Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Egy ilyen elemes rádió mennyi...

Egy ilyen elemes rádió mennyi ideig képes szólni egyhuzamban 2 góliát elemről?

Figyelt kérdés
[link]

2021. ápr. 20. 21:01
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
67%
Max 1 hét.
2021. ápr. 20. 21:07
 2/14 anonim ***** válasza:
54%
Azért szerintem tovább, a rádió nem egy energiazabáló dolog. Egy CD lejátszóra már hihető lenne az 1 hét.
2021. ápr. 20. 21:21
 3/14 anonim ***** válasza:
73%

Attól függ, mekkora áramsűrűségű elemet használsz: a szén-cink elem sokkal kevesebb energiát tárol, mint egy alkálielem.

A másik fontos faktor, hogy mekkora akusztikus energiát kell leadnia a rádiónak: hangszórón full hangerőn sokat, fülhallgatóval pedig szinte alig fogyaszt.

Tehát alkáli elemről, fülhallgatóval baromi sokáig elgurulhatna ez a cucc.

2021. ápr. 20. 21:33
 4/14 anonim ***** válasza:
74%

Egy alkáli D-méretű elem kb. 5-6 Ah kapacitású.

A rádió teljesítménye maximum 3W (somogyinál fent van a paraméterei között). Tételezzük fel, hogy ennek csak az egytizedével hallgatják, 0,3W az átlagos teljesítmény. Ideális esetben ez 0,1 A áramfelvételt jelentene, de semmi sem 100% hatásfokú, ez sem. Tételezzünk fel 0,125A áramfelvételt. 6Ah kapacitású elemmel ez 48 óra üzemidőt jelent. Két napot.

Fülhallgatóval használva már valószínűleg nem fogyaszt többet, mint 0,1W. Így akár 6 napot is elműködik.

Aki heteket mondott, nem tudom mire alapozta a tippet.

Napi 2-3 óra rádióhallgatás mellett működhet csak hetekig.

2021. ápr. 20. 22:06
 5/14 A kérdező kommentje:

Jó akkor pontosítom,

Alkáli elemmel és hangszórón kb fél hangerőn.

2021. ápr. 20. 22:10
 6/14 A kérdező kommentje:
#4 köszönöm a részletes választ
2021. ápr. 20. 22:12
 7/14 anonim ***** válasza:
58%

A #4-es hozzászóló szépen levezette - teljes hangerőn tényleg csak pár napig bírja ki az elem.

Kiegészítésül az előbbiekhez:

Az elemgyártók adatlapjain:

* [link]

* [link]

* [link]

* [link]

* [link]

fel szokott lenni tüntetve a kapacitás (amit folyamatos terhelés alatt képes biztosítani), illetve hogy adott ideig tartó, adott terhelésű használattal meddig "bírja ki" az elem.

A rádió specifikációi: [link]

2021. ápr. 20. 22:33
 8/14 anonim ***** válasza:

Oké, korrigálom magam (#4) vagyok, a linkelt adatlapok alapján egy kimagaslóan nagy kapacitású tartós kapacitású elemmel az általam írt használati idők háromszorosával lehet számolni.

Mivel az elem nem olcsó játék, ha enyém lenne a készülék, belebarkácsolnék az elemtartóba (valószínűleg bele lehet faragni azt a hiányzó 4 mm-t) egy jobb fajta 18650-es Li-Ion akkut, és egy fillérekért kapható mélykisütés-védelemmel ellátott USB-s akkutöltő panelt. Az egész megvan már kb. 3 elemcsere árából.

2021. ápr. 21. 11:15
 9/14 anonim ***** válasza:
57%

#8 (#7 vagyok): Azért óvatosan azokkal az adatlapokkal - olvasd el a vizsgálati feltételeket: a Varta 4720 16500 mAh-s "csodaeleme" például "nagy ellenállású" (vagyis kis terhelés/áramfelvétel) kisütés mellett képes az említett kapacitásra.

Ha például 10 Ohm-os (ez a "rádió" forgatókönyv) terheléssel (1,5 V / 10 Ohm = 0,15 A vagyis 1,5 V * 0,15 A = 0,225 W - hol van ez a 3 W-hoz?) naponta 4 óráig terheljük, akkor 1,0 V-os végfeszültségig 121 (5 nap), 0,9 V-os végfeszültségig 132 órás (5,5 nap) üzemidő prognosztizálható.

2021. ápr. 21. 12:02
 10/14 anonim ***** válasza:
57%

Jók ezek a rejtvény fejtések,,csak azt nem tudom mi a fenének nem lehet egy ilyen dolgot élesben kipróbálni.

Ha így is úgy is meg kell venni,,akkor nem tök mindegy ?

Ez nem autóvásárlás,vagy ház/lakás,hogy ennyit keljen vele cseszekedni....

Munkatársaim is ha bekérdeznek valami hasonló műszaki fárasztással,akkor a válaszom: hámitóómén próbáld ki azt kész,,ne én gondolkozzak már helyetted,mikor ihatnám a sört is......

2021. ápr. 21. 12:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!