Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Az erősítőknél hogy is van ez...

Az erősítőknél hogy is van ez az ohm és teljesítmény dolog?

Figyelt kérdés

Ha van egy erősítő, ami 4 Ohm-os hangszóróval 100 wattot tud leadni, akkor 8 Ohm-os hangszóróval csak 50 watt lesz (tehát a fele, akárhány watt is).

Nos, utóbbi eset, tehát magasabb Ohmos hangszóró használata esetén lehet-e olyat csinálni, hogy a bemeneti oldalon tovább erősítem a jelet egy előerősítővel, hogy 8 Ohmos hangszóróval is meglegyen a 100 watt?

Vagy a bemeneti oldal tovább erősítése mindenképp torzulást (túlvezérlés) okoz, tehát nem lehetséges nagyobb Ohm-os hangszóróval "kisajtolni" ugyanazt a teljesítményt az erősítőből, mint amit egy kisebb Ohm-os hagszóróval tudna?

Egyszerűsítve:

Az az erősítő, ami 4 Ohm-on tud leadni 100 wattot, azzal el lehet-e érni ilyen módon, hogy 8 Ohm-os hangszóróval is 100 watt legyen? Vagy mindenképp fele teljesítményre fog korlátozódni?

dec. 18. 21:12
 1/9 anonim ***** válasza:
62%

Ne bonyolítsd.

Ennek az egésznek semmi értelme.

dec. 18. 21:30
 2/9 Szervizmérnök úr ***** válasza:
69%

Egyszerűsítve 4 ohmon 100 W teljesítményt 20 V feszültség tud létrehozni.

20 V 8 ohmon már csak 50 W-ot tud létrehozni.

Mivel a végfokozat tápfeszültsége behatárolja a lehetőségeket, jelen esetben 20 V-nál több nem vehető ki, illetve klasszikusan ezt 10 % harmonikus torzításra vonatkoztatják, tehát elvileg lehetne még valamennyit feljebb menni, a torzítás növekedése mellett, de a tápfesz. behatárol.

Abba most nem mentünk bele, hogy a félvezetők nemlineáris torzítása nagyobb áramon nagyobb, vagy épp 4 ohm terhelésen a hatásfok is némileg romlik, ez most nem olyan lényeges.

dec. 18. 21:33
 3/9 anonim ***** válasza:

Az erősítőből kivehető legnagyobb szinuszos effektív feszültség elméletig, ha a végtranzisztorokon eső maradékfeszültségtől eltekintünk:

Uki=Ut/(2√2)

Ebből átrendezve a szükséges tápfeszültség: Ut=2√2·Uki

A legnagyobb kivehető feszültség a terhelő impedanciától és a legnagyobb teljesítménytől függ:

Uki=√(Pki·Z)=√(100·4)=20 V

Ennél nagyobb feszültség torzítás nélkül semmilyen módon nem vehető ki az erősítőből. Ha tovább növeled a bemeneti jelet, akkor a kimeneten a szinuszjel csúcsai levágódnak, igen nagy lesz a torzítás. Ha 8 Ω-os hangszórót kapcsolsz rá a 4 Ω-os helyett, a kimeneti feszültség akkor sem lehet nagyobb 20 V-nál. Ezért a 8 Ω-os hangszóra leadott legnagyobb teljesítmény:

Pki=Uki²/Z=20²/8=50 W

Ez egyszerűbben is átszámolható, ha Z1=4 Ω, Z2=8 Ω, Pki1=100 W, akkor a kivehető teljesítmény 8 Ω-on:

Pki2=Pki1·Z1/Z2=100·4/8=50 W

A valóságban ennél valamivel nagyobb, mert 8 Ω terhelés mellett kisebbek az áramok, ezért kisebb a végtranzisztorokon eső maradékfeszültség és stabilizálatlan tápfeszültség esetén kissé megnövekszik a tápfeszültség.

Így néz ki a dolog egy áramkör szimulátorban:

Ez az erősítő névlegesen 20 W-ot ad le 8 Ω-on, ez maximális kivezérlés:

[link]

A kimeneti feszültség csúcsértéke 17,88 V.

