Köthetek-e 8 ohmos erősítőre 6 ohmos hangfalat?
Ha egy 8 Ω-ra készült erősítő kimenetére kisebb – a te esetedben 6 Ω-os – hangszórót kapcsolsz, akkor azon, a kisebb impedancia miatt nagyobb áram folyik. Ezt a nagyobb áramot az erősítőben levő teljesítménytranzisztorok nem biztos, hogy képesek elviselni. Elvileg az impedanciák arányában lenne nagyobb az áram 8/6=1,33-szoros. Ezt nem tudni milyen erősítő, de vannak olyanok, amelyekben van túlterhelés védelem. Az ilyenekben egy védő áramkör figyeli a teljesítménytranzisztorok áramát, és, ha túlzottan nagy, akkor visszaszabályozza azt. Írtad, hogy nem fogod bömböltetni. Egy bizonyos kivezérlésig a 6 Ω-os hangszórók esetén sem léped túl a megengedett áramot. Ezt viszont fülre beállítani nem lehet, illetve, ha véletlenül valaki feltekeri a hangerőt, akkor probléma lehet. Egyébként általában az éppen szükségesnél nagyobb áramú tranzisztorokat szoktak alkalmazni, lehet, hogy 6 Ω esetén sem lenne baj, de erre biztosat mondani nem lehet.
Például egy 8 Ω-os, 50 W-os erősítőnél, ha 6 Ω-mal terheled, akkor ahhoz, hogy ne lépd túl a 8 Ω-nál fellépő áramot, a teljesítményt csökkenteni kell: P=50·6/8=37,5 W-ra. Azt azonban fülre nem lehet megállapítani, hogy ezt mikor éred el.
Nem lesz problémád belőle 10A 100 Wattos komplementer végtranyói vannak, tehát egy végfok 2db 100 wattos tranzisztor 10A maximális árammal. (2SC3180 ill. 2SC3182). Tápegysége meg annak a 2x40wattnak megfelelő.
Persze lehet mondani hogy oké, de elégtelen a hűtése, hiába a végfok lehetővé tenne nagyobb terhelést, viszont a hűtés is túl van valamelyest méretezve, másrészt van benne hőfokvédelem, illetve kimeneti rövidzár és túlterhelés elleni védelem.
Az első válaszoló egyébként szakmailag teljesen helyesen válaszolt!
Viszont ennek az erősítőnek azzal a hangfallal nem lesz gondja.
Zzzoli
1-es vagyok. Akkor én még nem ismertem a pontos típusát, azért írtam csak általánosságban. Minden úgy van, ahogy írtad, annyiban javítanálak (valószínűleg elírtad), hogy a végtranzisztorai:
2SC3182 (NPN) és 2SA1265 (PNP), valóban tartósan elviselnek 10 A-t.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!