Melyik évben módosult az oled technológia, hogy már nem (gyakran) égnek be az oled tévék?
Szeretnék oled tévét venni, ugye a beégés az egyetlen hátulütője az olednek, én úgy tudom, hogy most már annyira nem gyakori, de mióta?
Pl: 2022-ben gyártott tévénél már kevés az esélye a beégésnek vagy csak 2023-ast szabad venni? Esetleg valami tanács? :D
"én úgy tudom, hogy most már annyira nem gyakori, de mióta?"
Pistike mondta?
"Esetleg valami tanács? :D"
Homogén képpel kell használni, ahol nincs konraszt, így egyformán fáradnak a ledek.
2#"Pistike mondta?"
Nem, hanem "Informal-Search-2384" :D
(Forrás: [link]
"Homogén képpel kell használni, ahol nincs konraszt, így egyformán fáradnak a ledek."
Ezt kifejtenéd? (vagy csak túlgondolom és csak egy mode, mint a film/játék?)
Az idészett szakiodalom szerint a 2021 kötül gyártottakkal kevésbé rossz a tapasztalat.
Én ezt inkább úgy értelmezném, hogy nem azonnal jelentkezik a probléma, hanem a használat során alakul ki. Idővel. Tehát minél újabb, annál kevesebbet volt használva, így relatív összehasonlításban tényleg jobb mint egy 10 éves darab.
Mintha azt mondanám, hogy a 2024-es téligumi a kocsimon sokkal jobb, mint az előző volt, amit 2015-ben gyártottak.
A javulás folyamatos. Nem lehet kijelenteni.. még mindig lehetséges a beégés, de az esély erre egyre kisebb és kisebb...
Ha valamit ki kéne jelenteni, akkor 2 éve, amikor a samsung is bevsazlakkzitt az OLED panelek gyártásába, akkor a fényerő került már előtérbe, és azóta is azért versenyeznek a gyártók, hogy minél nagyobb fényerut sajtoljanak ki a panelekből.
Ettől persze nem tűnt el, sőt ugye a nagyobb fényeeő növeli a beégés kockázatát. Inkább csak az, hogy a médiában már nem a beégés elleni küzdelemről hallanintöbbet, hanem a fényerőről inkább. Fúleg tv-knél.
OLed monitorok is már megjelentek ugyen, 3 éve folyamatosan jönnek. Ott a frissítési ráta a főirány, míg azért persze nagyon hangsúlyos a beégés, de errul igyekeznek meggyőzni minket, hogy már sikerült megoldani... én még szkeptikis vagyik azért, de éppenséggel van egy oled laptopom... majd pár év múlva meglátom.
Van egy OLED TVm közel 3 éve aminek semmi baja egyelőre, de ennek ellenére nagyon szkeptikus vagyok a beégéssel kapcsolatban. Úgy is mondhatnám, nem az a kérdés, hogy lesz-e hanem hogy mikor. Mégpedig azért mert minél többet olvastam a témáról annál inkább úgy tűnik, hogy az OLED pártiaknak állnak az érveik sokkal gyengébb lábakon.
Az egyetlen kőkemény érve az OLED "fanoknak", hogy annak ellenére, hogy 2020 óta az OLED piac már kinőtte magát annyira, hogy mainstream legyen (vagyis rengeteg TV, kézieszköz és telefonban alap, nagy eladásaik vannak) még sincs felgyújtva az LG és Samsung főhadiszállása. Tehát akármi gond is van vele nem annyira drámai mint amilyennek tűnik. És persze a végtelen kontraszt, kiváló válaszidő, csúcs játékos funkciók és gyönyörű színek.
Minden más az OLED-el kapcsolatban jobb esetben necces, rosszabb esetben az orosz rulett kategória. A TVk tagadhatatlanul javultak az évek során (a magasabb fényerő hajszolása automatikusan azt jelenti, hogy egyre ellenálóbbak a beégéssel kapcsolatban), de az alapvető gond nem lett megoldva sehogy sem. Az LG/Samsung elintézi az egészet azzal, hogy csak "extrém" használat alatt alakul ki beégés, de le van tiltva az OLEDjeikben 2021 óta pl az, hogy megnézd hány órát futott nehogy beírogassák az emberek mennyit bír. Ugyanis legtöbbször emberek évekről beszélnek ami SEMMIT nem jelent OLED szempontjából. Az számít mennyit futott és mennyit ugyanazzal a tartalommal. "Homogén" tartalom nincs, valamelyik része (általában a széle) MINDIG jobban lesz terhelve mint a többi. Gyakorlatilag ha fekete csík van alul felül egy filmben már az is extra terhelés hiszen ott nem mennek a pixelek míg a kép többi része hajtva van jobban(!) az automata fényerő szabályzó miatt. A RTINGS weboldalt csinált millió tesztet amit szinte senki más nem tett meg a hatalmas költség miatt, ott van feketén fehéren, hogy gyakorlatilag BÁRMI ami nem egy teljes képernyős film nézése "egyszer" az jobban fogja terhelni a képernyő bizonyos részét akármit is kamuznak a gyártók. Fekete csíkok, logók, ablakok, kijelzők stb stb stb akármire rá lehet mondani, hogy "extrém" használat. Ha felmész OLED oldalakra ugyanazokkal a kifogásokkal találkozol most és öt éve is. Nevetséges, hogy a "Beégett a TVd, micsoda ritka szerencsétlenség! Vedd meg az újat annak már nincs ilyen gondja" típusú kommentet meg lehet találni tíz évre visszamenőleg minden évben a fan oldalakon. Az OLED monitorok még durvábbak, töredék idő alatt beégnek mint a TVk (alig 700 óra elég) miközben azokat nyilvánvalóan mindenki pont fix ablakok és kijelzők megjelenítésére fogja használni. Ami nem lenne gond ha nem prémium kategóriásak lennének árban. Ha eldobható árban lenne akkor max a Greenpeace vergődne rajta. Az igazságosság jegyében az utóbbi években azért eléggé lementek az OLEDek ára, főleg tavaly, de nem egy olcsó kategória.
Én személy szerint azért mertem belevágni az OLEDbe mert jóval kevesebbet TVzek mint régen (ami mint kiderült OLED oldalakon a heti ~45 óra még mindig "extrémnek" számít :). Van egy 10 éves hagyományos LEDes Sony TVm, ami embertelen (vagyis átlagos egy LED szinten :) időt kapott és a mai napig hibátlanul működik. Ha ez OLED lett volna töredék idő alatt kuka lett volna az tuti. Ráadásul 50% fényerőn használom az OLEDet és a HDRt egyáltalán nem mert bántja a szememet személyes egészségügyi problémák miatt. Tehát én vagyok a közel "ideális" felhasználó (minél magasabb fényerőn használod annál hamarabb kifúj, teszteken max fényerőn olyan 3000-4000 óra után csúnyán beégett MINDEGYIK). Tudom tudom, ne használd max fényerőn és cserélgesd max két évente :D
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!