Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Ez a TV alkalmatlan a gaming-re?

Ez a TV alkalmatlan a gaming-re?

Figyelt kérdés

[link]

Szóval ilyen TV-m van és venni akarok egy konzolt, egyik ismerősöm szerint tv-t is újat kellene vennem mert ez gyenge. Nyilván nem vagyok egy nagy gamer, pár játékot vennék ami régen is lekötött de semmi extra. Fifa ami ugye már eafc meg Tekken 8 amit biztos megvennék. 4k-s 60hz-s a tv, ezek a játékok ha jól tudom úgy is 60 fps-el futnak szóval sztem elég ez a tv. Annyira nem izgat h mennyire szép a látvány de nyilván ha láthatóan szaggat meg akadozik a kép az zavar.

jan. 21. 02:17
1 2
 1/11 Szirty ***** válasza:
85%

A modern TV-k képfeldolgozást végeznek a képminőség javítása érdekében (dinamika tartomány növelése, mozgás simítása, skálázás, stb, stb)

Ezek a műveletek időt vesznek igénybe. Tehát a TV bemenetén érkező kép a képernyőn később jelenik meg. Ez a késés elég nagy is lehet.

TV nézés, filmnézés youtube-ozás közben ez nem probléma. De játéknál az lehet.

Egy dolog a felbontás meg az FPS. Ha a kép késik fél másodpercet akkor sok játékkal képtelenség lesz használni.

Néhány készüléknél a képfeldolgozás emiatt kikapcsolható fagy minimalizálható a kisebb késés érdekében.

Erre én odafigyelnék a helyedben...

jan. 21. 07:31
 2/11 Morzsi007 ***** válasza:
84%
Szirty-vel egyetértek. A késéssel lehet gond, ami élvezhetetlenné teszi a játékot. A sok képjavító funkció szerepet játszik ebben. Vannak erre alkalmas TV-k is, azok általában drágábbak. Vásárlás előtt tájékozódj vagy próbáld ki, ha lehet.
jan. 21. 10:45
 3/11 anonim ***** válasza:

Először is olyan nincs, hogy alkalmatlan. Ha rá tudod kötni a konzolt akkor szinte biztos, hogy tudsz játszani rajta. Kicsit is modernebb konzolok esetén ami HDMI 720p vagy 1080p és 60Hz az menni fog. A különbség ott van, hogy a nem kifejezetten játékra tervezett TVknél mind a képernyő mind a képfeldolgozó egység és szoftver nem kell, hogy túl jó legyen. Hiszen egy passzív videó képet manapság nem tétel megjeleníteni. A sportműsorok voltak régen a jobb TVk mérői ugyanis ott sok hirtelen mozdulatot kellett lekövetnie a rendszernek. Manapság már a játékos tartalom esete a legkeményebb kihívás hiszen ott konkrétan érzed ha késik a kép bár ez is egyénfüggő mennyire érezhető.

Emellett bármi ami egy kicsit is márkásabb és nem legalja kategóriás TV rendelkezik "Game" vagy Játék móddal ami a konzolokat és PCt fel is szokta ismerni, de külön is kapcsolható. Ez automatikusan lekapcsolja az összes képfeldolgozó algoritmust, hogy felgyorsítsa a képfeldolgozást amennyire lehet. A vason nem fog tudni változtatni, de hébe hóba játékosok számára bőven elég. A te TVden is van ilye funkció a hivatalos oldal szerint. A legtöbb konzolos játék 30 és 60fps móddal rendelkezik, a 120 ritka mint a fehér holló.

Az alapján amit elmondtál szerintem neked ez a jelenlegi TV bőven elég konzolozáshoz.

jan. 21. 16:57
 4/11 Szirty ***** válasza:
100%

"Először is olyan nincs, hogy alkalmatlan."

Csak ha FPS-t vagy autóversenyt tolsz és 300-500ms a kép késése. RTS-nél nem gond ilyen késés.

jan. 21. 17:19
 5/11 anonim ***** válasza:

Azért ne túlozzunk ezekkel a mesés késleltetési időkkel különösen konzoloknál ahol a stabil fps sosem volt az erősség. Értem én, hogy annak aki a felső kategóriához szokott "elvislehetetlen", de ettől még ezek a TVk mind alkalmasak videojátékra.

11ms elég lesz?

[link]

jan. 21. 18:29
 6/11 Szirty ***** válasza:

Szerintem abban megegyezhetünk hogy a szóban forgó késleltetés van annyira magas, hogy ez létező probléma lehet.

Szerintem ezt bizonyítja pl. az hogy egyes gyártók külön üzemmódot alakítanak ki ami igyekszik ezt minimalizálni.

No meg az is, hogy "gamer" körökben sem ismeretlen ez.

Itt pl. arról írnak hogy 40ms sokak számára elfogadható, de játékhoz 20-30 alatti érték a megfelelő.

[link]

Itt meg kifejezetten (és tőlem teljesen függetlenül) alkalmatlannak tartja a tag játékra a 2010-es Samsung TV-jét.

