Windows 8 megszűnése - hátrányok?
A laptopomon a vírusírtó figyelmeztetett arra, hogy januártól megszűnik a Win 8 támogatása. A Microsoft honlapján ez áll:
"After January 10, 2023, Microsoft will no longer provide security updates or technical support for Windows 8.1."
Az lenne a kérdésem, hogy ezek után milyen hátrányokkal fog járni számomra, ha továbbra is a 8-ast használom?
Lehet-e úgy tovább boldogulni vele, ha már nem küldenek biztonsági frissítéseket, stb? Rizikós? Nem éri meg?
Nagyon NEM szeretem a Win 10-et, és amíg csak lehet, szeretném elkerülni a használatát és megmaradni a jól bevált 8-asnál.
7 éves kitűnően működő laptopom "egészségét" nem akarom kockáztatni a Win 10 vagy 11-el.
Egyébként a legjobb az egészben, hogy a Microsoft azt ajánlja, vegyél új készüléket amin már eleve win 11 van, és ne a régi gépet "újítsd fel".
Rettentő pazarlás mind pénzben, mind környezetvédelmileg...
Miért kellene jól működő készülékeket leselejtezni az állandó újítások miatt?!
Köszi a válaszokat!
Biztonságilag nem naprakész szoftvert használni mindig rizikós.
"Nagyon NEM szeretem a Win 10-et"
Egy OS nem érző lény, hogy szeretni kelljen.
"7 éves kitűnően működő laptopom "egészségét" nem akarom kockáztatni a Win 10 vagy 11-el."
Semmi kockázat nincs benne.
"Rettentő pazarlás mind pénzben, mind környezetvédelmileg...
Miért kellene jól működő készülékeket leselejtezni az állandó újítások miatt?!"
Semmi selejtezést nem emleget a MS.
Végül pedig: nem csak Windows létezik.
Köszi a válaszokat, ment a zöld pipa! :)
Újabb kérdés:
A laptop merevlemezét is ki kell cseréltetni a win 10-hez? Sajnos jelenleg egy haldokló 1 TB-os HDD-je van, amit használni szeretnék amíg csak bírja és működik vele a gép, mondván, fusson nullára, mielőtt újat veszek bele.
Ezzel kibírná vajon a win 10-et vagy inkább kapjon egy új SDD-t?
(Merevlemez problémát értsd: gyakran jön a "no bootable device" üzenet bekapcsoláskor, de amúgy nincs vele más nagy gondok. Adatok potenciális elvesztése nem jelent kockázatot, minden el van mentve máshol.)
#1 Azért írtam, hogy nem "szeretem" a 10est, mert nekem az valahogy sokkal másabb/bonyolultabb, mint a 8. A családtagjaim gépén 10 van, úgyhogy használom, és ismerem, de ódzkodom tőle valamiért...
Egyébként a MS szerint mire használja akkor az ember a régi gépét, amin "elavult" nem támogatott OP-rendszer van, ha az nem is biztonságos, és inkább új eszközt kell venni.
Akkor csak marad a selejtezés vagy kb porosodhat a polcon örökre...
Köszi amúgy a tanácsokat, valószínűleg rá fogom majd telepíttetni a win 10-et a számítógép üzletben.
Win10-et főleg laptopon csak nagyon türelmes embereknek ajánlom HDD-n :-) 1TB-os SSD 30-40e Ft, azért azt nem nevezném húzósnak, korábban az 1TB-os HDD-k kerültek ennyibe (meg még többe). A jobb HDD-k (tehát nem a lassú szutykok) kb. az SSD árában vannak (nem a legjobb SSD-k, de a legrosszabb is messze jobb bármelyik "tányéros" diszknél).
"a MS szerint mire használja akkor az ember a régi gépét, amin "elavult" nem támogatott OP-rendszer van,"
Az MS szerint egy 10 éves támogatottságú operációs rendszer élete során a hardver is kiöregszik alóla, és ebben van is valami. De ha erőforrásban nem rossz (jó CPU és elegendő RAM), akkor a Linux jó alternatíva lehet. Hamarabb váltanék megfelelő támogatottságú Linuxra, mint maradnék egy elhagyatott OS-en, hacsak nem kizárólag játszanék rajta, akkor lehet, hogy nem (bár a Windows játékok jó része eleve Win10-et igényel).
Köszi!
Inkább maradnék a windowsnál, mégiscsak azt ismerem és megszoktam. Linuxot sose használtam még.
8 GB RAM-ja van egyébként.
Azt annyira nem érzem át, hogy milyen drága lehettek a HDD-k anno, mert gyárilag ez volt benne a laptopban, és a laptopot is úgy kaptam ajándékba. :D
#4 "Te is simán fel tudod, plusz regisztrálni is akár."
Azt hittem, ingyen lehetővé teszik a frissítést 8-ról 10-ről (elvégre nem az én hibám, hogy megszüntetik a 8-at...) - de sajnos naiv voltam, meg kell venni.
Ezért viszem el rátetetni inkább a szervizbe, ahova járunk, mert ott ingyen megcsinálják. :)
Meg eleve az SSD-t is ők rakják majd bele.
#6/8
Egyébként a laptopom gyártójának a honlapja szerint még a win 11-el is kompatibilis lenne ez a típus.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!