A hifiben, házimoziban ÉS (különbző lejátszókban) lévő cd dvd olvasóban lévő lézer sugár, okozhat valamilyen sugárzást, ami az egészségre káros hatással van? Mert ugye mindegyiken ez a felirat van, (alul) ez nem rádióaktív valami?
meg olyat is hallottam hogyha a lemezt ki veszed a lejátszóból akkor az sugároz egy darabig mivel a lézer órákig "pásztázta"
ez igaz lehet ?
Hát ha kiveszed és be(tudod) kapcsolni és belekukucskálsz, akkor bizony káros lehet a szemre.
Semmi egyéb sugárzása ezen kívül nincs, utólag sem marad semmi, csak némi meleg a lemezen, az is inkább írás után..
A felirat tanulsága szerint ne ne tedd ki a bőröd vagy a szemed a közvetlen fénysugárnak mert káros.
Ez főleg a szemre értendő.
A lézer egy erősen fókuszált párhuzamos erős fénysugár.
Normás esetben a szem ha erős fény éri, tud alkalmazkodni (pl ha a napba nézel, összehúzódik a pupillád), de a lézernél másként van. Az erős vékony fénysugár károsítja az ideghártyát.
Nekem is belevilágított szórakozásból valami barom a szemembe mikor motoroztam. Azóta egy foltot "látok" a látómezőmön kívül, kb mintha egy folt lenne a szemüvegeden.
A rádioaktív lézert pedig még nem találták fel ha jól tudom.
A lejátszókban dióda lézer van. Félvezető.
„A rádioaktív lézert pedig még nem találták fel ha jól tudom.”
Sokak számára a sugár, sugárzás azonos a radiaktiv sugárzással, de azt sem tudják micsoda.
A sugár a hullámterjedés más néven.
A fény hullámterjedésű, csak a lézer koherens.
Ez a tulajdonsága teszi alkalmassá a miniatűr fénysugarak létrehozására.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!