Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Mekkora átmérőjű tévé az...

Gál Gábor 2024 kérdése:

Mekkora átmérőjű tévé az ideális, ha a felbontása 4K, a távolság pedig 3 méter?

Figyelt kérdés

Tévévásárlás előtt állok, elsőre azt gondoltam, hogy minél nagyobb, annál jobb, de amikor egy közel 100 hüvelykes előtt álltam, éreztem, hogy ezt nem lehet jól látni. Biztos voltam benne, hogy ezt valaki tuti kiszámolhatta már korábban, és igazam lett, a Wikipédián találtam erről szóló, egész komoly kutatást: [link]

Megkérdeztem az MI-t, mert én buta/lusta vagyok, de ott elég nagy lett a szórás 55-től 98 hüvelykig. Valaki, aki élvezi a matekot, kiszámolná, neki milyen eredmény jön ki? Köszönöm :)

okt. 27. 20:24
 1/9 anonim ***** válasza:
46%
Azért ez eléggé függ a szemedtől...
okt. 27. 20:44
 2/9 anonim ***** válasza:
41%
Engem zavar a nagy tv, kb 3 méter, lehet inkább 4 van a tv és a fejem között, 32 az átlója, de ez épp kicsi. Ennél sokkal nagyobbat néztem közelebbről (1,5-2 M) és megfájdult a szemem, fejem.
okt. 27. 21:20
 3/9 Szirty ***** válasza:
55%

Átmérője a körnek van.

A TV képernyőjét átlóban mérik!

okt. 28. 07:28
 4/9 retektorta ***** válasza:
Nekem 40-es van és kb. 3 méterről nézem. Nem mondom, hogy kicsi mert megszoktam, de el tudnék viselni nagyobbat. 47-48 alá ne menj (bocs, nem tudom most milyen méretek divatosak, régen vettem tv-t).
okt. 28. 09:01
 5/9 lali51 ***** válasza:
55"-osat vegyél, nekem olyan van 3m-ről nézve tökéletes.
okt. 28. 09:30
 6/9 Szervizmérnök úr ***** válasza:

4K felbontás nem olyan lényeges a kérdés szempontjából, mivel itt a gond, ha túl közelről nézed, kénytelen leszel tekergetni a fejed, ahogy próbálod követni a képernyőn zajló eseményeket.

Egyszer próbáltam én is, noha nem egy normális nézési pozíció, csak gondoltam, hátha jobb lesz a moziélmény, de nem.

Szerintem így tudod tesztelni magad is.

Ha nem tekeredik a nyakad, akkor jó.

okt. 28. 10:16
 7/9 Morzsi007 ***** válasza:
100%

A 4K felbontásnak csak akkor van jelentősége, ha valós 4K-s tartalmat nézel, a TV szolgáltatóknál még normális FHD felbontás (1080p) sem elérhető el, persze vannak a felskálázások, de az nem ugyanaz. Ezt azért mondom, mert, ha túl nagy lesz a TV, akkor jobban láthatóak lesznek a képhibák, a felbontással nem lenne gond a képpontokat nem fogod látni, még FHD is elég lenne, inkább a tömörítéssel van gond. Szóval a kevesebb néha több. Ezek a TV sokkal többre képesek, mint amit a TV adásainak minősége ad.

Vetítőt használok filmre kb 4,5 m-ről nézve nagyjából 105”-esnek felel meg, eleinte nagyobb képet vetítettem, jól nézet ki, de a film végére elfáradt a szemem, ezért vissza vettem a méretet, most nem fárasztó.

Legtöbb netes kalkulátor 69”-est ajánl 3m tàvolságra, de ha TV adást is nézel sokat, max 65”-esben gondolkodnék.

okt. 28. 12:14
 8/9 anonim válasza:
85-ös, kb 4 méterről, hibátlan. Mozi feeling :D
okt. 29. 13:57
 9/9 anonim ***** válasza:

Nem kell számolni. Van kalkulátor. Ha neked sok a 100" közelről, akkor a 40-45°-os látószöget célozd meg. Az az abszolút minimum a THX ajánlása szerint. A felbontáson alapuló ajánlásokat felejtsd el, 4K korszakban már nem releváns.

[link]

nov. 3. 04:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!