Melyik a jobb? LCD, LED, vagy Plazma tv?
Plazma.
Sokkal természetesebbek a színek.
LED előnyei, hogy 20-30%-kal kevesebbet fogyaszt, ami igazából teljesen lényegtelen, vékonyabb, tehát dizájnosabb, de a kép attól még nem rondább, és ennyi.
Meg nagyon színes, de az inkább hátrány.
A PLAZMA képernyőnek van egyetlen de óriási előnye:
télen kiegészítő fűtésként használható a lakó szobában.
Egyébként a plazma technológia már annyira elavult, hogy a gyártók már kihátrálnak a plazma technológiából.
A beégéssel kapcsolatban, ha még az LCD képernyőn is tapasztalt valaki beégés jelenséget, akkor a PLAZMA képernyő egyenesen használhatatlannak minősül azonos üzemóra után, hiszen arra annyira jellemző ez a probléma, hogy annál vannak beégést kiegyenlítő technológiák, ami nem más, mint az egyformára égetés. Nagyobb kisülési árammal (nagy fényerővel) világos csíkot futtatnak végig a képernyőn, hogy ezzel kicsit leégessenek egyenletesen a fluoreszcens rétegből, amitől egyenletesre csökken a fénye, viszont ennek kompenzálására beépítettek egy az üzemi áramot kompenzáló (növelő) áramkört, ami folyamatosan kiegyenlíti egy ideig a "foszfor" (fluoreszcens anyag) fényerő csökkenését, amíg teljesen tönkre nem megy.
A plazma kisülés által gerjesztett fénypor fényereje közel hasonlóan csökken mint a régi katódsugár csöves rendszereknél azt tapasztaltuk.
A fénycsöves háttér világítású LCD tv-nél szintén csökken egy idő után a gáz kisülésű fénycsövek fényereje, ráadásul a fénypor szín vissza adása sem tökéletes.
A LED háttér világítású tv az ami legoptimálisabban használható. Egyrészt a méteres képernyő mellett 82 Watt felhasznált teljesítmény miatt is előnyösebb, másrészt a led élettartama a legoptimálisabb. Harmadrészben a színek beállíthatók a valósághoz közeli értékre is de ha az sok nekünk, akkor ízlés szerint lehet kevesebbre is állítani.
Mivel nem tudtam dönteni a 124. ilyen topik elolvasása után sem, megkérdeztem néhány olyan embert, akik a nap "minden" másodpercében a tévézéssel foglalkoznak, hogy milyen tévét vegyek. A kérdéseimmel ország talán legnagyobb televíziójának műszaki vezetőit és képmérnökeit nyaggattam. Meglepődtem mennyire egyöntetű volt a véleményük, persze egy mosoly kíséretében.
- Amelyik jobban tetszik!
De miután elkezdték a 3 technikát elmagyarázni leállítottam őket, hogy egy szót kérnék: LCD, LED vagy plazma?
- Plazma, plazma, plazma...
Egy szót sem hallottam elavult technikáról, megszűnésről. Azt igen, hogy költségesebb az előállítása, többet fogyaszt kb egy 60W-os izzó fogyasztásával és valóban nagyon ritkán előfordulhat a beégése. De ez szinte 100%-ban xbox, ps stb. felelőssége miatt. Az árérzékeny, laikus - mint én - vásárlói réteg megnyerése könnyebb, akár hókusz-pókuszokkal is.
Én tenném hozzá, mi az a világított fekete?
balu1
Amit belinkeltél egy 2007-es cikk! Mennyit írunk ma? Az LG azóta is gyártja a plazmákat.
Egy jó cikk ahhoz, hogy ki mit vegyen.
A plazma tv az ami a hagyományos klasszikus gázkisülés elvéhez legközelebb álló működésű, az élettartama is közel áll hozzá, vagyis a hagyományos CRT tv és a neon cső élettartama körül van ami alatt felére csökken a fényerő. Nem véletlenül kell időnként leégetni vagyis egyformára égetni a pixeleket mert hasonlóan gyegülnek mint a fénycsövek. Azokat is cserélni kell bizonyos időnként, ugyanúgy mint a plazma képernyőt vagyis a plazma tv-t is.
A ledes háttér világítású LCD panel élettartama már jelentősen hosszabb, mert a ledek élettartama itt a mérvadó. Az LCD panel csak a fény átjutását szabályozza.
Az is igaz, hogy a fekete nem teljesen fekete, de azt meg kell nézni, hogy milyen, zavaró-e?. Viszont az élettartama a ledesnek a leghosszabb és a színei is különösen jók.
Abba most nem akarok mélyen belefolyni, hogy még 18 éves koromban 39 évvel ezelőtt mentem a HIKI-be vagyis újabb nevén Mikroelektronikai vállalathoz (aminek a váci úti épülete később leégett) az LCD képernyő és a 3D tv ötletével. Akkor még voltak gyakorlati akadályai. Nagyon lassú volt a folyadék kristály működése ehhez és még nem tudták legyártani a pixelenkéni integrált meghajtást, amit most aktív mátrixnak nevezünk. (minden kép ponthoz tartozik egy integrált memória és meghajtó egység ami megtartja a frissítés alatt a kép pont beállított fény áteresztésének mértékét).
Szóval akárhogy is nézzük, a fizikát és a fizikai eszköz tülajdonságait nem lehet megerőszakolni. Az adott.
A plazma kisülés gáz kisülés mint a fénycsőben. Az élettartama ennek megfelelően adott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!