[link]

Én azt nem állítottam hogy minden TV alkalmatlan.

De véleményem szerint akad készülék szép számmal aminél ez probléma és a késés több pár tíz ms-nál. Ezért bátorkodtam a kérdező figyelmét erre felhívni.

jan. 21. 20:04
 7/11 Morzsi007 ***** válasza:
A családban van nano cellás 4K-s LG TV, ez nem a legalja a kínálatnak. Próbáltam rajta Fortnite-ozni, hát katasztrófális volt. Egy haveromnál Fifázni szoktunk nagy ritkán, szintén 4K-s TV-n, érezhetően lassabb volt, késett az irányítás, a monitoromhoz képest. Szóval lehet használni, de komoly megkötésekkel emiatt gyengébb lesz a teljesítményed, ugyanez autós játékokra is elmondható.
jan. 22. 06:38
 8/11 anonim ***** válasza:

#6 Nézd, a probléma nem az, hogy van-e input lag és hogy pontosan mennyi. Hanem az, hogy te professzionális játékhoz való értékeket állítasz be mintha az lenne a minimum. Fentebb linkeltem, hogy az adott TV 11ms-et tud game modeban. Az már profiknak is elég és természetesen tudom, hogy ez a TV akkor sem olyan tiszta és szép képet ad mozgás közben mint valami ami sokszor annyiba kerül. Viszont a felhasználó saját elmondása alapján hobbi játékos. Én nem látom értelmét annak, hogy egyből lecserélje a telebvízióját látatlanba (hiszen még a gépe sincs meg és azt sem tudni mennyit és mivel fog játszani). Mindezt úgy hogy mai "nem legalja" TVk mind valamennyire fel vannak készítve játékra. És ezzel el is érkeztünk a számomra értelmezhetetlen "2010es TV alkalmatlan játékra". 2010ben a Playstation 3 és az Xbox 360 ment. Mindkét konzol húsz fpsel nyekeregve futtatta a játékokat. Alig volt néhány 60fps cím és az is leginkább rángatott 30 és 50 között. A televízió piac számára nem volt szempont olyan készülékeket gyártani amik nagyon kihajtották volna ezeket a gépeket. A PS4 és az Xbox One annyiból javított a helyzeten, hogy a 30 fps már nagyjából megvolt illetve az a pár 60fps játék ugyancsak nagyjából megvolt. A PS4Pro és az Xbox One X megjelenése kezdte el valamennyire arra sarkalni a TVs piacot, hogy tényleg kezdjen valamit egy dedikált játékos móddal. Nem véletlen, hogy az LG telerakta az OLEDjeit olyan játékos funkciókkal amik előtte hallatlanok voltak és a piac nagyobb beindulása majdnemhogy a PS5 és Series X konzolokhoz lett köthető amik már ki is tudják valamennyire hajtani ezeket. Szóval ne hasonlítsunk már egy viszonylag friss televíziót egy 15 évessel amikor teljesen mások voltak a felhasználási körök.

#7 Erre nem igazán tudok mit mondani úgy hogy a modellszámot nem ismerem. Az egyetlen amit tudok hogy az LG szerint minden Nanocellben van ALLM és game mode. A másik amire meg utaltam fentebb, gondolom egy felső kategóriás gamer monitort hasonlítasz egy nem dedikált eszközhöz és érzed a különbséget.

De lehet csak az irigység beszél belőlem, ugyanis nekem pont semmit sem segített multiban amikor lecseréltem az öregedő Sony TVmet egy 120Hzes LG Oledre :D

Nekem az a személyes tapasztalatom, hogy a képernyők rengeteget fejlődtek az utóbbi tíz évben, a legalja nagyon feljött. Már tényleg nehéz olyat venni ami nem üti meg a szintet amin simán el lehet játszani. Nyilván aki profi annak az a nem jó, de nem látom, hogy a kérdezőé miért lenne az.

jan. 23. 00:13
 9/11 Morzsi007 ***** válasza:
Igen van rajta, abban próbálkoztam, de úgy is sok volt. Az input lag nem összekeverendő a válaszidővel, ami pl 16 ms vagy kevesebb, frekvencia függvénye.
jan. 23. 06:36
 10/11 Szirty ***** válasza:

Tényleg ne keverjük a pixel válaszidőt, a nem épp végtelen FPS miatti késést és a jelfeldolgozás miatti lag-ot.

"Nyilván aki profi annak az a nem jó, de nem látom, hogy a kérdezőé miért lenne az."

Vagy épp miért ne lehetne az? Ha nem is most, hanem később, amikor belefut a szóban forgó korlátokba. A kérdés nem erről szólt.

Ha szerinted nem lehet ilyen gond, hát úgy legyen.

Majd a kérdező talán eldönti - ha elolvasta idáig egyáltalán az eszmecserét - hogy foglalkozik-e ezzel a lehetséges problémával vagy nem.

Ha nem ismeri ezt a problémát nem tud vele előre számolni csak szembesülni vele utólag.

jan. 23. 17:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!