Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Rádiótechnikai kérdések...

Rádiótechnikai kérdések jöhetnek? Az 1kHz-es négyszögjelet egy URH rádióval lehet érzékelni az URH sávban ? OFDM = a digitális moduláció

Figyelt kérdés

2023. ápr. 2. 23:37
1 2
 11/19 NTBS ***** válasza:
64%
Inkább passzolom.
2023. ápr. 13. 07:08
 12/19 A kérdező kommentje:
Ebben teljesen igazad van, de maga a szimbólum, amit bedigitalizálnak I és Q lekeverés után, szóval maga a jel T periódusa 1ms=T közeli, és ezáltal egy olyan jelhez hasonlít, mint egy 1kHz-es négyszögjel.Az "1kHz-es" Szimbólum 6712 darab felharmónikusát használjuk "alvivőnek". Lehet hogy ez képzavarnak látszik, de a valóságban az alvivők mind felharmónikusok, azaz egész többszörösei egy frekvenciának, ami pont 1/T. Köszi az érdekes válaszokat és információkat, továbbra is gyűjtöm az infókat köszi !!!
2023. ápr. 13. 20:46
 13/19 A kérdező kommentje:

ADÁSNÁL

a vivőfrekvencia szinuszát hozzákeverik az "I" jelhez, a cosinuszát hozzákeverik a "Q" jelhez és ezt a kettőt simán összeadják és ezt sugározzák. Ez állítólag az óriási trükk az egészben, hogy a valós és a képzetes részt simán össze lehet adni, és a vevőben ugyanilyen simán szét lehet választani. Ez még nyomozást igényel....

[link]

2023. ápr. 13. 23:16
 14/19 anonim ***** válasza:

#12: De továbbra sem 1 kHz-es négyszögjelről beszélünk, hanem már (QAM) modulált 1 kHz sávszélességű szinuszos jelekről, amiket egy komplex jelként összefogva rakunk az URH-sávos vivőre.

#13: Jó, ezt a végső, kvadratúra-modulációnál is alkalmazott eljárást - ami az URH-sávos vivőre való ültetéshez használnak - már a kérdés elején tisztáztuk.

2023. ápr. 13. 23:44
 15/19 A kérdező kommentje:
Hát nekem egyáltalán nem tetszik, hogy minnél többet magyarázzák, annál érthetetlenebb az egész ofdm, pedig itt sztem arról van szó hogy egy hosszú szimbólumidőben speciális frekvenciák (mind felharmónikus), és ráadásul az alapfrekvencia az pont a szimbólumidő frekvenciája. Ezeket a vivőket sehol nem moduláljuk, nincsenek is ilyen vivők, csak az összegüket rajzolja meg a DAC, addig csak számok, mégcsak nemis jelek, tehát alvivők nemis léteznek, csak az összegüket rajzolja meg a DAC, és ekkor kezdenek el létezni. Azt az I/Q keverést sajnos még mindíg nem értem, ezeknél a vektormátrixos magyarázatoknál szintén csak összezavarodok, minél inkább magyarázzák, ...., nyomozás tovább folyik... köszönet minden infóért !!!
2023. ápr. 19. 01:35
 16/19 A kérdező kommentje:
#14 tetszik az optimizmusod mintha itt bármi is ilyen egyszerű lenne, pedig biztos vagyok benne hogy itt óriási "vetítés" megy szóval a yutyubon mindenki előadja hogy hogyisvan ez, főleg matematikusok magyaráznak nagyon, sztem életükben nem láttak még egy tranzisztort, csak magyaráznak órákon át, közben meg egy CHIP 5 forintért 20MBit/s vagy éppen 5Gbit/s villámgyorsan dekódolja a szimbólumokat, szóval a végeredmény egy olcsó alkatrész villám gyors, mert az alap ötlet valszeg zseniális, de nekem ne magyarázzák ezt órákon át mert ha egyszer sikerül átlátnom akkor én biztos hogy sec perc alatt el tudom majd magyarázni
2023. ápr. 19. 01:51
 17/19 anonim ***** válasza:

"Ezeket a vivőket sehol nem moduláljuk, nincsenek is ilyen vivők, csak az összegüket rajzolja meg a DAC"

De van. Lásd a QAM-modulációt. Csak mindez digitálisan történik.

"Azt az I/Q keverést sajnos még mindíg nem értem"

Az inverz FFT végeredménye egy komplex függvény: van egy valós és egy képzetes része. Ezt a két jelet egy vivőn akarjuk átvinni, ezért szükséges a kvadratúra-moduláció - ami valójában két, egymástól 90 fokos fáziseltérésben levő vivőjelű AM-modulált jel összegzése.

2023. ápr. 19. 01:55
 18/19 A kérdező kommentje:
Tulajdonképpen eljutottunk abba az állapotba, hogy Kínából vásároljuk az elektronikát és fogalmunk sincs már semmiről hogy mi van benne, pontosan ugyanott tartunk mint az Afrikai Bennszülöttek, de nemcsak mi jártunk így, már az USA rádiósok is mindent kínából rendelnek "készre dobozolva" legyártva és azt használják nagy boldogan
2023. ápr. 19. 02:00
 19/19 A kérdező kommentje:
HÁT mindenesetre köszönet a válaszokért, jó pihenést, már nagyon késő van, ...
2023. ápr. 19. 02:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!