Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Miért "huppog" a hifi hangfala...

Miért "huppog" a hifi hangfalam nagyobb hangerőn?

Figyelt kérdés
gyárilag egy 6ohm-os mély nyomó volt benne, de tönkrement, vettem bele egy 4ohm-os mélyet ez sokkal szebben adja a mélyet, de viszont már negyed hangerőn neki áll "huppogni" a hangfal, mit csináljak vele, tegyekm bele valami vattát, vagy másik hangváltó kellene, esetleg az erősítő nem bírja, vagy ????
2011. júl. 1. 21:22
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

Éppen jó úton van a végfok hogy veszélyes hulladékká változtasd.

Mivel a megváltozott hangszóró impedancia elviszi a végfok munkapontját, ez hamarosan be is fog következni a leírásod alapján.

6 vagy 8 ohmos hangszórót tegyél bele.

A régi se véletlen pukkant meg szerintem.

2011. júl. 1. 21:32
 2/11 anonim ***** válasza:

Üdv!

KEdves válaszoló, nem tudom milyen elképzeléseid vannak a teljesítményvégfokokkal kapcsolatban, de hogy a kisebb terhelőimpedancia a munkapontot nem viszi el, az egyszer biztos!

A munkapont teljesítményvégfokoknál B osztályú, esetleg AB osztályú szokott lenni, és persze ez magában foglalja a komplementer vagy kvázi-komplementer kimeneti fokozatot is.

A kérdezőnek válaszolva: Huppog? MI az, hogy huppog? El-el hallgat egy pillanatra? Ha igen, akkor az azért lehet mert a végfoknál bekapcsol olyankor 1-1 pillanatra a kimeneti túláramvédelem. Nagyon nagy baja nem lesz a végfoknak, HA van benne túlmelegedés elleni védelem és persze túláramvédelem.

Viszont a hangváltó keresztezési pontját bizony eltolja a más impedancia. Javaslom, hogy tekercseltesd át a hangszórót 6ohm -ra, vagy vegyél bele 6-ohmost.

2011. júl. 1. 21:38
 3/11 A kérdező kommentje:
és hogyha erre a 4ohm-os mélynyomóra rákötök egy kis teljesítményű 4ohm-os élest akkor olyan nem lehetséges hogy összeadódik az ohm szám és akkor 8ohm-os lesz?
2011. júl. 1. 21:44
 4/11 A kérdező kommentje:
előző válaszolónak: erőteljes mély hangoknál erős basszusnál, már negyed hangerőtől jelentkezve nagyon nagyon dobozhangja van a hangszórónak, nem szépen nyomja a mélyet hanem mintha kalapáccsal vernék a hangfal belsejét.
2011. júl. 1. 21:48
 5/11 anonim ***** válasza:

Ez a „tegyek bele valami vattát” ez érdekes kérdés....

Épített hangfal? Megbontva nyilván meg lett, a csere miatt. De vatta....

2011. júl. 1. 22:08
 6/11 anonim ***** válasza:

Üdv!

Az ellenállása összeadódna a 4ohmos mélynyomónak a 4ohmos, vlee sorbakötött magassugárzóéval, az impedanciájuk meg ÖSSZEGZŐDNE. TUdom, hogy ugyan azt jelenti a két szó de azt vedd figyelembe, hogy a 4ohmos magassugárzónak nem adhatsz mélyhangot, mert rögtön szénné ég! FElejtsd el.

És szerintem cseréld ki a hsz-t, mert ha rosszul szól, akkor az nem is erősítő gond, hanem nem abba a dobozba lett kitalálva a cserehangszóró.

2011. júl. 1. 22:14
 7/11 A kérdező kommentje:
akkor mit szoktak bele tenni a hangfalba,hogy ne legyen dobozhangja annyira?
2011. júl. 1. 22:39
 8/11 A kérdező kommentje:
egyébként nem épített Így néz ki: [link]
2011. júl. 1. 22:42
 9/11 A kérdező kommentje:
2011. júl. 1. 22:45
 10/11 anonim ***** válasza:
A képek láttán már értem...azért ez igen messze van a HI-FI-től,ebben a hangváltó egy kondenzátor... tehetsz bele vattát, hangfalanként egy csomaggal. Egyébként sokkal "keményebb" anyagot szoktak épített hangfalakba tenni, úgy nagyjából a szigetelésre használt üveggyapot-kőzetgyapot sokkal jobban csillapít, mint a vatta, de ebbe megfelel az is. Egyébként mélyközép van benne, nem mélynyomó....elvileg ezt csak durván lehet szétszedni,. maradandó sérülésekkel. 10 ezerért egy használt hi-fi üzletben lehet kapni egy pár hangfalat, amiben van rendes hangváltó...ez mp3-ra jó, sokat ne várj tőle, olyan 15 wattot lead, jó esetben.
2011. júl. 4. 09:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!