Erősítő hiba! Van aki komolyabban ért hozzá? Lent bövebben.
Sziasztok!
Sikerült ma beszereznem egy FISHER CA-869 erősítőt. Bekapcsol, a SPECTRUM ANALYZER mutatja, ha kap jelet, de hangot nem ad ki. Biztosítékok jók. Ahogy néztem, 3db ?"tranzisztor"? van benne. A hőtőbordára vannak csavarozva vagy ragasztva. 3 lábuk van. Nah ezek vannak kokányolva...forrasztgatva. Egyiken ez van: ZSA 1301 0.7F !! A másikon valami ilyesmi: ZS03280 !!! Ezeket ha jól tudom lehet cserélni. Tudnátok segíteni, hogy hol áljak neki mérni és megtalálni a hibát??
nandras!
Ha hülyeséget mondott szerinted, akkor nem lenne rossz a kijavítanád a te tudásod szerint. :D
rendben, igazad van - ennyit mindenképpen megért.
ha tanulni akarsz, akkor semmi probléma - ott az sm, azon minden információt megtalálsz.
a megadott feszültségek ellenőrzésével célszerű kezdeni - a tápegységtől elkezdve.
ha megvannak a feszültségek, akkor szkóppal végig lehet követni a jel útját - innen már egyértelmű a hibás fokozat.
azt azonban vedd figyelembe, hogy még ha azok a "tranyók" halottak is, nem maguktól mentek tönkre, a hibát kiváltó okot kell megkeresni. (a tranyókat egyszerűen ki lehet mérni. kiforrasztva B-C, C-E, ill. B-E ellenállást mérve megállapítható a zárlat, vagy a szakadás)
Hol laksz?? :DD
De nekem csak egy alap multiméterem van és ahogy látom csak a tranyókat fogom tudni kimérni. :)
sm= service manual
az az anyag, amit letöltöttél :-)
Egyébként amit leírtál, a tranzisztorok orosz származásúak és gyenge minőségűek.
Bármelyik elektronikai alkatrészboltban kapsz a kapcsolási rajzon szereplő tranzisztort.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!