Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Az elektroncsöves ELŐerősítő...

Az elektroncsöves ELŐerősítő + tranzisztoros VÉGerősítő az jó kombináció?

Figyelt kérdés
Vagy pont a fordítottja lenne a jobb?

2022. szept. 10. 11:24
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
50%

#7:

Ott a pont: "Mire kell előerősítő? Két drága dobozt nézegetni jobban esik?"

Bizonyos pénztárcaméret felett már jobban porcosoik egyeseknek, ha a CD is külön futómű-táp, futőmű, D/A-táp, és D/A konverter van, mert úgy szebben szól. És jönnek mellé még a mesék a ferdén lecsiszolt szélű CD-ről, aminek a lecsiszolt peremét speciális lakkfilccel le kell kenni, mert az úgy szebben szól.

Az ilyeneken, meg a félmilliós betápkábeleken, interkonnekteken egy hangmérnök csak röhög. A hangelvételek előállítása során semmi ilyesmi csodakábelt nem használnak, szóval nem értem, hogy egy olyan felvétel, aminek a készítésénél semmilyen placebo pénztárcaapasztó baromságot nem használnak, mitől lesz jobb, ha a hifi márványtömbön van, félmilliós betápkábel van, újra van húzva a fali kábel a mérőig, és be is lett járatva egy hősugárzóval...

2022. szept. 10. 22:27
 12/21 Salx Narval ***** válasza:
0%
11: Viccnek szántam:D
2022. szept. 11. 05:42
 13/21 anonim ***** válasza:
0%

Nem szívesen keverik a csöves rendszert a tranyós áramkörökkel. A mai Csájnai divat erősítőkön kívül. Nagyságrendekkel nagyobb a csövesbe a tápfesz nem szerencsés keverni egy 40 voltos rendszerrel. Annyit nem ér a kombó, annyival nem lesz jobb a hangja. Sőt a csöves rendszer a csövek miatt 'nemes nem pedig a diódáktól. A tranyós végfokhoz meg mi értelme csöves előfokot tenni? Előerősítőböl is millió a választék, igazán jó kis dinamikus hangú erősítőt lehet összeválogatni. A csöveknek kell a meleg az tranyónak meg nem. Hogy teszed egy dobozba?? Arról nem is beszélve ha egy olyan hibrid kombónál elszáll a csatoló kondenzátor, akkor a tranyók könnyen dróttá változnak, ami simán elviszi a hangszórókat is a picsbe. Szegénységi bizonyítvány tranyós végfok elé csövet rakni! Mért nem csinálsz akkor már csöves végfokot is + csöves egyenirányítót is.Az az igazi letisztult csöves összeállítás. Ha pedig kevés a hangerő? akkor viszont teljesen el kell felejteni a

pislákoló csöveket. Oda tranyora, de inkább FETre lesz szükség.

Másrészt a csövesnek a hangját 70%-ban a kimenő trafó határozza meg és a végcsövek, ha pedig végfok már megvan akkor az előerősítő nem okozhat gondot. A kombónál sokkal több a probléma a késleltetőkkel kapcsolatban pl. Az egyenirányítórol nem is beszélve. Az íc is és a cső is dióda hídról megy. Hát az gyönyörű. A csöves hangot az egyen cső is igen igen befolyásolja. Az is ad neki egy bizonyos minőséget pláne a torzításánál. A csöves rendszer torzítása egyel talán nem kellemetlen az emberi fül számára. Sőt sokan úgy vannak vele az adja meg az igazi hangját. (enyhén túlvezérelve) Attól csövesebb hang nem is létezik a világon amikor enyhén, csak picit túl vezérelve szól egy full csöves erősítő, érzékeny hangfalakra akasztva.! A full csöves SE cuccok néhány wattosak lehetnek csupán. Nem nehéz túlvezérelni őket. A tranyós erősítő torzításától viszont a zisten mentsen meg minden kedves hifi rajongó barátomat. Üdvözlettel.

2022. szept. 11. 14:26
 14/21 anonim ***** válasza:
80%

2-es vagyok

Ágoston Lajos: „Audiofil erősítők építése” című könyvében is található néhány hibrid kapcsolás:

[link]

Mindegyiknél a meghajtó fokozat elektroncsöves a végfokozat tranzisztoros. Azért, hogy elhagyható legyen a súlyos, drága, átviteli hibákat okozó és hatásfokot csökkentő kimenőtranszformátor. Más vélemények szerint pedig éppen a kimenőtranszformátor miatt szólnak szebben a csöves végerősítők. Hát, ki tudja mi az igazság?

Bár én az elektroncsöveket kedvelem, de a valóság ez:

Az elektroncsöves végerősítő hátrányai:

– sokkal drágább, mint egy hasonló minőségű tranzisztoros

– az elektroncsöveket fűteni kell, ezért fogyasztása, hőtermelése jóval nagyobb, mint egy ugyanakkora teljesítményű tranzisztorosé

– súlya többszöröse a tranzisztorosnak

– a csövek egy bizonyos idő után elöregszenek, cserélni kell azokat, több ezer, de inkább több tízezer forint egy új cső

– a kimenőtranszformátor miatt frekvenciaátviteli sávja korlátozott, impulzusátvitele rossz

– az olyan erősítő, amelyiknél a csövek „kiállnak” az alaplemezből veszélyes lehet, mert, ha véletlenül valamelyik cső üvegbúrája eltörik, akkor a szabaddá váló több 100 V-os anódfeszültség életveszélyt jelent

Az elektroncsöves végerősítő előnyei:

– torzítási jellege kellemesebb, ezért általában szebbnek ítélik a hangját

– szép látvány a csövek izzó katódja

Az elektroncsöves előerősítő is drágább, fogyasztása nagyobb, mint a tranzisztorosé, a csöveket időnként ebben is cserélni kell. Zaja nagyobb, mint a félvezetősé, a fűtésből eredő zajok is fellépnek, amelyek félvezetősnél nincsenek.

