Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Törvényszerű, hogy a zene...

Törvényszerű, hogy a zene fülhallgatón sokkal jobb sztereóhatással szól, mint hangszórós HiFi-n?

Figyelt kérdés
A forrás ugyan az, pendrájv/ SD kártya, WAV formátum, de CD lemezről, asztali CD lejátszókról is kipróbáltam. Kétféle DAC-cal is. A lejátszóláncok százezres nagyságrendbe kerültek. De még egy gagyi fülhallgatóval, telefonról, laptopról is jobb a sztereóhatás, mint hangszóróról.

szept. 7. 19:51
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Nem. Csak fülhallgatóból egy alacsonyabb kategóriájún is jó térhatással szólhat, míg HiFi-ből sokkal komolyabb kell ehhez
szept. 7. 20:04
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Olyan alapvetéseket meg nyilván betartasz hogy 90 fokot zárnak be a fejedhez képest a hangfalak, nem a földön vannak, stb
szept. 7. 20:05
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Ezt nagy mértékben befolyásolja a környezet, a hangszorók helyzete, a te helyzeted, stb, ezek mind fix dolgok egy fülhalgatonál, pontosan ott vannak ahova tervezték.
szept. 8. 05:18
 4/9 Szirty ***** válasza:
100%

Törvényszerű.

A fülhallgatón nincs akusztikus áthallás. Ami az egyik oldalon szól azt csak az egyik füleddel hallod.

A hangszórónál pedig van akusztikus áthallás. Ami az egyik oldalon szól azt mindkét füleddel hallod.

szept. 8. 08:26
 5/9 A kérdező kommentje:

Úgy tűnik, megoldódott a probléma, a 2. hozzászóló javaslatával. Átállva a 90 fokos elrendezésre, hasonló lett a sztereóhatás, mint fülhallgatónál. Évtizedek éve hifizek. Régen az volt az álláspont, hogy egyenlő szárú háromszöget alkosson a fej és a két hangszóró, vagy legfeljebb egyenlő oldalút. Ez 60 fokos, vagy annál kisebb szögű elrendezést jelent. Mióta változott az ajánlás 90 fokra, és miért? Megválaszolhatná valaki.

Most egy háromtagú énekegyüttesnél végre elértem, hogy az egyik tag baloldalt, a másik jobboldalt, a harmadik középen énekel. Most derült ki az is, hogy gyakran a szólógitáros 2-3 szólamot is feljátszik az együttese stúdiólemezére, melyeket most szét tudok választani, eddig meg azt hittem, hogy egyszerre játszotta fel mindezt, csak túl virtuóz a játéka, nekem meg pocsék a hallásom.

szept. 8. 11:01
 6/9 anonim ***** válasza:
Isten hozott a nyúlveremben!
szept. 8. 22:28
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Szirtynek van igaza. A hangszórókat rakhatod akárhogy, mindkét hangszórót minkét füleddel hallani fogod. Ez a természetes, mert az élő zene hallgatásakor sincs olyan, hogy valamit csak a bal, vagy csak a jobb füleddel hallasz.

Például Sipos Gyula így ír erről a „Hi-Fi erősítők építése” című könyvének 181. oldalán:

„Egy tényről azonban sokan megfeledkeznek: a két független információ, amely a két hallgatóból érkezik, természetellenesen csekély áthallással rendelkezik olyan frekvenciákon, ahol egyébként ezt az emberi fül élettani sajátosságai élő műsor vagy hangszórós lehallgatás során biztosítanák. A fül, illetve az emberi fej árnyékoló hatásait és egyéb tulajdonságait matematikai modellezés után számítógépes módszerrel meghatározták és ennek alapján speciális karakterisztikájú, áthallást biztosító L-R-C szűrőt terveztek.” A kapcsolást a 180. oldalon, a 144. ábrán mutatja be.

Vagyis, amit te jobbnak hallasz, az valójában nem jobb, hanem természetellenes.

szept. 8. 23:56
 8/9 anonim ***** válasza:
68%
7 Miért gondolod hogy ezzel nem számolnak a fejhalgató tervezők és nem igazitják ehhez hogy melyik oldalon mit halj?
szept. 9. 00:27
 9/9 A kérdező kommentje:
Lehet, hogy a hangszórós zenehallgatás ad természetes hangzást a fülhallgatóshoz képest, de hogy értsétek, miért rugózok a témán, ismerni kell az előzményeket. Zömében a 60-as és 70-es évek rockzenéjét hallgatom, évtizedek óta. Fülhallgatót viszont csak pár hónapja használok, amióta rászoktam a rendszeres gyaloglás során a zenehallgatásra. Hangszóróknál régóta elégedetlenkedek a gyenge sztereóhatással, de be tudtam annak, hogy már leromlott a hallásom, hisz 72 éves vagyok. Erre jön a fülhallgató, és olyanokat hallok azóta, amit évtizedeken át nem. Hallom, amikor az énekes kétszer énekelte fel ugyan azt a szólamot, és ezzel lett kórus hatása az éneknek (pl. Ian Anderson), vagy amikor kétszer, háromszor játszotta fel a gitáros a szólamát, de NEM UGYAN AZT A DALLAMOT. Vagy pl. az Al Di Meola - Paco De Lucia - John Mc’Laughlin trió játéka. Lehet, hogy egy zenész még monóban is szét tudja a szólamokat választani, én többnyire nem. Higgyétek el tehát, megdöbbentő a mostanában hallott élmény. (Sennheiser Momentum 2 vezetékes fülhallgató Unihertz Jelly 2 telefonról meghajtva (a világ legkisebb okostelefonja), 20 éves Denon-495R erősítő (akkor 50-e Ft), 19 éves Focal JMLab Chorus 907 S hangfalak (akkor kb. 150-e Ft/pár), hangfalállványok, Pro-Ject DAC Box E egy TV-ről meghajtva, CD lemezekről készített WAV pendrájv, jól csillapított szoba).
szept. 9. 10:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!