Nem lesz semmi baja a hangfalnak. Egyébként is az erősítő - hangfal "viszonyát úgy kell megtervezni, hogy a hangfal legalább 20%-al erősebb legyen az erősítőnél. Az az egy 100 Wattos erősítőhöz legalább 120 Wattos hangfal való.
2022. máj. 18. 21:47
2/10 anonim válasza:
Kérdező, mi van akkor ha egy 100 kg teherbírású polcra csak 95 kg súlyt teszünk? Vagy ha csak 25 kg-ot? Lesz baja a polcnak?
2022. máj. 18. 21:56
3/10 anonim válasza:
Nem, sőt, nem véletlenül szokták terhelhetőségnek is hívni azt, hogy hány wattos.
2022. máj. 18. 23:00
4/10 anonim válasza:
Van az az 50W-os erősítő, ami lök sokkal nagyobbat rövid idő alatt. Van az a pont nem túl vékony lengőtekercs azzal az épp csak elégséges hűtéssel, ami a hangszóró leégéséhez vezet, ha torzba hajtva kvázi négyszögjelet kap egy kisebb teljesítményű, szinte erőtartalékok nélküli táppal szerelt erősítőtől.
2022. máj. 19. 06:57
5/10 anonim válasza:
Elméletileg nem lehet baj.
Viszont én legalább kétszeres terhelhetőségű hangfalat kötnék csak egy erősítőre. De ez csak az én perverzióm.
Tudom, nem ide tartozik közvetlenül, de az, hogy egy hangfal milyen hangosan fog szólni nem csak a rá adott teljesítménytől függ, hanem a hangfal érzékenységétől is.
Nálam 2x14 W-os erősítőre két 120 W max terhelhetőségű 92 dB/W/m érzékenységű hangfal van kötve. A hangerő poti félállásában már az elviselhető hangosság határán van.
2022. máj. 19. 11:16
6/10 Szirty válasza:
Mi történik?
1. Nem megy tönkre a túlterheléstől
2. Halkabban szól
Egyébként ugyanez történik ha nem max hangerőn tolod, hanem csak halkan. 100W helyett csak 8W-ot "ad" a hangfalnak az erősítő. :)
2022. máj. 19. 12:55
7/10 anonim válasza:
A példád szerint 100 W a hangszóróra adható maximális teljesítmény. Ha ennél kisebb teljesítményt adsz rá, akkor nem lesz probléma, ha nagyobbat, akkor igen. 2-es példája jól szemlélteti ezt.
2022. máj. 19. 13:30
8/10 anonim válasza:
Semmi nem lesz.
160W os hangfalaim 50W -os erőlködőről szólnak.
2022. máj. 19. 15:54
9/10 anonim válasza:
Az én saját készítésű 20 watt teljesítményű (TDA 2005 IC hídkapcsolásban) erősítőmhöz 50 Watt terhelhetőségű hangfalakat csináltam.
Gyönyörűen és hangosan szól ha feltekerem teljesen - lakásban megfelel a hangereje. Maximális hangerőn soha nem használom legfeljebb 50%-on
2022. máj. 19. 23:16
10/10 Isti1976 válasza:
Ha A, AB osztályú, tehát tranzisztoros végfokos az erősítőd, akkor ha a max hangerő úgy van beállítva az erősítőn, hogy már vágja a jelet, akkor a hangfal felé teljes hangerőn egyenáramú komponenst fog küldeni. Az egyenáramtól nem mozog a membrán, viszont felmelegíti a tekercset, aminek a ragasztása leolvadhat. Ha D-osztályú az erősítő, akkor ilyen nem fordul elő.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!