A képcsöves tévéknek miért van olyan furcsa magas sípoló hangjuk?
Figyelt kérdés
És a crt monitoroknak miért nincs?2009. máj. 16. 16:48
1/6 anonim válasza:
A nagyfeszültséget előállító transzformátor hibája okozza általában azt a magas sípoló hangot.
A TFT monitornál nincs ilyen nagyfeszültségű áramkör.
2/6 anonim válasza:
Mert a tv képjele 625 sorból áll, és 25 kép van másodpercenként. 625*25 = 15625 sor másodpercenként. A vízszintes eltérítő tekercs ilyen frekvencián dolgozik, ami mechanikailag is berezget dolgokat (mélyebben nem mennék bele). A képcsöves (crt) monitoroknak azért nincs ilyen hangjuk, mert ott egyrészt több sor van, mint 625, másrészt 25-nél többször frissít képet. Mondjuk 768 sornál és 75Hz-es képfrissítésnél 57600 sor van másodpercenként, és 57600 Hz-et nem hallunk meg. De lehet a sorfrekvencia akár 120 KHz is.
3/6 A kérdező kommentje:
Aha. Asszem értem. És a 100 Hz-es tévéknél sincs ilyen hang? Ha jól számolom, azoknál 31250 Hz-en üzemel az általad említett tekercs, amit már nem igazán hallani.
2009. máj. 17. 00:38
4/6 anonim válasza:
Ennek a sorkimenő az oka. Alapból is van egy nagyon minimális hangja, de ha meghibásodik, akkor sokkal hangosabb. Ez felel a képcső magasfeszültségéért (25 kV), amikor meghibásodik, akkor ez az érték rendszerint nagyon megnő, és annak a sípoló hangját hallod.
5/6 anonim válasza:
Nem igaz, az én CRT monitorom például néha sípol, de elmúlik.
6/6 anonim válasza:
Én is megcáfolnám a 2. válaszolót, az én crt monitorom is szokott sípolni egyre gyakrabban és egyre hangosabban :s
( azt nem állítom hogy a többit illetően tévedett,de sajnos a crt moncsik is szoktak sípolni.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!