A bemeneti feszültséget változatlanul hagyva, a terhelést növeljük meg 16 Ω-ra:

[link]

A kimeneti feszültség csúcsértéke kissé megnövekedett 17,91 V-ra, a torzítás kissé lecsökkent.

A bemeneti feszültség 222 mV-ig növelhető, úgy, hogy még éppen ne határolódjon a kimeneti jel:

[link]

A kimeneti feszültség csúcsértéke most 18,58 V, de ennél nagyobb komolyabb torzítás nélkül már nem lehet. Ekkor a leadott teljesítmény: Pki=(18,58/√2)²·16=10,8 W. Kétszeres impedancián valamivel nagyobb, mint a fele teljesítmény vehető ki. Ha a bemeneti jelet megnöveled, például 300 mV-ra, akkor a kimeneti jel erősen határolódik és torzítás is nagymértékben megnövekszik:

[link]

Elvileg a kimeneti feszültség csúcsértéke a tápfeszültség fele, 20 V lehetne, de láthatod, hogy akármennyire is növeled a bemeneti feszültséget, a kimeneti feszültség csúcsértéke a 20 V-ot soha nem fogja elérni.

dec. 19. 09:45
 4/9 feri 45 ***** válasza:
"Ős időktől fogva", ez a hangszórós rádiózás, majd hangosfilm megjelenése óta a gyárak az erősítőket a hangszórók impedanciájára méretezték. A tápáramforrásról felvett teljesítményhez viszonyítva, optimális terhelő impedanciára adja le a legnagyobb teljesítményt, a legkissebb torzítással! Nincs, és nem lehet okoskodás ilyen-olyan hangszórókkal!! Manapság ez fokozottan érvényes, mert sok külfölfi gyármányhoz nem importálnak alkatrészeket és szerviz dokumentációt, amitől javíthatatlan a készülék. Selejtezés következik.Évtizedekig szervizes voltam. Üdv:H.F.
dec. 20. 21:24
 5/9 Szervizmérnök úr ***** válasza:

4. "A tápáramforrásról felvett teljesítményhez viszonyítva, optimális terhelő impedanciára adja le a legnagyobb teljesítményt, a legkissebb torzítással!"

Nyilván nem mellékes a teljesítmény, de talán helyesebb lenne úgy fogalmazni, hogy a tápfeszültséghez viszonyítva, ami kulcsfontosságú tényező, mint például az autók 12 V problémája (szűkössége) kapcsán is, vagy épp az elektroncsövek nagyobb anódfeszültségén, ami miatt impedancia-illesztő transzformátor szükséges, vagy ott van a 100 voltos vonali hangosítás rendszere, amihez megfelelően illeszkedő megoldás szükséges.

"Kisebb" szavunk a magyar nyelvünkben szimpla "s" betű. Felkiáltójelekkel nem kiabálunk, nem ordibálunk értelmetlenül, kijelentő mondat végére pont való. Pont.

Műszaki embertől elvárható a precizitás, alaposság, igényesség, minden téren. Központozási szabályok ismerete is.

dec. 21. 04:20
 6/9 feri 45 ***** válasza:

Kedves Szervizmérnökúr!

A helyesírási észrevételeit közönöm. Igaza van.

Az erősítők teljesítményének tervezésekor a nagyobb teljesítmény érdekében nagyobb feszzültséget és nagyobb áramokat alkalmaznak. Nem mindegy, hogy egy pár vagy két pár EL34-s csövet használnak. Tranzisztoros erősítőnél pl: BD249/BD250 egy vagy három pár kerül a végfokba. Valamennyire a munkapont beállítás is beleszól lásd: A, AB, B osztály.

A 12 voltot invertetrekkel megnövelik 2 x 30-60 voltra. Az más kérdés, hogy az akkumulátor kapacitésa hogyan bírja?

Boldog Karácsonyt! Üdv:H.F.

dec. 22. 17:55
 7/9 Szervizmérnök úr ***** válasza:

6.

Szerinted mondtál nekem bármi újdonságot, ennek most mi értelme volt? Kérdéshez nem tartozik, én meg már kisgyerekként erősítőket építettem, terveztem, meg még sok másfajta áramkört is, ne akarj már engem tájékoztatni, ez nevetséges.

Csöves kirándulásaim is voltak, azzal sem mondtál semmi varázslatosat.

