Lenovo IdeaPad 1 15IGL7 notebook-ról mik a vélemények?

Figyelt kérdés
Új notebook-ot szeretnék venni, de nem igazán értek a számítógépekhez (használtat nem veszek, azzal már egyszer megszívtam). Viszonylag kis méretű gépet szeretnék, ami ölbe vehető és alapvetően nem kellene másra, mint szövegszerkesztésre (Word), pdf-olvasásra/szerkesztésre, illetve esetleg alapvető multimédia lejátszásra. Szóval semmi extra kívánalom nincs: nem akarok vele játszani, videót szerkeszteni stb., arra van egy nagy méretű és teljesítményű gép. Ez kimondottan csak tanuláshoz kellene, ezért nem szeretnék túl drágát. Elvileg a neten ezt a Lenovo IdeaPad 1 15IGL7 típusút találtam, de mivel nem értek hozzá, nem tudom, hogy meg merjem-e venni. Valakinek van tapasztalata, hogy milyen?

#notebook #Lenovo IdeaPad 1 15IGL7
aug. 23. 18:10
 1/9 anonim ***** válasza:

Bár ez sem pontos, mert egy szériáról van szó, de a legerősebb tagja is elég gyenge, szóval csak erősen nyomott áron érdemes megvenni, ha egyáltalán.

A többiek kedvéért:

[link]

aug. 23. 19:02
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

A megadott laptopnak több felszereltsége van, amiben megegyeznek, hogy mindegyik nagyon-nagyon alapszintű.

A konfigurációban javaslom, hogy nézd meg, hogy a memória mérete ne legyen 8GB alatt, az SSD ne legyen 250GB alatt és legyen rajta valamilyen Windows (hacsak nincs egy ismerősöd, aki "megoldja"). Tudom, hogy árérzékeny vagy, de a kényelmes használathoz fontos lenne még, hogy a képernyő felbontása FullHD (1920x1080) legyen. Elvileg a Lenovo IdeaPad 1 15IGL7 is van ilyen változat, de az nem a legeslegolcsóbb. Ezekkel a paraméterekkel min. 140000 Ft körül lesz.

[link]

Ha op. rendszer (Windows) nélkül veszed, akkor majdnem féláron van: [link]

Ha bevállalod a Windows külön beszerzését és installálását, akkor ez is megoldás.

aug. 23. 19:16
 3/9 anonim ***** válasza:
Használt laptopot nem magánszemélytől, hanem szervizben. 1-2 év garanciával veszünk, felújítottat! Amelyik külföldről behozott, francia vagy német gép, billentyűzet átmatricázva stb. Nekem egy Thinkpadom van három éve és minden tekintetben meg vagyok elégedve vele. Éles, nagyon jó kijelző, 256 SSD, kártyaolvasó stb. Újat soha nem vennék, egyik rokonomat jól becsapták, nem értett hozzá és az Intel Celeronnal (belépő szintű!) átverték. Szóval használt és felújított, más nem kell.
aug. 23. 22:36
 4/9 anonim ***** válasza:
aug. 23. 22:38
 5/9 anonim ***** válasza:
Tapasztalatból mondom, hogy Windows 11-en sem kell "szövegszerkesztésre (Word), pdf-olvasásra/szerkesztésre, illetve esetleg alapvető multimédia lejátszásra" 4GB-nál több memória (persze ha van, az nem baj). Ezt lepontozhatod, ha már kipróbáltad a fentiekre, és nem értesz egyet (böngészés 100 lapon nem játszik).
aug. 24. 07:22
 6/9 anonim ***** válasza:
Ja, és a háttértár minimuma egyéni preferencia kérdése, de 250 GB nevetségesen sok (a fentiekre), nyilván a válaszoló saját igényeire válasz, nem a kérdezőére. Nekem van egy Surface Go-m 64GB-tal (és a fent említett 4GB RAM-mal), teljesen elégedett vagyok. Egy csomó szabad hely van úgy, hogy bőven telepítettem még ezt-azt. De ha kevés lenne, minimum memóriakártyával lehetne bővíteni.
aug. 24. 07:25
 7/9 anonim ***** válasza:

Kedves #5,#6 és természetesen Kedves Kérdező!

#2 vagyok. Természetesen elfogadom mindenkinek a saját tapasztalatait, és nem szokásom senkit lepontozni.

Amit leírtam elsősorban a kérdező igényeire volt válasz, de elfogadom, hogy különböző mértékben viseljük el a kényelmetlenségeket, vagy a lassú működést. A saját igényeim a leírtaknál is magasabbak :-), de ez nem a sznobságból adódik, hanem a használt szoftverekből, pl. Photoshop, Premier, nagyobb Excel táblák, stb. Egy nagy vállalat IT osztályán dolgozom. Elég változatos informatikai igényekkel szoktam találkozni, lefelé és felfelé egyaránt. Másrészről egy középiskolás és egy egyetemista gyermekem van, így az ő igényeiket is elég jól ismerem.

Mindenek előtt egy megjegyzés: A Surface Go és a Windows S mód nem ugyanaz, mint egy konvencionális laptop nem Windows S módban. A Windows S speciális limitációkkal rendelkezik, ami miatt a memória és háttértár lehet kevesebb alatta. Elsősorban programokat telepíteni csak a Microsoft Store-ból lehet, beleértve a drivereket is. A böngésző csak az Edge lehet. Más a frissítési mechanizmusa, stb. Ezek a limitációk teszik lehetővé, hogy a Windows jónéhány olyan komponenst ne telepítsen ill. ne töltsön be induláskor, ami a hagyományos Windows-nál kihagyhatatlan. A Lenovo 15IGL7 laptop-ot egyébként nem forgalmazzák Windows S-sel, nem valószínű, hogy egy Windows 11 Home S-t külön installálva problémamentesen futna. Ahogy eddig elnéztem, a Windows S-sel forgalmazott gépek, a kevés háttértár és kevés memória mellett viszonylag erős processzorokkal rendelkeznek, tehát árban éppen nem lesznek versenyképesek.

