Hangszóró: Ezek hogyan szólnának együtt?
Mély(közép): [link]
Magas: [link]
Egy régi, zárt hangdobozba lennének beépítve. A zártat úgy értem, hogy nincs rajta reflex nyílás. Esetleg érdemes lenne lyukat csinálni a doboz hátuljára és belerakni egy reflex csövet?
Erről a dobozról lenne szó: [link]
Még az eredeti hangszórók vannak benne, a csatlakozó az utólagos beépítés.
A magassugárzó az szerintem kb ugyanaz, mint amit tennék bele, a mély(közép) pedig ősrégi RFT (német) gyártmány, ezen még watt helyet VA-ban van megadva a teljesítmény (ami 15VA).
A gyári magassugárzók fokozatosan mentek tönkre, ráadásul eleve felemás volt (mert párja is van a doboznak), a mély se az igazi már.
A kérdésem, hogy a fent linkelt hangszórók mennyire szólnának jól együtt ebben a dobozban?
Főleg azért, mert gyárilag pocsék hangja volt, középtartományból hiányoztak frekvenciák és kellemetlen, visítós, fülsértő is volt mellé.
Esetleg tudtok jobb hangszórókat bele? Ha a linkelt hangszórókat megnézitek, ott vannak a méretek is, hogy mekkora kell bele. Elsősorban 4 vagy 6 Ohm lenne jó, de a 8 is okés. Wattban legalább 70 legyen.
Az erősítő, amivel használva lenne, annak a kimenete 8 Ohm hangszóróval 60W (csatornánként), 4 Ohm hangszóróval pedig 80W.
Akkor lehet mégse lesz jó az a mélyközép, mert tudtommal a hangszórónak több wattosnak kell lennie, mint amit az erősítő le tud adni.
Bár az igazat megvallva, nem szoktam a felénél tovább tekerni a hangerőt, a bemeneten pedig eleve csökkentve van a jelszint.
A dobozról semmit sem lehet tudni azon kívül, hogy valamikor 2009-2010 körül vettük a Dorozsmai kirakodóvásáron (azt hiszem, hogy ott). Semmi felirat nincs rajta. A csavaros csatlakozó is utólagos beépítés, blankolt végű vezeték lógott ki belőle eredetileg.
Hangváltó sincs benne, közvetlenül van bekötve minden.
A mostani mélyközépről annyit lehet tudni, hogy 4 Ohm 15VA, illetve RFT gyártmány. A piezo meg sima 1000 Ohm-os.
Azt honnan tudhatom, hogy a hangszóró lágy felfüggesztésű-e?
#5 az a Monacor SP-202E egész jónak tűnik, ráadásul pont zárt dobozba való, ha jól nézem. Találtam egy olyan magassugárzót, hogy Monacor MPT-025, ez is stimmel méretre, ez jó párosítás lenne az SP-202E-vel?
Igaz, hogy drágább, mint amit én néztem ki, de ha annyival jobb is, akkor megérné.
Aztán még találtam egy ilyet is: [link]
"Persze a felhasználási cél meghatározó az biztos"
Zenét hallgatni szobában. A szebb hangzás a fontosabb szempont, nem a dobhártyaszaggató hangerő.
#6 nem szeretnék újat vásárolni, pont ezt a dobozt szeretném felhasználni, ha már van, ne kelljen kerülgetni feleslegesen, de ne is kelljen kidobni, hiszen ez volt a gyerekkori "hangcuccom" része, számomra fontos idők óta megvan. Inkább felújítani szeretném, hogy hasznát vehessem újra.
Egyébként belinkelem az erősítőm adatait: [link]
Igaz, az a 60 és 80 watt arra vonatkozik, hogy folyamatosan mennyit tud leadni, az RMS az nagyobb, de ott se úgy van, hogy csak a felét adja le 8 Ohm-on a 4-hez képest.
"Ez diszkó- és popzene hallgatáskor sok személynek nem tűnik fel."
Akkor nekem nem is fog feltűnni... :)
"A piezó csipogók mindig nagy ohmosak (1000 ohm), a hangváltó miatt 4, 8, 16 ohmos huzal ellenállással hidalják át!!"
Akkor ott lesz pár wattnyi teljesítményveszteség, nem? Mondjuk nem számít, ha cserébe szebb a hangja.
A szebb hangzás alatt azt értem, hogy legalább egy kisebb, "polcsugárzó" szintjét hozza, például egy ilyenét: [link]
Egy ilyesminek a hangzása számomra már elegendő, nem audiofil kategóriára gondolok, egyszerűen csak arra, hogy EQ nélkül se legyen "visítós" vagy ne hiányozzanak a közepes frekvenciák.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!