Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Miért csíkos a kép, ha kettéos...

Miért csíkos a kép, ha kettéosztom a TV jelet?

Figyelt kérdés

ZTE ZXHN F618 router / WiFi / TV jel szolgáltató eszközből jelenleg bemegy a koax kábel egy 4-es noname 5MHz-1000MHz sávszélességű jelelosztóba. Innen 4 koax kábel megy ki, amiből 2-re van TV kötve, a másik 2 lóg a semmibe.

Ezt a 4-es splittert akartam lecserélni egy Teleste 3DSS2 2-utas 5MHz - 1280 MHz sávszélességű splitterre, hogy csak a két létező TV kapjon jelet és a kép valamivel szebb legyen (jelenleg az analóg képjel kicsit gyenge, néha interferencia látszik, sok digitális csatorna akadozik). Ekkor a következő események történnek:

- Ha csak az egyik TV kábel van bedugva a 3DSS2-be (bármelyik a 2 közül), akkor a hozzá tartozó TV-n teljesen éles a kép.

- Ha mindkettő be van dugva, mindkét TV-n iszonyúan erős interferencia látszik. Akkor is, ha az egyik TV-t kikapcsolom. Ha megint leveszem bármelyiket, a kép kristálytiszta lesz.

- Ha visszadugom a 4-es elosztót és csak 1 TV kábelét dugom be, a kép még éles, bár érezhetően gyengébb.

- Ha mindkét TV kábelt bedugom, megint interferencia látszik, bár kicsit enyhébben, mint az előbb.

- Ha bedugom az emeleti 3. üresen álló kábelt. A kép kitisztul, néhány csatornán nagyon halványan interferencia látszik.

- A nappalihoz vezető kábelnek nincs ilyen hatása.

- ha megfordítom az egyik TV tápcsatlakozóját a konnektorban, semmi sem változik.

A kérdésem röviden ennyi: Miért???

2022. ápr. 7. 07:38
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
Tegyél be képeket a splitterekről. Mi a szolgáltató?
2022. ápr. 7. 08:04
 2/18 anonim ***** válasza:
Egyébként nem értem hogy mehet coax kábel a splitterbe? Nem az oszlopról megy coax a splitterbe és megy tovább a router és TV-k felé? Jól van bekötve?
2022. ápr. 7. 08:08
 3/18 anonim ***** válasza:
* routerből a splitterbe
2022. ápr. 7. 08:09
 4/18 anonim ***** válasza:
Nem értem teljesen a rendszeredet, de nem az van, hogy ezeknél 75 ohmos lezárás kell minden szabad kábelvégen, mert a szakadás vagy rövidzár 100%-ban visszaveri a hullámokat, és az meg interferenciát okoz az elosztóban?
2022. ápr. 7. 08:11
 5/18 anonim ***** válasza:
74%

"A kérdésem röviden ennyi: Miért???"

A válasz röviden: mert te kendácsoltad össze, nem szakember.

2022. ápr. 7. 09:29
 6/18 anonim ***** válasza:
Ha a semmiben lógó coaxok be vannak kötve az elosztóba, akkor igen, kell rájuk záródugó. De ha nincsenek használva, akkor teljesen értelmetlen bekötni...
2022. ápr. 7. 14:58
 7/18 A kérdező kommentje:

Látom ugráltatjátok a parasztot...

#1:

az egyik splitter MST1004 Micromedia, [link]

a másik 3DSS2, [link]

Teljesen feleslegen info, mndkettő gagyi ferritmagos osztó. De nem az a baj, hogy morzsás a kép nagyobb frekiken, hanem mindenhol moarés, mert feltehetően a ZTE gerjed.

A router neve alapján a szolgáltatót ki lehet következtetni: Digi, megint felesleges info, mert az üvegszálas routernél nem tudom, hogy okoznának a központból bármi gondot.

#2, #3:

Ez már XXI. század: üvegszál jön a lakáson belülre és a te áramodról működő ZTE doboz dobja szét az internetet és dekódolja a TV-t. Jól van bekötve. Nem én csináltam hanem a Digi "szakembere". Igaz, ez nem garancia semmire...

#4, #6:

IGEN, pont ezért akarok egy kettes osztót betenni, hogy ne legyenek feleslegesen lógó lezáratlan kábelek és kétszer nagyobb jel menjen a 2 TV-re. Azonban, nem tudom, olvastátok-e amit leírtam, ha nincs feleslegesen lógó kábel, ez a xar akkor kezd gerjedni, sőt, gyengén még akkor is, ha van rajta.

Utolsó utáni tippem,hogy a ZTE nem bírja a ferrites osztók reaktív terhelését és a végfoka gerjed, amit csak egy antenneszerű terhelés nyugtat le, de nehogy már nekem kelljen barkácsolni egy ellenállás splittert...

2022. ápr. 7. 19:41
 8/18 anonim ***** válasza:

Más a csillapítása a TELESTE splitternek. Ha a régi splitterre lettek behangolva a TV-k, akkor újra kell hangolni őket.

Splitere MST 1004 -8.0 dB

Teleste 3DSS2 -4.1 dB

Ha jól számolom egy 4 dB-es csillapító kell a TV coaxára, de mivel nem tettél közzé képeket, ezért csak találgatni lehet. Ha már van rajta csillapító/erősítő, akkor számold hozzá.

2022. ápr. 7. 20:06
 9/18 A kérdező kommentje:
Persze, hogy más a csillapításuk, hiszen mindketten passzív osztók. Ha 2-be dobják a jelet, akkor 3dB + veszteség, ha 4-be akkor 6dB + veszteség. Miért kéne pluszban csillapítás??? Ha direktbe kötök be egy TV-t éppenhogy jobb a kép. Mik lettek behangolva mire???
2022. ápr. 7. 20:30
 10/18 anonim ***** válasza:
Az előző csillapító beszerelésekor nem mértek jelszintet a technikusok? Egyáltalán ők szerelték be?
2022. ápr. 7. 20:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!