Röviden megindokolom, miért javasoltam a megadott paramétereket és miért nem írtam más paraméterekről.

1. Memória 8 GB: A Windows 11 legkevesebb 4 GB-ot igényel, ahhoz hogy elinduljon. Tényleg elindul rajta, és az alapfunkciók használhatóak. Tapasztalatom szerint, kevesen használnak csak egy csupasz Windowst (bár egy csomó eszköz benne van). A böngésző Chrome, a video lejátszó VLC, a pdf olvasó Acrobat Reader és az Office csomagról még nem is beszéltünk. Suliban és hozzá kapcsolódóan elég gyakori tevékenység, hogy órák, egymás közötti megbeszélések Teams-en történnek, de sok nyelvtanár vagy magántanár is Teamsen tart órát. A konferencia szoftverek pedig zabálják a memóriát. Igazából a 8 GB is inkább visszafogottnak számít. A helyzet pedig az AI alapú rendszerek előretörésével csak romlik. A Microsoft Copilot már most is min. 16 GB-ot igényel. Ha eltekintünk a konferenciától és az AI-tól, akkor is van néhány szoftver, amit szoktunk párhuzamosan használni, pl. egy PDF olvasó megnyitva a böngésző mellett, a Defender fut a háttérben, megy az indexelő, ami szintén szeret lecsípni a RAM-ból (és processzorból is), különösen, ha fenn van az Outlook is.

2. 250 GB SSD. Egy hagyományos Windows alap konfigurációban önmagában sem nagyon fér el 64 GB-n. És ezután jönnek az automatikus frissítések, amelyek egy csomó helyet felzabálnak. Az installálás után 1 évvel már több 10 GB Windows update állományod lesz, amelyektől a beépített eszközökkel nem nagyon tudsz megszabadulni. A Windows 10-hez képest javult a helyzet a Windows 11-ben, de még mindig túl sok szemetet tárol mindkettő. Ha 8 GB memóriád van, akkor 8 GB lapozófájllal is számolni kell. Ehhez jönnek a programok és a felhasználói fájlok. Összességében egyébként minimális a különbség egy 128 GB-os és egy 256 GB-os SSD ára között.

Képernyő: FullHD. A weboldalak jellemzően erre a felbontásra vannak optimalizálva. Nagyon idegesítő tud lenni, amikor egy oldalról hiányzik egy nyomógomb, mert már nem látható területre került. Persze lehet kicsinyíteni az oldalt, ami az olvashatóságot rontja.

Nem írtam processzorról. Úgy gondolom, a megadott feladatra elegendő a Celeron. Nem lesz nagyon gyors, lehet, hogy időnként kell várni néhány (tized) másodpercet. Ha esetleg gyorsabb processzort szeretnél, a Celeron után a következő lépés a Intel Pentium, AMD Ryzen 3, Intel i3, AMD Ryzen 5, stb. Itt nyilván az ár növekszik a sebességgel

Nem írtam WiFi-ről, USB-ről, méretről, súlyról. A méretet és a súlyt Te is el tudod olvasni a specifikáción. A többi paraméterben ezen a szinten egetverő különbségek nincsenek.

Ha az arukereso.hu-n keresel laptopot, azt nézd meg, hogy az adott típust ne csak 1-2 (vagy akár 5) üzlet árulja. Ha kevesen árulják, akkor lehet régi, kifutott gép, vagy valamilyen szürke beszerzési forrásból származik. Ezek gyakran olcsóbbak, de nem érdemes megvenni őket.

Használt laptopot írtad, hogy nem szeretnél. Mint fentebb javasolták, ez is lehetne pedig járható út. Mindazonáltal nem szeretnélek eltéríteni a döntésedtől, mert a használt laptop vásárlásnál még több paramétert kell nézni, mint az újnál.

aug. 24. 23:10
 8/9 anonim ***** válasza:

#7 (#5-6 vagyok) Szó sem volt S módról. Windows 11 Pro van rajta gyárilag. De ez sem használ el egyszerre 4GB-ot. Ha meg is közelíti, az csak azért van, mert előkészíti a kis dolgait, hogy kéznél legyenek, ha kellenek, de ha másra kell a hely, szó nélkül felszabadítja, de IT-sként biztos olvastál. Bőven elfér 4GB RAM-on és 64GB háttértáron több böngésző és egyéb program (a Windowsnak kb. 30GB kell), és ha nem is Photoshop, de simán futhat több is a háttérben, átváltásnál nem tölti be újra, mert ott van. Böngészőlap lehet mondjuk 10-15. Az a probléma, hogy te és a társaid hasonló kérdéseknél saját magukból indultok ki, figyelmen kívül hagyva a kérdező által leírt felhasználást, arra pedig nincs szükség (sokkal) erősebb, vagy jobban felszerelt gépre. Mintha egy F1 pilótától kérnének autóvásárlási tanácsot, és nem tudna elképzelni mondjuk 300 lóerő alattit. Persze nem állítom, hogy bármi megfelel, pl. egy sok oldalas, esetleg szkennelt PDF biztos megakaszt egy időre egy régebbi Celeront, mint ami ebben is lehet.

Az enyém amúgy használt volt, üzletből, fél év garanciával, tökéletes állapotban jött meg, a töltőt szerintem még sosem használták. Én is inkább használtat vennék, főleg ennyiért.

aug. 25. 07:24
 9/9 anonim ***** válasza:
Helyesen: saját magatokból indultok ki, bocs.
aug. 25. 07:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!