Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Miért csíkos a kép, ha kettéos...

Miért csíkos a kép, ha kettéosztom a TV jelet?

Figyelt kérdés

ZTE ZXHN F618 router / WiFi / TV jel szolgáltató eszközből jelenleg bemegy a koax kábel egy 4-es noname 5MHz-1000MHz sávszélességű jelelosztóba. Innen 4 koax kábel megy ki, amiből 2-re van TV kötve, a másik 2 lóg a semmibe.

Ezt a 4-es splittert akartam lecserélni egy Teleste 3DSS2 2-utas 5MHz - 1280 MHz sávszélességű splitterre, hogy csak a két létező TV kapjon jelet és a kép valamivel szebb legyen (jelenleg az analóg képjel kicsit gyenge, néha interferencia látszik, sok digitális csatorna akadozik). Ekkor a következő események történnek:

- Ha csak az egyik TV kábel van bedugva a 3DSS2-be (bármelyik a 2 közül), akkor a hozzá tartozó TV-n teljesen éles a kép.

- Ha mindkettő be van dugva, mindkét TV-n iszonyúan erős interferencia látszik. Akkor is, ha az egyik TV-t kikapcsolom. Ha megint leveszem bármelyiket, a kép kristálytiszta lesz.

- Ha visszadugom a 4-es elosztót és csak 1 TV kábelét dugom be, a kép még éles, bár érezhetően gyengébb.

- Ha mindkét TV kábelt bedugom, megint interferencia látszik, bár kicsit enyhébben, mint az előbb.

- Ha bedugom az emeleti 3. üresen álló kábelt. A kép kitisztul, néhány csatornán nagyon halványan interferencia látszik.

- A nappalihoz vezető kábelnek nincs ilyen hatása.

- ha megfordítom az egyik TV tápcsatlakozóját a konnektorban, semmi sem változik.

A kérdésem röviden ennyi: Miért???

2022. ápr. 7. 07:38
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:

Nem csillapító, osztó...

Nem mért semmit. Ez a Digi. Egyébként, nem hinném, hogy olyan nagy szükség lenne egy lakáson belüli elosztónál bármiféle mérésre. Ez nem egy társasház központi egysége 50 m-es kábelekkel.

2022. ápr. 7. 20:42
 12/18 anonim ***** válasza:

Ezt értem, de olvasd már el mi van írva a kivezetéseire. A Teleste 4 dB-el kevesebbet csillapít, ez máris markáns különbség, ami képi hibát okozhat, ha nincsen beszabályozva a jelszint a TV előtt. Pláne, hogyha előtte a Splitere-t is csak úgy találomra rakták be. És akkor még ott van az is, hogy korábban plusz két bekötött, de nem használt coax is lógott még az elosztón.

Összefoglalva: Volt egy TV-adásnak szánt coax hálózat 4 kábellel kiépítve, -8.0 dB csillapítású elosztóval. Ebből te csináltál 2 kábeles hálózatot, -4.0 dB-es elosztóval. Nagyon meg lennék lepődve, ha pont optimálisra esett vagy nőtt volna a jelszint a változtatás után, pláne úgy, hogy előtte is ki tudja milyen volt, mert leírásod alapján a technikus (vagy más) már azt is vaktában építette ki. De igazából ezt bizonyítja az is, hogy a kép sz.r, tehát a jelszint egészen biztos, hogy nincs az optimális tartományban.

Szerintem jelentsd be hibának és küldjenek ki technikust, hogy állítsa be... Ennyi.

2022. ápr. 7. 21:12
 13/18 A kérdező kommentje:

Ezt meg én nem akarom még egyszer elolvasni, mert még megtanulom és én is ilyen hülyeségeket írok.

Nagyon meg lennék lepődve, ha akár egy kicsi része is igaz lenne amit írtál. Olvasd már el, amiket én írok: közvetlenül 1 TV-vel, azaz 0 dB csillapításnál a legjobb a kép.

Senkit nem érdekel a jelszint +/- 10 dB-es ingadozása. Nem tudom, hallotál-e már az FM jelátvitelről és hogy annak mik az előnyei. Még hányszor írjam le, hogy a képen interferencia/moaré van egy nagyfrekis gerjedéstől...

És légyszíves, ha nem értesz hozzá, legalább ne térítsd el a kiírt kérdésről a figyelmet.

2022. ápr. 7. 21:20
 14/18 anonim ***** válasza:

"(jelenleg az analóg képjel kicsit gyenge, néha interferencia látszik, sok digitális csatorna akadozik)."

Amikor nekünk bekötötték, akkor nekünk is ilyeneket produkált, majd egyszer csak teljesen leromlott a jel.

Az üvegszál volt elrepedve a ZTE doboznál.

2022. ápr. 7. 23:28
 15/18 A kérdező kommentje:
Biztosan nem ez történik itt
2022. ápr. 8. 07:08
 16/18 anonim ***** válasza:
Az egyik tévé a páros, a másik a páratlan számú sorokat kapja meg.
2022. ápr. 8. 12:34
 17/18 anonim ***** válasza:

Ohh, és ki zaklatott téged, szegénykém.

Bár nem láttam mit írtál, de gyanítom a számodra nem tetsző válaszra személyeskedéssel reagáltál. Akkor ne csodálkozz.

2022. ápr. 9. 17:20
 18/18 anonim ***** válasza:
Megérett a pusztulásra ez az ország.
2022. ápr. 9. 17:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!