Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Hogyan működik a detektoros...

Rambull kérdése:

Hogyan működik a detektoros "foxhole" rádió?

Figyelt kérdés
Nem rég újra megépítettem ezt a kis rádiót de pontosan nem tudom, hogyan működik. Pár oldalon utánna olvastam de sehol nem írták le túl érthetően. Az antenna szerepét még értem és azt is, hogy a borotvapenge és a ceruza egy diódát helyettesít aminek azt tudja, hogy az egyik irányból folyik rajta áram a másikból viszont nem. És az is tiszta, hogy az AM tartományt használja és ebből veszi fel a működéshez szükséges áramot. De azt már kevésbé, hogy miért kell a pengét hőkezelni? Milyen szerepe van a tekercsnek és a diódának? Hogyan lesz ebből hallható hang?

2023. dec. 13. 18:49
 1/6 anonim ***** válasza:

1. Kell egy rezgőkör, ami az adott frekvenciára (frekvenciatartományra) hangolódik, a többi adót "eliminálva".

A rezgőkör egy tekercsből és egy kondenzátorból áll - utóbbit a tekercs "parazitakapacitása" és az antenna helyettesítheti.

2. Kell egy burkológörbe-detektor, ami követi a modulált jel "körvonalát". Itt egy dióda - jelen esetben a borotvapenge hőkezelésekor létrejött vas-oxid és a szén alkotja - egyenirányítja a modulált jelet (kvázi levágja a negatív felét a jelnek), és egy opcionális aluláteresztő szűrő (egy, a dióda után párhuzamosan kötött kondenzátor), ami leszűri a rádiófrekvenciás jelet.

Ezen az ábrán:

[link]

láthatod, hogyan alakulnak a jelalakok.

2023. dec. 13. 19:41
 2/6 Szervizmérnök úr ***** válasza:

Az AM fogalmilag nem tartomány, hanem amplitúdó-moduláció. Ez a technika hosszú-, közép- és rövidhullámon használatos főleg, de AM-mikro néven is ismert például.

A vivőfrekvencia magyar neve kifejezi, hogy ez csak egy hordozó, közvetítő jel.

A jelet amplitúdóban moduláljuk a hangfrekvenciával, amit vevőoldalon egyszerű egyenirányítással visszakapunk.

2023. dec. 13. 19:49
 3/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ, még annyi kérdésem lenne, hogy mi az a "parazitakapacitás"? És, hogyan helyettesíti ez az antennával a kondenzátort? Én az én rádiómba nem tettem kondenzátort (feleslegesnek gondoltam mert úgyis csak egy adót tudok fogni AM tartományban)
2023. dec. 13. 19:50
 4/6 Szervizmérnök úr ***** válasza:

Kapacitások bárhol előfordulnak a tárgyak, alkatrészek, kivezetések, vezetékek között.

Mivel ez nem tervezett kapacitás (bár igyekezni kell "ellene tervezni"), bizonyos körülmények között problémát is okozhat, gerjedés (pozitív visszacsatolás), áthallás, vagy bármi nem kívánt hatást, ezért is nevezik parazitának, károsnak.

2023. dec. 13. 19:55
 5/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen! Minden kérdésemre választ kaptam.
2023. dec. 13. 19:57
 6/6 anonim ***** válasza:

A tekercsnek nem csak induktivitása, hanem ellenállása és - az egymáshoz közel levő vezetékek miatt - némi nem várt (ezért "parazita-") kapacitása is van:

[link]

Az antenna a földeléssel együtt egy kondenzátor fegyverzeteit alkotja:

[link]

2023. dec. 13. 20:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!