Hogyan kell használni a digitális képstabilizátorral rendelkező fényképezőgépeket?
Hiába van benne a stabilizátor, szinte mozdulatlan a kezem, akkor is egy picit elmosódik a kép.
Először hagyom hogy befókuszáljon, tiszta legyen a kép, aztán félig lenyomom a gombot, ilyenkor ráfókuszál a tárgyra, aztán teljesen lenyomom, de mindig egy kicsit elmosódik.
Mi a helyes taktika rá?
Nézd meg a beállításoknál a zársebességet.
A képstabilizátor erősebb remegésre jó,legalábbis az én gépemnél.
Mozgasd a gépet gyorsan,és közben nyomd le a kioldógombot teljesen.Elvileg tiszta képet kell kapnod.
A zársebességet állitsd gyorsabbra,próbálj úgy is csinálni 1-2 képet.
Nem biztos, hogy be van kapcsolva a képstabilizátor. Ellenőrizd a kézikönyvben, hogy hogyan lehet bekapcsolni. Továbbá lehet több üzemmódja is: az én Panámnak például kétféle rezgéscsillapító módja van, az egyik amikor folyamatosan működik, a másik, amikor csak exponáláskor. Próbáld ki, nézz utána a leírásban.
Aztán van oylan gép is, amiben nincsen valódi rezgéscsillapító, hanem csak átvágnak extrém nagy ISo értékkel. Ismertem egy régebbi Fuji gépet, az egy sunyi banda, azok szeretnek átverni ilyesmivel (azok játszották meg az egyik bridge gépükben a fizikai blende hiányát is(!!!) ). A trükk lényege, hogy nagyon rövidre veszik a záridőt (hogy ne legyen ideje bemozdulni a gépnek), cserébe jól felnyomták az ISO-t az égig, amitől persze csapnivaló lett a kép minősége.
De az is lehet, hogy egyszerűen valami okból túl hosszú záridővel fotózol. Nézd vissza a képeiden az EXIF-ből, mekkora volt a záridő. A képstabilizátor nem varázsszer, bizonyos hosszúságú záridőt már nem tud kivédeni. Én így szoktam fotózni általában: az ISO-t fixen beállítom 100-ra, és ha kevés a fény, hagyom a gépnek, hogy akár több másodpercig is exponáljon. Ezt persze a világ legjobb képstabilizátorával sem lehet kézből kiexponálni, ezért mindig van nálam egy pici hordozható zseb-állvány, arra teszem a gépet; vagy egyszerűen valamilyen tereptárgyra.
Neked is az állványt javaslom, mindig vigyél magaddal egy kicsit, de még jobb, ha egy normális méretűt. Ha kompakt géped van, ahhoz a legkisebb teherbírású, vékony, könnyű állvány is megfelel.
Van még egy trükk, amit gyakran alkalmazok: nem kézzel nyomom le a kioldót, hanem a kétmásodperces időzítővel sütöm el, így a gombnyomás nem rázza be, mozdítja be a gépet exponáláskor.
Második vagyok.
23:18-nak van igaza, nem vettem észre, hogy DIGITÁLIS képstabilizátort írtál.
Akkor az van, hogy a gépedben NINCSEN KÉPSTABILIZÁTOR. Egy extrém magas ISO értékes átbaszás van benne. Ne használd, mert tönkreteszi a képeidet. Vagy vegyél egy valódi stabilizátorral felszerelt kompaktot, vagy békélj meg a gondolattal, hogy nincsen stabilizátorod.
100-ra az ISO-t, állványra a gépet. Ez van, olcsó húsnak híg a leve.
Megjegyzem, hogy annak idején az én Panám sem volt valami baromi drága gép, talán negyven-negyvenöt forintért adták, de van benne optikai stabilizátor meg full manuál üzemmód, és egyéb nyalánkságok, amitől az árához képest igen jó kis géppé válik. Ja, és persze egy kompaktról beszélünk.
Panasonic Lumix DMC-FP1 digitális fényképezőgép, narancssárga
* 12 megapixeles felbontás
* optikai képstabilizátor
* 2,7"-os LCD kijelző
32.900 Ft
Panasonic Lumix DMC-FS11 digitális fényképezőgép, ezüst
* 14 megapixeles felbontás
* 5x optikai zoom
* optikai képstabilizátor
34.900 Ft
meg meg is kell tanulni exponálni, ha hosszabb záridő jön ki.
két kézzel fogod, féilig lenyomod, ha már élesített akkor már csak az ujjadat mozdítod, semmi mást.
levegőt se veszel közben.
rövidebb gyútávval 1/10 mp is korrekten kiexponálható kézből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!