Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Köthetek-e 8 ohmos erősítőre...

Köthetek-e 8 ohmos erősítőre 6 ohmos hangfalat?

Figyelt kérdés
Sajnos nem vagyok túl jártas ezekben, ezért fordulok hozzátok. Egy Marantz 8 ohmos erősítőhöz tudnék jó áron venni egy kifogástalan Sony hangfalpárt, amely viszont 6 ohmos impedanciával rendelkezik. Nem értettem meg teljesen, hogy mi is ez a 2 ohm különbség, ebben kérném a segítségeteket! Lakásban élünk, úgyhogy bömböltetve biztosan nem lenne a technika. Köszi szépen.

2022. júl. 29. 21:28
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Ha egy 8 Ω-ra készült erősítő kimenetére kisebb – a te esetedben 6 Ω-os – hangszórót kapcsolsz, akkor azon, a kisebb impedancia miatt nagyobb áram folyik. Ezt a nagyobb áramot az erősítőben levő teljesítménytranzisztorok nem biztos, hogy képesek elviselni. Elvileg az impedanciák arányában lenne nagyobb az áram 8/6=1,33-szoros. Ezt nem tudni milyen erősítő, de vannak olyanok, amelyekben van túlterhelés védelem. Az ilyenekben egy védő áramkör figyeli a teljesítménytranzisztorok áramát, és, ha túlzottan nagy, akkor visszaszabályozza azt. Írtad, hogy nem fogod bömböltetni. Egy bizonyos kivezérlésig a 6 Ω-os hangszórók esetén sem léped túl a megengedett áramot. Ezt viszont fülre beállítani nem lehet, illetve, ha véletlenül valaki feltekeri a hangerőt, akkor probléma lehet. Egyébként általában az éppen szükségesnél nagyobb áramú tranzisztorokat szoktak alkalmazni, lehet, hogy 6 Ω esetén sem lenne baj, de erre biztosat mondani nem lehet.

Például egy 8 Ω-os, 50 W-os erősítőnél, ha 6 Ω-mal terheled, akkor ahhoz, hogy ne lépd túl a 8 Ω-nál fellépő áramot, a teljesítményt csökkenteni kell: P=50·6/8=37,5 W-ra. Azt azonban fülre nem lehet megállapítani, hogy ezt mikor éred el.

2022. júl. 29. 23:26
 2/11 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a válaszodat, ez teljesen érthető volt. Egy Marantz SR-50L az erősítő, 40 wattos, a hangfal, amit kinéztem pedig Sony SS-D105, 6 ohm, 90 wattos, 89 dB/W/m. Tudom, hogy teljesítményben nagyon fölé lövök, de nagyon jó állapotban van a korához képest, és ilyen 90-es évek eleji/közepi szett lenne az elképzelésem. Ezek alapján is botorság lenne ezt a párosítást alkalmazni? Nem nagyon találok 8 ohmos, jó állapotú hangfalat ebből a korszakból sajnos :/
2022. júl. 30. 00:00
 3/11 anonim ***** válasza:
Akkor erősítőt nézz másikat. A legtöbb amit látok pont a 6 Ohmosakat szereti.
2022. júl. 30. 11:02
 4/11 A kérdező kommentje:
Már mindegy, mert úton van az erősítő. Sajnos én is ritkán látok 8 ohmos hangfalat. Még nézleődöm akkor, türelmesen :)
2022. júl. 30. 11:04
 5/11 Zzzoli ***** válasza:
100%

Nem lesz problémád belőle 10A 100 Wattos komplementer végtranyói vannak, tehát egy végfok 2db 100 wattos tranzisztor 10A maximális árammal. (2SC3180 ill. 2SC3182). Tápegysége meg annak a 2x40wattnak megfelelő.

Persze lehet mondani hogy oké, de elégtelen a hűtése, hiába a végfok lehetővé tenne nagyobb terhelést, viszont a hűtés is túl van valamelyest méretezve, másrészt van benne hőfokvédelem, illetve kimeneti rövidzár és túlterhelés elleni védelem.

Az első válaszoló egyébként szakmailag teljesen helyesen válaszolt!

Viszont ennek az erősítőnek azzal a hangfallal nem lesz gondja.

2022. júl. 31. 16:42
 6/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszod! Egész biztosan működne? Találtam egy kisebbet, egy Canton Fonum 250-est, az 8 ohmos, jelenleg őt szemeltem ki megvételre a Sony helyett.
2022. júl. 31. 17:01
 7/11 Zzzoli ***** válasza:
100%
Egész biztosan működne, de ha nyugodtabb leszel a kis Cantonokkal, akkor vedd azt hozzá.
2022. júl. 31. 17:27
 8/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítséget mindenkinek! :)
2022. júl. 31. 18:08
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

Zzzoli

1-es vagyok. Akkor én még nem ismertem a pontos típusát, azért írtam csak általánosságban. Minden úgy van, ahogy írtad, annyiban javítanálak (valószínűleg elírtad), hogy a végtranzisztorai:

2SC3182 (NPN) és 2SA1265 (PNP), valóban tartósan elviselnek 10 A-t.

2022. júl. 31. 20:01
 10/11 A kérdező kommentje:
Meggyőztetek, holnap nézem/hallgtom meg a Sony-t. 😁
2022. júl. 31. 21:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!