Órás rádió. Mit jelent a Precision Electronic clock?
Azt szeretném tőletek megkérdezni, hogy mi a különbség asztali órás rádió esetén a Quartz Clock típusú és a Precision Electronic clock típusú órás rádió között?
Volt egy Quartz órás rádióm és kb 25 év után elkezdett drasztikusan sietni. Ez előfordulhat ennél is?
"megszűnik a problémád"
Esetleg úgy lesz helyette másik.
Pl. hogy a pontos idő egy idegen szolgáltatás meg a térerő függvénye lesz... :)
Rendben köszönöm a válaszát mindenkinek. Közben utánna kutattam egy kicsit és ezt találtam:
Ez van írva a mostanihoz.: Precision electronic clock, runs independently of radio.
A régihez ez volt írva: Precision electronic clock, runs independently of radio. For /11 version only: the clock runs on quartz, independently from
mains power frequency. (nekem a /11 típus volt).
No látod mennyit számít a pontosabb információ?
A /11 változat óráját kvarckristály vezérli, ami pontos(abb).
A nem /11-es változat óráját a hálózati frekvencia vezérli, ami soha nem pontosan a névleges 50Hz hanem ált. kevesebb. (Ez az óra késését okozza).
Kvarcvezérlésű óránál a pontatlanságot a rezgőkör elhangolódása okozza (esetleg a tápegység durva hibája) szerintem.
Nem hiszem hogy a ki/be kapcsolás ezen segítene.
Ha a hálózati frekvencia vezérli akkor nem, mert annak a névlegestől való eltérése okozza az óra pontatlanságát.
A ki/be kapcsolás pedig nincs hatással a villamos hálózatot tápláló erőművekre amik a frekvenciát meghatározzák.
Szóval (ha jól értem) ha elkezd sietni/késni akkor kuka az egész. :(
Mert gondolom ilyen esetben nem lehet megjavítani.
Ha hálózati 50Hz vezérli, akkor ez nem hiba, egészen egyszerűen egy tulajdonsága az órának ami abból ered amit fent már leírtam.
A kvarc időalappal ellátott óra javítható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!