Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Milyen TV-t válasszunk, ha...

Milyen TV-t válasszunk, ha egy hálószobában, a készülékkel szemben (fekve, ülve) maximum 3,2 m távolságból fogjuk nézni?

Figyelt kérdés

Tudom, hogy lerágott csont és magam is sok írást elolvastam, amiket az interneten találtam, de be kell valljam, ezek rendes káoszt okoztak a fejemben.

Jelenleg ugyanebben a szobában, ugyanilyen távolságról egy öreg, 50cm képátlójú hagyományos analóg TV-t nézünk. A TV műsorok nézhetők, másra nem is igen lehet használni.

Az áruházak bemutatódarabjain futó műsorokat (videókat) nézegetve, azoktól kb. 3-3,5 távolságra megállva úgy gondoltam, hogy nekünk egy 100-109 cm átlójú modern TV már bőven tökéletes lehet. A képek jól láthatók, élvezhetők ..., még a feliratokat tartalmazó reklámok szövegei is többnyire jól olvashatóak a 3-3,5m-es távolságból is.

A boltokban többnyire már UHD-k vannak kiállítva. Elvétve vannak kitéve és bekapcsolva FullHD-s felbontású készülékek.

Itt egy táblázat a TV-zéshez ajánlott távolságokról.

[link]

Eszerint nekünk a 3,2 m-ről történő nézéshez 'elvileg' egy 78" vagy afeletti TV-t kellene vennünk FullHD felbontással.

A táblázat a mi távolságunkhoz már nem is javasol UHD (4K) átmérőjű készüket.

Tényleg van ember, aki egy ~200cm átmérőjű képernyőt képes folyamatosan nézni ~3 m távolságból?

Vagy aki ennél nagyobb képernyő átmérőjű UHD készüléket képes nézni ~1,5m távolságból? ???

Nekem a ~m távolról történő nézésnél már a 160 cm átlónál is szinte kapkodni kell a szemeimet, ha a képernyő ellentétes sarkaiban van észlelhető változás.

Mellesleg egy 1,5 2 m távolságról történő TV-zéshez le sem tud úgy ülni a család, hogy mindenki ideálisan elhelyezkedve élvezhesse a látványt.

Átlagos felhasználóként TV műsorokat (Vodafone előfizetés) és filmeket (pendriveről, internetről) néznénk.

Mire számíthatok ha a linkelt táblázat javaslataival ellentétben a 3,2 m-ről történő nézéshez csak kisebb átlójú UHD-s (4K) készüléket választok?

#televízió #TV nézési távolságok #UHD TV nézési távolsága #FullHD TV nézési távolsága #UHD TV nézése az ajánlottnál távolabbról
2021. nov. 12. 12:30
 1/5 anonim ***** válasza:
Nálunk otthon az ajánlott másfél-kétszerese az ajánlott távolság szorzója.
2021. nov. 12. 14:48
 2/5 anonim ***** válasza:

Ekkora távolsághoz szerintem egy 55" átmérőjű TV az igazi.

Én legalábbis ilyen távolságról ekkorát használok és az elmúlt 3 évben elégedett voltam vele TV és (főleg) HTPC forrás mellett is.

4K TV-n rendes 4K tartalmat lesz élmény fogyasztani, HD csatornák nézésekor nem ad többet az élményhez mintha FHD TV-n néznéd. Az SD csatornák meg mindenen gusztustalanul fognak kinézni 32" fölött.

Ezt az Alzás táblázatot a gyakorlatban nem nagyon próbálták ki az az érzésem.:)

2021. nov. 12. 15:13
 3/5 anonim ***** válasza:

Önállóan a távolság nem értelmezhető.

Eltérő hogy ki milyen szögfelbontást kedvel.

[link]

2021. nov. 12. 16:16
 4/5 anonim ***** válasza:
Minél nagyobb annál jobb és oled legyen.
2021. nov. 12. 18:10
 5/5 puritan ***** válasza:

Az előző jól beszél, de csak félig.

Minél nagyobbat, min. 55" de inkább 65". Nagyon hamar meg lehet szokni, és nem fogod furcsának érezni.

Ha eddig egy 50 centis analóg (képcsöves?) TV-t néztél, egy sima LED UHD TV-t is ég és föld különbségnek fogsz érezni ahhoz képest. Ha úgy vagy eleresztve anyagilag, vedd meg az OLED-et, biztos szebb a képe, de kétszer annyiba is kerül.

2021. nov. 16. 17:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!