Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » A hangszóró túlhajtásnál fel...

A hangszóró túlhajtásnál fel tud koppanni ?

Figyelt kérdés

Két nagyértékű hangfalamnál is észrevettem hogy nagy hangerőnél a kimozduló membrán már kopogó hangot is ad. Ill a másik hangfalamnál ami egy aktív subláda kimozdulás nélküli túlhangosításnál amikor olyan alacsony frekvenciával terheltem amit nem enged rá a hangszóróra mégis elkezd búgni ha ezt a 15 20 hz es jelet hangosítom . De mind a kettőnél nagy hangerőnél hallani valami recsegést torzítást mintha felkoppanna a tekercs.

Mi lehet az igazság , tényleg önerőből tud akkorát mozdulni bármilyen hangszóró hogy a tekercse felkoppanjon a mágnes vasához?

Vagy az erősítő hibálya hogy kifulladásnál így berezonál?

2023. júl. 3. 21:51
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%

Van olyan hangszóró, amelyiknél a lengőtekercs túlzottan nagy hangerőnél hozzáverődik a mágneskörhöz, ez adja a koppanó hangot. Ez mély hangoknál fordul elő, mert ott nagy a membrán kitérése. Ezt el kellene kerülni, mert nem tesz jót a hangszórónak. Olyan is lehet, hogy a membrán felfüggesztése nem enged annyit, hogy a lengőtekercs elérje a mágneskört. Ilyenkor nincs koppanó hang, de a hangszóróra adott túlzottan nagy teljesítmény jelentős torzítást okoz, rosszabb esetben kiszakad a membrán, leég a lengőtekercs.

Ez nem az erősítő hibája, hanem ez a tipikus példája annak, amikor az erősítő maximálisan leadott teljesítménye nagyobb, mint, amit a hangszóró képes elviselni.

2023. júl. 3. 22:17
 2/14 anonim ***** válasza:
100%
Ported konstrukcióra kötelező lenne meredekebb felüláteresztő szűrő a doboz alsó határfrekvencia fölött, ha max teljesítményt kell kivenni.
2023. júl. 3. 22:41
 3/14 anonim ***** válasza:
87%
Ha állat módjára túlhajtod, akkor túlmelegszik a tekercs és lelazul vagy beleverhet a mágnesbe. Persze, ha már halláskárosult vagy, akkor csapatni kell.
2023. júl. 4. 00:22
 4/14 Salx Narval ***** válasza:
87%
Torzíthatott az már rendesen a felkoppanás előtt is, jelezve a túlterhelést, de te biztosra mentél és még csavarintottál egyet a hangerőn, nemde?:D Így kell szétcsapatni nagy értékű hangszórókat, párszor még megküldöd és fél hangerőnél is kopogni fog, mármint ha ez a cél. A hangszórók nem "önerőből koppannak fel" hanem a fülükön ülő használójuk miatt, ez a nagy igazság amit keresel.
2023. júl. 4. 03:09
 5/14 A kérdező kommentje:

De nem hajthatom állat módjára ha egyszer a névleges terhelhetősége 100w és az erősítőből nem is jön ki 100w nál több.

A polc hangsugárzómnál alapvetően az a probléma hogy nincs subsonic filter a hangszóró előtt és mivel nyitott reflex a doboz [b&w cm1] ha ilyen 10hz es frekit vagy dobokat kap képes úgy kimászni a membrán mint az istennyila úgy hogy még bőven lenne mit csavarni a 100w ig. kb -20dB nél magasabbra soha az életbe nem mertem hangosítani mert itt van hogy bekopog.

Én józan paraszti ésszel nem építenék olyan hangszórót aminek a mágneses motor rész munka tartománya nagyobb mint a kimozdulható út hossza ,így ezt nem is értem hogy a francba ütközhet fel a tekercs ha akkorra útnál már nincs is menet a fegyverzet között. De jó legyen biztos így van de akkor is fura.

