A hangszóró túlhajtásnál fel tud koppanni ?
Két nagyértékű hangfalamnál is észrevettem hogy nagy hangerőnél a kimozduló membrán már kopogó hangot is ad. Ill a másik hangfalamnál ami egy aktív subláda kimozdulás nélküli túlhangosításnál amikor olyan alacsony frekvenciával terheltem amit nem enged rá a hangszóróra mégis elkezd búgni ha ezt a 15 20 hz es jelet hangosítom . De mind a kettőnél nagy hangerőnél hallani valami recsegést torzítást mintha felkoppanna a tekercs.
Mi lehet az igazság , tényleg önerőből tud akkorát mozdulni bármilyen hangszóró hogy a tekercse felkoppanjon a mágnes vasához?
Vagy az erősítő hibálya hogy kifulladásnál így berezonál?
Van olyan hangszóró, amelyiknél a lengőtekercs túlzottan nagy hangerőnél hozzáverődik a mágneskörhöz, ez adja a koppanó hangot. Ez mély hangoknál fordul elő, mert ott nagy a membrán kitérése. Ezt el kellene kerülni, mert nem tesz jót a hangszórónak. Olyan is lehet, hogy a membrán felfüggesztése nem enged annyit, hogy a lengőtekercs elérje a mágneskört. Ilyenkor nincs koppanó hang, de a hangszóróra adott túlzottan nagy teljesítmény jelentős torzítást okoz, rosszabb esetben kiszakad a membrán, leég a lengőtekercs.
Ez nem az erősítő hibája, hanem ez a tipikus példája annak, amikor az erősítő maximálisan leadott teljesítménye nagyobb, mint, amit a hangszóró képes elviselni.
De nem hajthatom állat módjára ha egyszer a névleges terhelhetősége 100w és az erősítőből nem is jön ki 100w nál több.
A polc hangsugárzómnál alapvetően az a probléma hogy nincs subsonic filter a hangszóró előtt és mivel nyitott reflex a doboz [b&w cm1] ha ilyen 10hz es frekit vagy dobokat kap képes úgy kimászni a membrán mint az istennyila úgy hogy még bőven lenne mit csavarni a 100w ig. kb -20dB nél magasabbra soha az életbe nem mertem hangosítani mert itt van hogy bekopog.
Én józan paraszti ésszel nem építenék olyan hangszórót aminek a mágneses motor rész munka tartománya nagyobb mint a kimozdulható út hossza ,így ezt nem is értem hogy a francba ütközhet fel a tekercs ha akkorra útnál már nincs is menet a fegyverzet között. De jó legyen biztos így van de akkor is fura.
A másik egy aktív subláda amit meg pláne nem értek hogy lehetne túlhajtani ha nincs is ráhatásom a benne lévő erősítő és hangszóró párosításra . Egy harman kardon 200w os subláda amit egy maximum 4V os zenei jellel tudnék meghajtani ha az erősítőt plafonig csavarnám ami ugye nem valószínű mint mondtam -20dB nél magasabbra soha nem mentem. És itt jön a vicc hogy a subládának a hangerőszabályzóját meg negyed ,maximum fél állásba tudom tekerni mert már így is akkora a kimozdulás és a hangerő hogy torzításba és egy furcsa kopogásba megy át.
Olyan mintha a bútorokból jönne a zörgés de nem. Mert direkt kipróbáltam egy 15 20hz es jellel amire nem ugrik ki a membrán úgy mint a hifi hangfalamnál [talán van beépített subsonic filter] viszont fél hangerő után elkezd bebúgni mint a sszar . Nincs is valódi hangszóró terhelés mert nem is mozog különösenkép ki a membrán mégis betorzít ,ezért gondolom hogy maga a beépített erősítő lehet alulméretezve vagy gyenge a kondenzátor vagy ilyesmi. Ez egy folyamatos sinusos terhelésnél van így ahol nincs ideje pihenni a kondenzátoroknak , zenénél nem ilyen szembetűnő hogy x hangerő felett már torzít csak érződik hogy innen már torzítgat , köhécsel. Videót láttam és akitől vettem az is mondta hogy ennek a 20cm es hangszórónak nagyon nagy útja van direkt ,hasonló mint azoknak a brutál versenyhangszóróknak csak picibe. De a torzítás már akkor megjelenik amikor ez a brutális kitérés még sehol kb a negyedénél lehet.
