A Spotify képes High-Tech hangminőségben zenét szolgáltatni? Ha nem, akkor honnan tudok hozzájutni csúcsminőségű zenéhez PC használatra?
Az ingyenes Free változat zenénél 128, a fizetős Premium változat 256, az alkalmazás Free változatnál 160 a Premium változatnál 320 kbps-os bitrátával - a nagyobb bitráta jobb minőséget jelent - de a veszteséges AAC kódek miatt nem lesz csúcsminőségű.
Ha csúcsminőségű zenére vágysz, akkor veszteségmentesen tömörített vagy tömörítetlen forrásokat kell keresned.
Ilyesmiket kínál:
* az Apple Music: [link] [link]
* a Tidal Hifi illetve a Master: [link]
* az Amazon Music HD: [link]
* a Deezer Premium: [link]
* a Qobuz (kis hazánkban nem érhető el): [link]
* elvileg a Spotify is tervez ilyesmit: [link]
Vagy nekiállsz keresgélni a fájlmegosztó hálózatokon.
Három féle formátum az elterjedt:
* WAV (ez tömörítetlen)
* DSD (ez is, csak más a formátuma)
* FLAC (ez veszteségmentesen tömörített)
Minél nagyobb a kbps-ban kifejezett bitráta a kHz-ben kifejezett mintavételezési ráta és a bitben kifejezett bitmélység, annál jobb az elérhető minőség - persze ez a felvételtől és a lejátszás körülményeitől (hanginterfész/DAC, erősítő, hangfalak vagy fejhallgató) is függ.
A fáljmegoszókon vannak ilyen kategóriák, amit az előző válaszadó is felsorolt, de azért ennek is megvannak a hátulütői.
Flac és flac között is van minőségbeli különbség, sok függ a forrásanyagtól is.
Előfordulnak sajnos mp3-ból flac-ba konvertált fájlok is, a 96kHz-es mintavételezésű anyag meg ritka mint a fehér holló, az ettől magsabb mégritkább.
Hogy kihalld a különbséget, azért azt tudod hogy kell hozzá egy gyakorlott fül, meg kell hogy legyenek a minőségi lépcsőid a technikádban. Csak így lesz összehasonlítási alapod.
Másrészt PC alatt mit is értesz?
Ezeknek az anyagoknak a valódi élvezetéhez azért kell egy jó erősítő és hozzá passzóló szélessávú front hangfalak, ne valami PC-s Logitech Z XXX, vagy Genisus és sorolhatnám hangszóró szettekben gondolkodj.
Igen, konkrétan a WAV megosztókra gondoltam.
1. A YouTube wav-ban szolgáltat?
2. Melyik wav megosztót ajánlod (ahol az általam keresett rétegzenéket is elérem)?
3. Hogyan tudok rácsatlakozni? (Nem vagyok járatos benne.)
Köszi.
"1. A YouTube wav-ban szolgáltat?"
Nem. A Youtube nagyon takarékoskodik a sávszélességgel és veszteséges kódeket - Opus és AAC - használ.
"2. Melyik wav megosztót ajánlod (ahol az általam keresett rétegzenéket is elérem)?"
A fent említett szolgáltatók inkább veszteségmentes tömörítéses FLAC formátumot használnak - ők is takarékoskodnak azért a sávszélességgel.
"3. Hogyan tudok rácsatlakozni? (Nem vagyok járatos benne.)"
A szolgáltatások esetében regisztrálsz, előfizetsz, letöltöd a kliensüket és használod.
Én wav párti vagyok. Olyan nincs?
És az AAC? Az is ugyanolyan minőséget ad?
#8: Az AAC - mint azt már #2-es hozzászólásomban írtam - veszteséges:
"Advanced Audio Coding (AAC) is an audio coding standard for lossy digital audio compression."
Tehát akkor a YouTube komolyzenei csúcsfelvételei is veszteségesek lesznek?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!