogy milyen ügyes, milyen szépek a képek, de a legbosszantóbb az egészben az, hogy ezek a kölykök TÉNYLEG azt hiszik, hogy ha nyomogatják a gombot és a GÉPÜK csinált egy jó képet, akkor ők már fotósok.... emlékszem az elején agyon pseztem a képeimet - mára ez színélénkítésre tisztult le.
egy csomó ismerősöm van, akik összeszedtek egy komolyabb gépet és fbon csináltak maguknak oldalt xy photography címmel... letudnám fejelni az ilyeneket...
de ha megkérdeznéd tőlük hogy mi az a rollfilm vagy fénymérő vagy súrlófény vagy aranymetszés csak pislogna hogy te miről beszélsz!
Nem értem mi a probléma azzal, hogy valaki fiatalon kezd fotózással foglalkozni. Nem voltunk ott a képek készítésekor, nem tudjuk, hogy milyen módban fotózott és mit csinált velük.
Szerintem sokakat (engem is) a RAW formátum vonz, mert rengeteg lehetőség van az olyan korrekcióra, ami .jpg esetében csak erőltetett barkácsolással kivitelezhető. Igaz, RAW-t már a jobb bridge gépek is tudnak, de azok sem olcsóbbak, mint egy DSLR.
Egyébként klasszikus eset: apa kinövi a gépét és vesz egy komolyabbat, és a régit nincs szíve eladni bagóért, inkább odaadja a gyereknek, hogy azon tanulja meg az alapokat.
Én is anno megkaptam apukám régi tükrös gépét (Praktica Super TL), amihez volt egy csomó kiegészítő. Hasznos volt, mert egy teljesen manuális gépen tanultam fotózni, így elég korán evidens fogalmak lettek a rekesz, záridő, fénymérés és fókusz.
Az automata üzemmódban nyomkodásra tényleg jobb egy kis kompakt, de azt azért nem nevezném "fotózásnak"...
A kérdésben nem lett részletezve, de szerintem a kérdező arra utalt, hogy bármilyen fotós tudás vagy tudni akarás nélkül csak úgy automatán kattintgatnak képeket, majd kiválasztják ami jól sikerült belőlük, és lelkesen mutatják hogy ők milyen jól fotóznak.
Mert ilyennel is lehet találkozni, látod hogy még normálisan fogni sem tudja (a száz grammos kompakt mintájára egy kézzel, megdöntve hogy beleférjen a látószögbe).
Ehhez képest eddig csak az jött felháborodva aki tudja is hogy mit csinál, nyilván nem velük van probléma.
De ha én értem félre, akkor bocsánat.
Ha van két jó képe, akkor mi vele a baj?
Szerintem túl nagy feneket kerítesz ennek a dolognak. Ha ebből próbálnál megélni, még érteném, mert a sok lelkes amatőr nagyon szűkíti a piacot. Már az esküvőket is sokszor házon belül oldják meg, családi rendezvény fotózás (ballagás, diplomaosztó, stb.) pedig gyakorlatilag már nincs.
De pont a vízjelezett fészbuk huszárokat mindenki a helyén kezeli. A GYIK-on is volt nemrég egy kezdő kiscsaj a képeivel, senki nem esett hasra tőle, mert rajt volt, hogy "Photography"...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!