Ennél sokkal nagyobb 25 ös aktív subládáknak nincs 200w os tápfelvételük csak ilyen 120w azért ez egy spéci pici subláda . hkt 200
„És itt jön a vicc hogy a subládának a hangerőszabályzóját meg negyed ,maximum fél állásba tudom tekerni mert már így is akkora a kimozdulás és a hangerő hogy torzításba és egy furcsa kopogásba megy át.”
A kimeneti teljesítmény – a hangszóró impedanciájától eltekintve – nemcsak a hangerőszabályzó állásától függ, hanem a bemeneti jel nagyságától is. Ha kicsi a bemeneti jel, akkor lehet, hogy a hangerőszabályzót maximumra állítva sem éred el a maximális kimeneti teljesítményt. Ha nagy a bemeneti jel, akkor lehet, hogy a hangerőszabályzó negyed állásában eléred a maximális kimenőteljesítményt. Ilyen módon pusztán csak a hangerőszabályzó állásából nem lehet megítélni a kimeneti teljesítményt.
Az ilyen nagyon alacsony frekvenciájú jelekkel való „kísérletekkel” meg vigyázz, mert az könnyen tönkreteheti a hangszórót. Volt egy régebbi autós hangdobozom, az volt ráírva, hogy a maximális teljesítménye 60 W. Már az gyanús volt, hogy a mélysugárzók kb. 10 cm átmérőjűek volt. Gondoltam kipróbálom 100 Hz-es szinuszjellel és a maximálisnak megadott teljesítmény tizedével, 6 W-tal. Minkét oldali hangszóróban pillanatok alatt elvált a lengőtekercs a csévétől. Le nem égett, de ezután már csak a tekercs mozgott önmagában a csévetesten, a csévetestet és így a membránt sem mozgatta többé.
Megoldás az lehet, hogy valamilyen módon a legmélyebb kb. 20 Hz alatti hangokat levágod, hogy azok ne kerüljenek a hangszóróra. Legjobb az ilyen alacsony frekvenciájú jeleket, mát a végerősítő előtt levágni. Egyébként is a 16 Hz alatti hangokat már nem is hallani, ha ilyen kerül a hangszóróra, akkor csak kínlódik, verődik a membrán. Arról a típusról, amit megadtál (B&W CM1) azt írják, hogy az alsó határfrekvenciája 55 Hz (−3 dB), ezért pláne nincs értelme 20-30 Hz alatti hangokkal kínozni. A hangerőt pedig csak óvatosan növeld, addig, amíg nem hallasz valamilyen rendellenes hangot, torzítást, koppanást, majd vedd vissza a hangerőt.
De mint írtam az erősítőből maximum 4V os subjel jöhet ki 100% hangerőn. Ezért nem értem hogy egy aktív subládát hogy lehet túlhajtani a rajta lévő hangerőgombbal. Igaz hogy az égvilágon sehol nem találtam leírást hogy hány V bemenő jel alatt érti a gyártó hogy 200W teljesítmény jön ki .
A subládában biztos hogy van subszűrő vagy az erősítő LFE kimenete így küldi rá a jelet mert az alacsony 20 hz nél is már alig mozog a membrán viszont ha feltekered a hangerőt akkor bebúg ami egyértelműen a benne lévő erősítő hibája. A bower&Wilkins sajnos még a 3Hz re is kimozog ami a nagy bajom ,ezért is vettem egy subládát inkább hogy ne a polcokat terheljem.
Sajnos szoftveres subszűrőt csak az APO EQ t találom a neten ami zaj nélkül képes átalakítani a jelet és ingyenes. De ezt se tudom használni mert ha feltelepítem akkor lelövi az összes hangeszköz hangerő kiegyenlítőjét ami a gépben van (hihetetlen). Anélkül meg nem lehet létezni mert a franc se kíváncsi arra hogy ötpercenként ugráljak hangerőt szabályozni mert egyik videó ordít a másikból meg nem hallani semmit. Sajnos a yutube fejlesztői még nem találták fel az opcionális angerőkiegyenlítő gombot .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!