Fényképező memóriakártyáját nem árt néha megformázni?
Én még soha nem formáztam újra, és nincs semmi baja.
(8+ éves 256MB-os SD kártya)
Teljesen fölösleges megformázni. Sőt, törölni is csak akkor érdemes, ha már nincs rajta elég hely.
A FLASH kártyák ugyanis véges számú -értsd úgy, hogy relatív kevés- írási ciklust bírnak. Az írás blokkonként történik. Azért jó ha megtelítés után törlöd, mert akkor nem mindig az "eleje" lesz agyonra írva.
Az olvasást korlátlan számban bírják.
gy ilyen kb. hány írást/törlést bír? [link]
Illetve mi a különbség ezek között a memóriakártya típusok közt? [link]
De jó lenne, ha vki elmagyarázná. :)
Nekem a tükörreflexesemben a fent linkelt SDHC van, és a fényképezőm leírásában benne van, hogy a gép mindössze pár márkát (Sandisc, Toshiba, Panasonic) támogat, a Kingstont pl. nem, pedig annak is ugyanúgy van SDHC kártyája. Miért lehet ez?
Használhatsz bármilyen SD kártyát, a géped műszerkönyvében az is benne van, hogy ne használd, csak szobahőmérsékleten. Azért írják bele, hogy mentesítsék magukat bármilyen gagyi kínai kártya pusztulásakor bekövetkező adatvesztés következményei alól.
Neked SDHC kártya kell (jó lenne az SD is, csak azok max két gigások.)
A mai memóriakártyák százezres-milliós írási ciklust bírnak (a Samsung minimum egymilliót vállalt már 2006-ban is), azért azt nem olyan könnyű elérni. 8 éve fotózok, sokszor hivatás szerűen. Ha minden fotóm készítése után formáztam volna a kártyámat, akkor is épp csak elérném a kétszázezres határt.
Kihagytam valamit?
Juj, köszönöm, felpontoztalak. Még ha röviden leírnád, hogy mi a különbség a fent linkelt kártyatípusok közt, melyiket mibe használják (csak az okosodás végett :)) annak nagyon örülnék.
Meg mitől van az, hogy egy Kingston SDHC a fele árban egy Sandisk-nek?
Mert a Sandisk (főleg az Extreme sorozat) sokkal jobb minőségű. Jobban bírja a hőingadozást, nedvesedést és egyéb környezeti hatásokat, illetve (bár ez típusonként különbözik), jobb az írási sebesség.
SD: szerintem ez tudod, mi. Két méretű létezik belőle, de minden SD kártyát fogadó eszköz fogadja mindet (még nem láttam ennek ellenkezőjét). Max. 2 gigás lehet.
SDHC: ugyanúgy néz ki, de 4 gigától 32 gigáig fut
SDXC: ugyanaz, de 64 gigától 2 teráig mehet (ez azonban elméleti, még nem láttam 512 gigásnál nagyobb SDXC kártyát és annak is horror ára van.
XD: az Olympus saját hülyesége, sose foglalkoztam vele. Általában nem érdemes olyan gépet venni, ami olyan kártyát használ, amit csak egy gyártó állít elő.
Micro SD: ugyanaz, mint a fentiek, csak kisebb méretben, pl. telefonokhoz.
CF: profi gépekhez használják. Strapabíróbb, mert a csatlakozók rejtettek, nagyobb írási/olvasási sebessége van (részben a több csatlakozó miatt), nagyobb méretű (amit én pl. szeretek, mert kesztyűben is könnyű kezelni, nehéz elejteni). 128 gigásat már láttam belőle.
Memory Stick: gőzöm sincs, mibe kellhet, már csak ezért sem venném azt meg...
XQD: ott nem szerepel, de ez egy új szabvány, amire érdemes lesz figyelni. 2010-ben kezdték fejleszteni, állítólag marha gyors lesz nagy méret mellett is. Az első eszköz, ami használja, a Nikon legújabb, D4 jelzésű profi fényképezőgépe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!