Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Mélyládába passziv membrán...

Mélyládába passziv membrán mehet közponositó pille nélkül?

Figyelt kérdés

Egy teljesen gyári hsz-ból akarok passziv membránt tenni egy zárt mélyládába.

Nem ismerem semmilyen paraméterét a hsz-nak, csak annyit, hogy kinai 40 cm-es habszivacsos hifi hsz, lágy felfüggesztéssel.

Az alsó határfrekijét akarom a ládának lejjeb hangolni.

2023. febr. 23. 21:47
 1/10 anonim ***** válasza:
Ha elhagyod a központosítót, akkor engedékenyebb lesz a membrán, vagyis ezáltal lejjebb tolódik az alsó határfrekvencia. Viszont ez meggondolandó, mert, így a membrán „központosítását”, csak annak szélein levő rész végzi, ami lehet, hogy nem lesz elegendő. A lengőtekercsnél levő központosító elhagyása miatt az könnyen elmozdulhat oldalirányban, ezért lehet, hogy a lengőtekercs súrlódni fog a mágneskörben. Ha meg tudod oldani próbáld ki központosító nélkül, aztán, ha nem jó, akkor utólag még ráteheted a központosítót.
2023. febr. 24. 13:31
 2/10 A kérdező kommentje:

Értem. Köszi. Az ha elméletben még lejjebb hangolódna az tutkó lenne, az lenne a cél.

Annyira szét tudnám kapni a hsz-t, hogy a lengőtekercs is lekerülne, de visszatenni már nincs kedvem akkor semmit mert annyira nem értek hozzá meg nincs kedvem bibelődni annyit.

2023. febr. 24. 15:06
 3/10 Szirty ***** válasza:

"A lengőtekercsnél levő központosító elhagyása miatt az könnyen elmozdulhat oldalirányban, ezért lehet, hogy a lengőtekercs súrlódni fog a mágneskörben"

Nem biztos hogy ugyanarról beszéltek.

A passzív membránnak nincs lengőtekercse és mágnesköre.

2023. febr. 24. 15:44
 4/10 A kérdező kommentje:
De mint irtam gyári hsz-t alakitok át passziv membránnak.
2023. febr. 24. 18:08
 5/10 Szirty ***** válasza:

Lehet, de azt sikerült írni hogy egy gyáriból átszereled a passzív membránt egy mélyládába amit magad építesz :)

De akárhogy is, a passzív membránnak még hangszóróból való átalakítás után sincs szüksége lengőtekercse és mágneskörre.

Azt meg akarod hagyni?

2023. febr. 24. 19:19
 6/10 A kérdező kommentje:

Nem a mágneskört leszedném mindenképp, csak az vt a dilemmam, hogy a központositó pille elhagyása az jó vagy rossz, de akkor mint kiderült nyugodtan leszedhetem azt is.

Viszont most néztem egy hsz-javitó mester vidóját ahol az fs mélyebbre hangolására mutatott trükköt a központositó pille bevagdosásával. Na ezt is lehet kipróbálom az aktív hsz-n, igy tuti 20 hz-ig le fog menni a láda.

2023. febr. 24. 21:25
 7/10 Szirty ***** válasza:

"...igy tuti 20 hz-ig le fog menni a láda."

Már ha elég nagy. Az enyém 120 literes, az egész jól lemegy.

2023. febr. 25. 09:57
 8/10 A kérdező kommentje:

Az enyém kb 15 literes.

50 hz-ig lineárisan hallom, onnan lejjeb 40 körül picit beszakad, a 30 hz körül megint jól szól, és 30-tól lefele meredeken zuhan az átvitel.

Egy 30 cm-es autohifi mélyláda.

Ebbe megy a 40 cm-es passziv membrán.

2023. febr. 25. 17:31
 9/10 Szirty ***** válasza:
Good luck!
2023. febr. 25. 17:37
 10/10 A kérdező kommentje:

Köszi majd jövö héten irok hogy sikerült a teszt.

(Az a baj a 30 cm-es hsz-val, hogy lapos kivitel és nem tudom egyszerüen bemetszeni a központositó pillét. Keresni kell speckó vágószerszámot.)

2023. febr. 25. 18:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!