A másik egy aktív subláda amit meg pláne nem értek hogy lehetne túlhajtani ha nincs is ráhatásom a benne lévő erősítő és hangszóró párosításra . Egy harman kardon 200w os subláda amit egy maximum 4V os zenei jellel tudnék meghajtani ha az erősítőt plafonig csavarnám ami ugye nem valószínű mint mondtam -20dB nél magasabbra soha nem mentem. És itt jön a vicc hogy a subládának a hangerőszabályzóját meg negyed ,maximum fél állásba tudom tekerni mert már így is akkora a kimozdulás és a hangerő hogy torzításba és egy furcsa kopogásba megy át.

Olyan mintha a bútorokból jönne a zörgés de nem. Mert direkt kipróbáltam egy 15 20hz es jellel amire nem ugrik ki a membrán úgy mint a hifi hangfalamnál [talán van beépített subsonic filter] viszont fél hangerő után elkezd bebúgni mint a sszar . Nincs is valódi hangszóró terhelés mert nem is mozog különösenkép ki a membrán mégis betorzít ,ezért gondolom hogy maga a beépített erősítő lehet alulméretezve vagy gyenge a kondenzátor vagy ilyesmi. Ez egy folyamatos sinusos terhelésnél van így ahol nincs ideje pihenni a kondenzátoroknak , zenénél nem ilyen szembetűnő hogy x hangerő felett már torzít csak érződik hogy innen már torzítgat , köhécsel. Videót láttam és akitől vettem az is mondta hogy ennek a 20cm es hangszórónak nagyon nagy útja van direkt ,hasonló mint azoknak a brutál versenyhangszóróknak csak picibe. De a torzítás már akkor megjelenik amikor ez a brutális kitérés még sehol kb a negyedénél lehet.

Ennél sokkal nagyobb 25 ös aktív subládáknak nincs 200w os tápfelvételük csak ilyen 120w azért ez egy spéci pici subláda . hkt 200

2023. júl. 4. 22:44
 6/14 anonim ***** válasza:

„És itt jön a vicc hogy a subládának a hangerőszabályzóját meg negyed ,maximum fél állásba tudom tekerni mert már így is akkora a kimozdulás és a hangerő hogy torzításba és egy furcsa kopogásba megy át.”

A kimeneti teljesítmény – a hangszóró impedanciájától eltekintve – nemcsak a hangerőszabályzó állásától függ, hanem a bemeneti jel nagyságától is. Ha kicsi a bemeneti jel, akkor lehet, hogy a hangerőszabályzót maximumra állítva sem éred el a maximális kimeneti teljesítményt. Ha nagy a bemeneti jel, akkor lehet, hogy a hangerőszabályzó negyed állásában eléred a maximális kimenőteljesítményt. Ilyen módon pusztán csak a hangerőszabályzó állásából nem lehet megítélni a kimeneti teljesítményt.

Az ilyen nagyon alacsony frekvenciájú jelekkel való „kísérletekkel” meg vigyázz, mert az könnyen tönkreteheti a hangszórót. Volt egy régebbi autós hangdobozom, az volt ráírva, hogy a maximális teljesítménye 60 W. Már az gyanús volt, hogy a mélysugárzók kb. 10 cm átmérőjűek volt. Gondoltam kipróbálom 100 Hz-es szinuszjellel és a maximálisnak megadott teljesítmény tizedével, 6 W-tal. Minkét oldali hangszóróban pillanatok alatt elvált a lengőtekercs a csévétől. Le nem égett, de ezután már csak a tekercs mozgott önmagában a csévetesten, a csévetestet és így a membránt sem mozgatta többé.

