Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Hangszóró: Ezek hogyan szólnán...

Hangszóró: Ezek hogyan szólnának együtt?

Figyelt kérdés

Mély(közép): [link]

Magas: [link]

Egy régi, zárt hangdobozba lennének beépítve. A zártat úgy értem, hogy nincs rajta reflex nyílás. Esetleg érdemes lenne lyukat csinálni a doboz hátuljára és belerakni egy reflex csövet?

Erről a dobozról lenne szó: [link]

Még az eredeti hangszórók vannak benne, a csatlakozó az utólagos beépítés.

A magassugárzó az szerintem kb ugyanaz, mint amit tennék bele, a mély(közép) pedig ősrégi RFT (német) gyártmány, ezen még watt helyet VA-ban van megadva a teljesítmény (ami 15VA).

A gyári magassugárzók fokozatosan mentek tönkre, ráadásul eleve felemás volt (mert párja is van a doboznak), a mély se az igazi már.

A kérdésem, hogy a fent linkelt hangszórók mennyire szólnának jól együtt ebben a dobozban?

Főleg azért, mert gyárilag pocsék hangja volt, középtartományból hiányoztak frekvenciák és kellemetlen, visítós, fülsértő is volt mellé.

Esetleg tudtok jobb hangszórókat bele? Ha a linkelt hangszórókat megnézitek, ott vannak a méretek is, hogy mekkora kell bele. Elsősorban 4 vagy 6 Ohm lenne jó, de a 8 is okés. Wattban legalább 70 legyen.

tegnapelőtt 00:09
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
És "ennek a doboznak" van valami típuscimkéje, ismertek az adatai, a hangszórók valagán ohm és watt hasonlítanak arra, amit venni akarsz? Rezonanciapontok stimmelnek nagyjából legalább?
tegnapelőtt 08:09
 2/11 anonim ***** válasza:
BTW a középhiányosság megmarad valószínűleg, a jellegzetes piezo csikorgás viszont a típusról fellelhető vélemények szerint nem jellemző erre a magasra, és hát a kétfilléres áráért tán megér egy próbát, hogy tényleg igaz-e.
tegnapelőtt 08:11
 3/11 feri 45 ***** válasza:
"anonim" 1- és 2-nek igaza van, de néhány kiegészítést füznék hozzá. Hány ohmos az erősítőd kimenete és teljesítménye?? Ehhez kell választanod a hangszórókat. Más impedanciájú és kisebb teljesítményű hangszórót feletsd el! Ha jó minőséget akarsz, a piezó csipogó helyett csak dinamikusat használj! Ha a mély közeped "lágy felfüggesztésű", akkor tilos a dobozt megnyitni! Csak "kemény" és "félkemény" felfüggesztésű hangszórónál lehet "nyitott" doboz! Ezt a hátlapon 10-15 mm-s furattal is elvégezheted. Próbálkozhatsz elöször egy, majd ketttő, majd három,... lyukkal. Ha a mély hangok erősödnek, majd a lyukak számának növelésével gyengülni fognak! A többlet lyukakat tömd be véglegas ragasztással! Lényeges kérdés a hangváltód váltási sávja a hangszórók lesugárzási sávjához viszonyítva! Plédául: ha a csipodód 6 kHz-től sugároz, akkor a váltó nem válthat 2 kHz vagy 4 kHz-n! Üdv:H.F.
tegnapelőtt 11:47
 4/11 A kérdező kommentje:

Az erősítő, amivel használva lenne, annak a kimenete 8 Ohm hangszóróval 60W (csatornánként), 4 Ohm hangszóróval pedig 80W.

Akkor lehet mégse lesz jó az a mélyközép, mert tudtommal a hangszórónak több wattosnak kell lennie, mint amit az erősítő le tud adni.

Bár az igazat megvallva, nem szoktam a felénél tovább tekerni a hangerőt, a bemeneten pedig eleve csökkentve van a jelszint.

A dobozról semmit sem lehet tudni azon kívül, hogy valamikor 2009-2010 körül vettük a Dorozsmai kirakodóvásáron (azt hiszem, hogy ott). Semmi felirat nincs rajta. A csavaros csatlakozó is utólagos beépítés, blankolt végű vezeték lógott ki belőle eredetileg.

Hangváltó sincs benne, közvetlenül van bekötve minden.

A mostani mélyközépről annyit lehet tudni, hogy 4 Ohm 15VA, illetve RFT gyártmány. A piezo meg sima 1000 Ohm-os.