2022. szept. 11. 20:19
 15/21 Isti1976 ***** válasza:
19%
Lehet máshogy közelíteném meg a kérdést; néznék egy D-osztályú erősítőt, ennek kicsi a torzítása, zaja és keveset fogyaszt, nem is olyan érzékeny, mint a csöves végerősítő és elé egy ESS Sabre chipes DAC-ot, olyat, amiben menüben lehet állítani az ESS Sabre DAC chip karakterisztikáját. Ezekben a chipekben van egy "legjobb hangminőség" (alapbeállítás) és egy "csöves" és egy "tranzisztoros" karakterisztika. Szóval ha mindenáron csöves hangzásra vágysz, akkor bármikor bekapcsolhatod a torzítást a chip-ben és mellé a rendszered jó lesz, kis fogyasztással (ami a csövekre nem lenne igaz) ha meguntad a csöves hangzást, visszakapcsolod a menüben. Ha vakteszten meghallgatod, pont olyan mint egy csöves erősítő, persze nem világít rajta semmi fancy trióda, de két rendszert kapsz egyben.
2022. nov. 6. 09:56
 16/21 Salx Narval ***** válasza:
14%
Én 2db retro asztali rádiót használtam erősítő és hangfal helyett, egy AKAI GX 4000 szolgáltatta a jelet.:D Mit mondhatnék, ha elrejtem a cuccot senki nem kételkedett volna abban, hogy komoly Hi-Fi berendezést hall az biztos. Minden esetre nem bántam meg, hogy kipróbáltam. Jó ideig hallgattam zenéket ezeken az öreg rádiókon, bakelittel és CD-vel is kipróbáltam. Egy időben gondolkodtam azon, hogy építek belőlük egy sztereó erősítőt de sajnáltam két még működőképes régiséget is tönkretenni ezért.
2022. nov. 7. 03:45
 17/21 anonim ***** válasza:
60%

Nálam egy hibrid kombó van. Csöves Copland előfok, és Advance Acoustic félvezetős végfok. Maximálisan elégedett vagyok a hangzással.

De van egy osztrák haverom, aki pedig egy félvezetős Sugden előerősítőt használ egy csöves Audio Research végfokkal. Gyönyörűen szól.

febr. 14. 06:55
 18/21 anonim ***** válasza:
60%
Az elektroncső alkalmazása nem jelent automatikusan jobb hangminőséget. Rendkívül nagy tisztaságú, alacsony zajszintű kis torzításos előfokozatok és végfokozatok készíthetők korszerű félvezetőkből. Hatásfokuk, élettartamuk többszöröse az elektroncsőének.
jún. 19. 17:53
 19/21 Morzsi007 ***** válasza:
0%
Én első körben meghallgatnám hogy tetszik a hibrid megoldás, nem mindegy milyen végerősítőt hajt meg egy adott előfok és milyen hangfalakon szólal meg. Na meg a kábelezés. Az olcsó kábelek között is van némi különbség, kicsit más hangszín tapasztalható akár.
jún. 20. 13:07
 20/21 anonim válasza:
64%

"Az elektroncső alkalmazása nem jelent automatikusan jobb hangminőséget. Rendkívül nagy tisztaságú, alacsony zajszintű kis torzításos előfokozatok és végfokozatok készíthetők korszerű félvezetőkből. Hatásfokuk, élettartamuk többszöröse az elektroncsőének."

Így van! Elterjedt az a dogma a hifisták körében, hogy a csöves erősítők hangja "melegebb", "selymesebb", "levegőssebb", míg a félvezetős erősítők hangja "sterilebb", "feszesebb", "hidegebb".

Na most az a helyzet, hogy manapság sem, és régen sem volt ennyire fekete-fehér a dolog. Nagyon sok olyan csöves erősítő van/volt, amiknek kimondottan feszes, steril és hideg a hangzása. Félvezetős erősítőkből pedig van több olyan típus, amiknek kellemes meleg és szellős a hangzása.

A mai modern magas kategóriás félvezetős erősítők simán jobb hangzásúak. A legszebb (vagy legjobb) hang alatt, az eredeti felvétel reprodukcióját és annak a részletességet értjük. Az erősítőnek nem feladata, hogy a hangzást megváltoztassa. A csöves hangzás hozzáad harmonikus torzítást, azaz "színezi" a hangot, de ezzel egyszerre el is vesz valamelyest a zene részletességéből (+ ott a csövek analógos alapzaja + ahogy a csövek öregszenek, úgy a hangminőség is romlik, és a harmonikus torzítás is nő). Az sem igaz, hogy a cső okozta harmónikus torzítás "feljavítja" vagy "elrejti" a hangfelvétel hibáit vagy hogy szebbé varázsolja a hangzást (legfeljebb módosítja a hangzást), ez csak a csőhívők elterjedt hibás nézete. Arról nem is beszélve, hogy az elektroncsövek hangkarakterisztikája is más és más. Például egy Telefunken cső hangja másabb, mint egy Eletro-harmonix csőnek.

aug. 31. 16:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!