Egy híradástechnika készülék miért számít kettős szigetelésűnek amikor fémburkolata van?
Pont azért, mert fém burkolata van.
Nézz meg pl. egy mai hajszárítót, abban hol van fém? (Mármint a burkolatban)
Ugye a kettős szigetelésű cuccoknak nincs földelés a dugvillán. Ennél viszont màr csak illene azt a burkolatot földelni.
A szabványszöveg az, hogy:
"Az üzemszerűen feszültség alatt lévő részek úgy vannak elszigetelve, hogy egyszeres meghibásodás esetén nem léphet fel veszélyes érintési feszültség."
Pl. egy transzformátor van a készülékben. A transzformátor tekercsei el vannak szigetelve a vasmagtól.
Ugyanakkor maga a transzformátor vasmagja (és vele galvanikus kapcsolatban lévő egyéb fém részei) el vannak szigetelve a készülék házától.
Ha leég a transzformátor amitől testzárlatos lesz, a trafó vasmagja feszültség alá kerül, de mivel el van szigetelve a készülék háztól, nem lesz érinthető rész feszültség alatt.
Oké de a képen pl.a betápvezéték bizonyos részén csak egyszeres szigetelés van, a forrasztási pontokon meg még annyi sem. A készülék burkolata pedig fémből van. Ez így megfelel a kettős szigetelés "szabványszövegének"?
Mert ez pl.szinte minden híradástechnikai eszközben így van, és mégis kettős szigetelésűnek adják meg. De mondhatnék akár pl. páraelszívót is ahol a készülékház legtöbbször fém, a készüléken belüli vezetékek egyszeresen szigeteltek.
"6 én ezen nem látom egyértelműen, hogy mi mihez van csavarozva"
Nem baj, neked nem kell látnod, nem neked szólt.
"Oké de a képen pl.a betápvezéték bizonyos részén csak egyszeres szigetelés van, a forrasztási pontokon meg még annyi sem. "
A szigetelésnek az érinthető részeket kell védenie. Mivel ez egy gyártmány, a védelmet elhatárolással oldották meg. Azaz a feszültség alatt álló villamos szerkezet érintése sem segédeszköz nélkül, sem a burkolat eltávolítása nélkül nem lehetséges. A feszültség alatt lévő részek pedig megerősített szigeteléssel vannak elválasztva a fém részektől.
“ Nem baj, neked nem kell látnod, nem neked szólt.”
Én sem neked írtam, hanem a többiekkel megosztottam a kételyeimet. Sajnálom ha ezzel a lelkedbe gázoltam.
De szerintem ilyen minőségű képen te is csak látni véled. (Kivéve ha ismered az adott gyártmányt korábbról)
"De nincs elszigetelve."
Amit írtam nem a képen látható készülékről szólt, hanem a kettős szigetelésről!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!