Hogy lehet olyan embert felkutatni aki egy csöves tévét meg tud javítani?
Horizont TV-ből is van vagy 20 fajta.
Értem hogy a kérdező tudja milyen, de rajta kívül senki.
Puszira senki nem fog vele foglalkozni, akármilyen múzeumi is legyen.
Horizont néven több készülék is létezett: Videoton TB642, TB652 és a kétnormás TF662:
Innen letölthető az ismertetője és kapcsolási rajza:
Ezeket 1964-1966 között gyártották. Már van benne néhány félvezető dióda, de alapvetően teljesen elektroncsöves. Az ellenállások, kondenzátorok – ha nincs korabeli – pótolhatók modernebbekkel, az elektroncsövek már nehezebb dolog, de talán kisebb-nagyobb utánjárással innen-onnan beszerezhetők, ha a képcső hibás azt már reménytelen beszerezni. Ma már tv szerelőt is nehezen találsz, olyat meg még nehezebben, aki még ért ezekhez a régi csöves készülékekhez. Egyébként nem biztos, hogy megéri megjavíttatni, mert azokon a sávokon, amelyeknek vételére ezek alkalmasak voltak már nincs adás. Nekem is volt egy Orion AT403-as, működőképes volt, de a mai körülmények közötti adások vételére nem volt alkalmas, elajándékoztam az egyik múzeumnak.
Esetleg próbálkozhatsz náluk, hátha:
Nem érdemes megadni a típusát mert attól még nem válik egy csöves tévé tranzisztorossá ha itt leírom a típusát. A lényeg hogy 4 perc kell míg bemelegszik. Ez sokat elárul.
A puszira munka felhozasa trollkodás. Vagy talán te kapsz a boltban kenyeret pusziért??
Mikor én kissrác voltam ilyen colortron tv-n néztem az esti mesét
Éna feketefehér tv korszakot kb 6 éves koromig tapasztaltam meg/bár akkoriban az öregek nem cserélték le a tv-t igy sok nagyszülőnél sokan találhatták még meg az öreg orion meg egyéb fekete fehét tv-ket
Jó kis ndk tv volt, azt hiszem az anno ugy lett "kidobva" hogy még müködött, kb a rendszerváltás után 1-2 évvel vettek anyámék egy Philips tv-t
Amugy ha aza tv 70 előtti elektroncsöves, azt ma már senki nem fogja neked megjavítani
Horizont tv tuti volt még a 80 as években is amugy, talán színes is volt, nekem rémlik gyerekkoromból...
Az valami szovjet tv volt nem videoton!
A Colortron már 1980-as gyártású, a Horizont az 1960-as évek közepe, persze, hogy nem emlékszel rá. A Horizont tv nem volt színes és nem volt szovjet, Videoton gyártmányú volt. Találtam még egy típust:
Kérdező, miért nem árulod el a típusát, mi van abban olyan titkos? Most már úgyis tudjuk, hogy elektroncsöves. Nekem megvan a Rádió és televízió vevőkészülékek 1964-1966, a „piros könyv”:
Ebben benne van a Videoton Horizont, Favorit, Sztár készülékek, amit a 13-ban linkeltem az elektrotanyáról letölthető. Ezek kapcsolástechnikailag nagyon hasonlítottak egymásra.
Esetleg valamelyik régi rádió és tv gyűjtőtől megkérdezheted, ők, főleg, ha idősebbek, még értenek hozzá, lehet, hogy megjavítják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!