A beépített vakura szerelt diffúzornak mi a legfőbb tulajdonsága?
Én eddig azt hittem, hogy az a lényeg, hogy eljusson a vaku fénye egy nagyobb felületig, amiről aztán szóródik, és így nagyobb felületről érkezve, a fény nem vet olyan éles árnyékot. Mármost lehet kapni ilyensmiket:
Azt nem értem, hogy ez mennyire jó, és mire. Mert itt szórodik ugyan a vaku fénye, de kb ugyanakkora felületről mint az eredeti vakulámpa felülete, tehát a ugyanonnan megy a fény, ugyanolyan szögből, csak kevesebb, mert egy része elszórodik másfele. Én házilag készítettem diffúzort, ami a vakutól távolabb van. Van neki értelme, vagy ezek is jók? És mennyire legyen áteresztő az anyaga?
A fény "lágysága" leginkább fotográfiai szakkifejezés, nem pedig fizikai, a diffúzor nevében is benne van, diffúzabbá teszi a fényt, sokkal kevésbé tűnik az elkészült képen a fényforrás pontszerűnek ilyen eszköz alkalmazásával. Gyárilag pedig azért nem építik bele, mert rengetegféle eszközt tehetsz a vaku elé gondolok itt különféle színszűrő fóliákra, fényterelőkre, fényformálókra, diffúzorokra amik egymás hatását befolyásolják (illetve befolyásolnák, ha ezek közül egy, vagy több gyárilag beépítésre kerülne). Amúgy bizonyos vakuknál van a vakufejből kihúzható diffúzor amit kihúzás után egy rugó a vakufej elé húz.
ui.: A stílusodon csiszolj kicsit, segíteni akartam a kommentemmel, te is így állj hozzá kérlek, lehetőség szerint hanyagoljuk az "ilyet nem tanultam fizika órán" jellegű észosztást. Ha valamihez nem értesz de kérdezel a témában, akkor fogadd el a választ, vagy ha továbbra sem világos, akkor értelmes formában tedd fel a kérdést, ne ilyen stílusban.
Visszatérve a fizika órához, lehet, hogy az önárnyékról és a vetett árnyéról sem hallottál! Diffúzor minden olyan anyag, ami a fényt(valamilyen mértékben) diffúzzá (szórttá) alakítja.
Diffúz lap az, ami a fényt valamilyen irányba tereli.Ez anyagát tekintve lehet átlátszatlan vagy valamilyen mértékű áteresztőképességű. Pontosan a másfelé szóródásnak van jelentősége. Addig, míg az irányított fény kemény árnyékot okoz, addig ez a "másfelől" jövő fény derítí a megvilágított tárgyat, és csökkenti a kemény fény okozta árnyékhatást. Az anyag minél kevesebb fényt enged át, annál nagyobb a szóró hatása, viszont a tárgy megvilágítás erőssége annál kisebb. Az, amit te leírtál, távol a géptől,az már egy derítőlap, aminek nem kell átlátszónak, vagy áttetszőnek lenni, a lényege az, hogy az irányított fényt szórttá alakitja. (a beesés és visszaverődés szögét érdemes szeme előtt tartani)Gyakorlatilag úgy működik, mint egy szélesen sugárzó reflektor, természetesen fényerőcsökkenés itt is van, nem is kevés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!