Hagyományos sugárcsöves TV készülékem képe miért válik homorúvá?
Nem tudom mi baja lehet, de elmondom az en monitorom törtenetét.
Időnként vibrált, nagyon zavaróan és nem értettem hogy miért, mivel úgy tűnt higy teljese véletlenszerűen tőrténik. Kis tudatlan phasz voltam. Pár hónap alatt feltűnt hogy mindig akkor vibrál, ha megy a mosogatógép. 80-as evekben keszült panel, regi aluvezetékek, egy kőrön volt a két eszköz. Ezután átkötöttük ugyan, de pár héttel később végleg beadta az unalmast.
Az eszközöknek árthat ha nem stabil az áramellátás.
A képcsövek geometriájából adódik a párnatorzítás, amit látsz.
Egy pontból pásztázza a képernyőt az elektronsugár.
A kisebb, 90° eltérítési szögű képcsöveknél ezt megoldották az képcső, illetve eltérítőtekercs megfelelő tervezésével, de a nagyobb méretű, 110°-os képcsöveknél csak a vertikális eltérítést sikerült linearizálni (kép alja és teteje már nem horpadt, mint a kezdeti Color Star és hasonlóknál), csak a bal és jobb oldal.
Ezt a görbülést a raszterkorrekciós áramkörrel kellett megoldani, ami a soreltérítő amplitúdót modulálja a vertikális eltérítéssel, így a kép széle beállítható egyenesre.
Ez a korrekciós áramkör azonban néha meghibásodott (jobb esetben csak meglazul egy forrasztás), ami könnyen javítható. De ha valaki sokáig kínozza, tönkre is mehetnek alkatrészek, ahhoz már kell egy kis okosság, de szintén javítható.
Nekem van egy majd 25 éves samsung CRT tv-m (magyarországi gyártmány)
Az meg azt csínálja hogy bekapcsoláskor a kép tetején van néhány különbböző színű vibráló csík, ami a bekapcsolás után kb 2-3 perc alatt lassan felfelé mozogva eltünika képből
De amugy tök jó a képe amíg müködik nem dobjuk ki
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!