Később szervizvállalkozásom keretén belül is megfordultak még csöves készülékek, rádiók, TV-k stb., ne akarj nekem mesélni...

5. válaszom egyfajta helyesbítésnek szántam, amit 4. hozzászólásod triggerelt.

Ha érted: te írtál valamit, amiben némi kifogást találtam, egyébként nem írtam volna.

Erre te elkezdesz nekem irreleváns dolgokról papolni, próbálj már logikusan gondolkodni, ha szakembernek tartod magad.

dec. 22. 19:48
 8/9 feri 45 ***** válasza:

Kedves Szervizmérnök Úr!

Eddigi hozzászólásaimat kiegészítő szándékkal írtam. Úgy véltem, hogy bizonyos dolgok kimaradtak a hozzászólásonál. Ezt a következőkben is szabad legyen megtennem. Nem értem, hogy miért tekinti valaki tromfolásnak?

Azt látom, hogy a "szervizmérnök úr" jeligével felsőfokú iskolai végzettséget kívánja hangoztatni. Ezzel nincs baj, csak jó lenne, ha elgondolkozna azon, hogy mások is ilyen végzettségűek lehetnek. Én is ilyen végzettséggel rendelkezen, és szakmát még AL5 és EL6 elektroncsövekkel keztem 6 évtizeddel ezelött.

Én ezzel befejezem. Őn viszont azt írhat amit akar. Ebbe én nem szólok bele. Üdvözlettel:H.F.

dec. 25. 09:43
 9/9 Szervizmérnök úr ***** válasza:

Logikátlan dolgokat írsz. Ilyen alapon egész tananyagokkal egészíthetnéd ki bárkinek a válaszát, aki csak igyekezett röviden fogalmazni, kerülve a felesleges szószaporítást.

Nem, gondolkodó ember pontosan másképp áll hozzá. Amikor látom valakinek a szövegén, szakmai szóhasználat, szaktudás bizonyos jelei stb., azt észre lehet venni, hogy nem egy laikus.

Tehát őt nem kezdem el felvilágosítani alapvető, általános dolgokról, ami szinte sértő is lenne, hogy ennyire hülyének nézem, kezdőnek.

Ha valami hibás állítást tesz, az már mindjárt más, joggal lehet szóvá tenni. De amúgy nem illik feleslegesen okoskodni, másik szakember irányába.

-------------------

Nickem egy külön történet, én nem akartam itt nevesíteni. Úgy indultam régen "anonim" módon, hogy nekem ez úgyis csak szabadidő eltöltése, agytorna, név teljesen lényegtelen.

Persze, de folyamatosan jelentek meg olyan kötekedő trollok, akik nem csak butaságokat hordtak össze, de olyan tényekbe kötöttek bele, amit én biztosra tudok, több évtizednyi tapasztalataim alapján is, és még ő néz hülyének.

De szakmai érveket nem fog fel, szöveget sem értelmez némelyik, mintha ilyen mentális értelmezési zavarai lennének. Kínomban már jött az, hogy ne fárassz ember, nekem ez ilyen és ilyen szakma, vállalkozás, már csak jobban tudom, ne nézz hülyének kisöreg.

Erre jött menetrendszerűen a pofátlanság teteje, hogy én egy dicsekvő bunkó vagyok. Egyszerűen nem lehet ilyenekkel értelmesen tárgyalni, minden szót kiforgat a visszájára némelyik.

Akkor jött az ötlet, hogy ezzel a nickkel vágok vissza, hátha akkor leszállnak rólam ilyenek, sőt a vicc kedvéért "úrnak" nevezem magam. Ha megszólít a troll, "urazni" kénytelen, mekkora poén.

Persze, aki kötekedni akar, így is megteszi, sokra nem mentem.

Ebből is látszik, a dolgok nem pont úgy vannak, ahogy te azt felületesen elképzeled, mindennek lehet valami mélyebb oka, csak ezt próbáltam felvázolni.

De egy szakmabelinek ezt jobban kellene érteni, hiszen a fizika, illetve az áramkörök mélyebb ismerete, hibák trükkös megnyilvánulásai pont a logikus gondolkodásra tanít, ezt nem kellene nekem magyarázgatni.

dec. 25. 10:25

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!