Mennyi volt feszültség kell egy lednek?
Van ez a ledfüzér, 20 db ledből áll, 2 db 1,5V elem hajtja. De nekem csak 4 db led kellene ebből, a többit le szeretném vágni. Szerintetek a 3 volt ki fogja nyírni a maradék ledeket? És ha igen, mennyire kellene csökkentenem a feszültséget, hogy ne nyírja ki? Hogy lehet ezt kiszámolni/kimérni?
Na és amit nem értek még, most szedtem szét egy ilyen parafadugó-kinézetű, 20 db-os ledfüzért, egy darab ellenállás nincs benne, egyből 3 db LR44-es (1,5v) gombelemre megy rá a led drótja... Akkor az hogy? Vagy mit nem látok?
Ezek vannak benne, a kapcsoló a fekete műanyag, amin a rugó van, úgy zárja rövidre, hogy a másik rugóhoz hozzáér.
Hacsak nem az a rugó van valami speckó, ellenálló anyagból...
"A ledfüzérekben szokott lenni vagy egy ellenállás"
Az elem belső ellenállására bízták az áramkorlátozást. Gyakori megoldás az ilyeneknél.
"Akkor viszont mégis rá lehet kötni direktben... csak nem mondjuk egy tápegységre, hanem csak elemre?"
Egy ellenállással.
A LEDet nem, ellenben az elemet azt igen.
A LEDek valószínűleg valamilyen kisebb áramú példányok lehetnek, bár nem lennék meglepődve, ha a kínai elvtársak 20mA-s LEDekkel szórták tele a füzért...
Én feszültség független kéttranzisztoros áramgenerátort javasolnék, ami már 5V-tól tartja a füzér áramát. a tápegységtől függetlenül.
Üdv!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!