Megoldás az lehet, hogy valamilyen módon a legmélyebb kb. 20 Hz alatti hangokat levágod, hogy azok ne kerüljenek a hangszóróra. Legjobb az ilyen alacsony frekvenciájú jeleket, mát a végerősítő előtt levágni. Egyébként is a 16 Hz alatti hangokat már nem is hallani, ha ilyen kerül a hangszóróra, akkor csak kínlódik, verődik a membrán. Arról a típusról, amit megadtál (B&W CM1) azt írják, hogy az alsó határfrekvenciája 55 Hz (−3 dB), ezért pláne nincs értelme 20-30 Hz alatti hangokkal kínozni. A hangerőt pedig csak óvatosan növeld, addig, amíg nem hallasz valamilyen rendellenes hangot, torzítást, koppanást, majd vedd vissza a hangerőt.

2023. júl. 4. 23:38
 7/14 anonim ***** válasza:
Legtöbb zenét eleve 60Hz-en vágják, ritkábban lejjebb, néha feljebb is (a meredekséggel is játszogatva természetesen). Nem kellene általános legyen, hogy szétszakad a cucc a szubszonikusok miatt. Gyanúm szerint egyszerre van elhelyezésgond és gain struktúra probléma.
2023. júl. 5. 08:10
 8/14 A kérdező kommentje:

De mint írtam az erősítőből maximum 4V os subjel jöhet ki 100% hangerőn. Ezért nem értem hogy egy aktív subládát hogy lehet túlhajtani a rajta lévő hangerőgombbal. Igaz hogy az égvilágon sehol nem találtam leírást hogy hány V bemenő jel alatt érti a gyártó hogy 200W teljesítmény jön ki .

A subládában biztos hogy van subszűrő vagy az erősítő LFE kimenete így küldi rá a jelet mert az alacsony 20 hz nél is már alig mozog a membrán viszont ha feltekered a hangerőt akkor bebúg ami egyértelműen a benne lévő erősítő hibája. A bower&Wilkins sajnos még a 3Hz re is kimozog ami a nagy bajom ,ezért is vettem egy subládát inkább hogy ne a polcokat terheljem.

Sajnos szoftveres subszűrőt csak az APO EQ t találom a neten ami zaj nélkül képes átalakítani a jelet és ingyenes. De ezt se tudom használni mert ha feltelepítem akkor lelövi az összes hangeszköz hangerő kiegyenlítőjét ami a gépben van (hihetetlen). Anélkül meg nem lehet létezni mert a franc se kíváncsi arra hogy ötpercenként ugráljak hangerőt szabályozni mert egyik videó ordít a másikból meg nem hallani semmit. Sajnos a yutube fejlesztői még nem találták fel az opcionális angerőkiegyenlítő gombot .

2023. júl. 7. 13:08
 9/14 anonim ***** válasza:
Ha odaküldöd a bemenőjelet, akkor ugyanúgy nő a jel a bemeneten, mintha hangerőt tekernél rá. Nyilván be kell állítani úgy, hogy ne szenvedjen. A feltekert hangerőn búgás a hálózati brumm lenne? Ha igen, akkor a nagy pufferkondikat lenne jó cserélni, nyilván ha kiszáradt elkóknak kéne tudni vinni a nagy tranzienseket, akkor hamar torz lesz, nem feltétlenül felkoppanás az, de nyilván négyszögesedésnél egy laza felfüggesztésű hangszóróval előfordulhat könnyen az is.
2023. júl. 8. 10:18
 10/14 A kérdező kommentje:
Nem hiszem hogy köze van a brummhoz mivel ha nincs bemenő jel akkor plafonig is csavarhatod egy pisszenést nem ad ki magából. Eleve így vettem hogy ezt kipróbáltam mivel vannak olya neves hiperszuper teszkó gazdaságos márkák mint a boston akkusztik hogy tele van a yutub ha bedugod a konnektorba már búg :D Nálam ez a búgás akkor volt amikor egy alacsony sinusos frekivel nyúztam . 20hz en kb. Fél hangerő után nem bírja megadja magát és bebúg mint a szzrar.
2023. júl. 10. 22:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!