Azt honnan tudhatom, hogy a hangszóró lágy felfüggesztésű-e?

tegnapelőtt 13:18
 5/11 anonim ***** válasza:
Szóval, ha érzékeny kell legalább egy PA08-XP2 vagy MONACOR SP-202E érdemes nézni. Monacor MPT közelebb áll a kivánalmakhoz ha már piezó. Persze a felhasználási cél meghatározó az biztos.
tegnap 09:47
 6/11 feri 45 ***** válasza:
Szerintem jobb ha teljesen új hangfalat vásárolsz. A 8 ohm 60 watt és 4 ohm 80 watt valahogyan nem passzol!! a 4 ohmon az erősítők a 8 ohmhoz viszonyítva dupla teljesítményt adnak le (120 watt). Ha az adatod jó, akkor erős negativ és/vagy termo védelmi áramköre van, mely eltorzítja a hangot. Ez diszkó- és popzene hallgatáskor sok személynek nem tűnik fel.Kétutas hangfal hangváltó nélkül rosszul működik. A piezó csipogók mindig nagy ohmosak (1000 ohm), a hangváltó miatt 4, 8, 16 ohmos huzal ellenállással hidalják át!! Üdv:H.F.
tegnap 16:10
 7/11 A kérdező kommentje:

#5 az a Monacor SP-202E egész jónak tűnik, ráadásul pont zárt dobozba való, ha jól nézem. Találtam egy olyan magassugárzót, hogy Monacor MPT-025, ez is stimmel méretre, ez jó párosítás lenne az SP-202E-vel?

Igaz, hogy drágább, mint amit én néztem ki, de ha annyival jobb is, akkor megérné.

Aztán még találtam egy ilyet is: [link]

"Persze a felhasználási cél meghatározó az biztos"

Zenét hallgatni szobában. A szebb hangzás a fontosabb szempont, nem a dobhártyaszaggató hangerő.

#6 nem szeretnék újat vásárolni, pont ezt a dobozt szeretném felhasználni, ha már van, ne kelljen kerülgetni feleslegesen, de ne is kelljen kidobni, hiszen ez volt a gyerekkori "hangcuccom" része, számomra fontos idők óta megvan. Inkább felújítani szeretném, hogy hasznát vehessem újra.

Egyébként belinkelem az erősítőm adatait: [link]

Igaz, az a 60 és 80 watt arra vonatkozik, hogy folyamatosan mennyit tud leadni, az RMS az nagyobb, de ott se úgy van, hogy csak a felét adja le 8 Ohm-on a 4-hez képest.

"Ez diszkó- és popzene hallgatáskor sok személynek nem tűnik fel."

Akkor nekem nem is fog feltűnni... :)

"A piezó csipogók mindig nagy ohmosak (1000 ohm), a hangváltó miatt 4, 8, 16 ohmos huzal ellenállással hidalják át!!"

Akkor ott lesz pár wattnyi teljesítményveszteség, nem? Mondjuk nem számít, ha cserébe szebb a hangja.

tegnap 17:24
 8/11 anonim ***** válasza:
Ilyen szempont, hogy szebb hangzás, nem ebben a ligában fog játszani.
tegnap 17:34
 9/11 A kérdező kommentje:

A szebb hangzás alatt azt értem, hogy legalább egy kisebb, "polcsugárzó" szintjét hozza, például egy ilyenét: [link]

Egy ilyesminek a hangzása számomra már elegendő, nem audiofil kategóriára gondolok, egyszerűen csak arra, hogy EQ nélkül se legyen "visítós" vagy ne hiányozzanak a közepes frekvenciák.

tegnap 17:42
 10/11 feri 45 ***** válasza:
Megnéztem az erősítő és hangszórók adatait. Az erősítő 440 watt teljesítmény felvétele körülbelül 1,9 amperes áramot jelent. Műterhelésekkel tethelve meg kellene mérned a tényleges áramfelvételt. Ez tájékoztatna a valódi kimenő teljesítményekről. A hangszórók teljesítményével már komoly gondok vannak. A 20 cm kosárátmérőjű hangszórók teljesítménye SI mértékrendszerben 5/6 watt (szin./zenei) körül vannak. De más külföldi mértékrendszerek és szabványok szerint (IEC263-5, IEC265-5,DIN,ASA,BS,HIS,PMPO,PEEK,AES2-1984 Standard, ...) 50W, 100W 120W, 200W, 500W felirattal találkozunk. Viszont, 15-20 watt-tól leég a 25 mm átmérőjű tekercse, mely csak 0,22-025 mm átmérőjű huzallal vannak tekercselve. Ha valós tejesítményű az erősítőd (440W felvétel), akkor az ilyen méretű hangszóróból 8-10 darab vegyes kapcsolású hangládát igényel. Keress fel egy régi Gelka szervizt, ahól műszeres teljesítmény méréseket tudnak végezni erősítőn és hangszórón, majd pontos útba igazítást kapsz.Van még egy probléma: előfordul, hogy kattanás vagy gerjedés keletkezik az erősítőben, amitől az erősítők a kis hangerőn is a maximális kimenő teljesítményt "nyomja" a hangfalakra. Ettől biztosan bejön a hangszóró tekercs égés. Üdv:H.F.
tegnap 19:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!