Kondenzátor magashangra?
hangszóró külső mérete: 100 x 263 mm
hangszóró impedancia: > 1000
hangszóróterhelhetőség: 300 W (4 ) / 150 W (8 ) max. 35 V~
frekvenciaátvitel: 2000 - 20000 Hz
hangszóróérzékenység: 92 dB
Nah most szép és jó de nem értem.
C=1/(2*pi*f*R)
f-elvileg legkisebb frekvencia amitt tud.
R-Ellenálása amire 1000 -et vettem fel(Nah itt akadtam el)
Legvégén elvileg 1 millioval szórzom ,hogy uf kapjak.
Nah de most én amit számoltam.
C=1/(2*3.14*3500*1000)*1Mil
C=0.045uf
Azért vettem 3500-t ,hogy ha minimum 2000-et tud akkor 1500-el védjem.
Erre most raktam egy 473j100V Kondit.
De ez igy jó-e a számitás?
P=1/(2*3.14*3500*8)=5.68 uf lenne ha 8-ohm lenne és logikusabbnak érzem,de ennél meg a magassugárzonál meg ugy jön le ,hogy minél kisebb az uf akkor magasodik ki a hangja.
Normális 8-ohm esetén meg mindnél kisebb az uf annál mélyebb hangot kap.
Mármint Forditva 1000 ohmos számitással,mindnél kisebb az uf annál magasabról indit.Ha növelem az uf-et akkor kap mélyet?
Ha meg standard 8-ohmal számolok valahogy ugyanugy most néztem ójra de akkor sem értem tisztán.
“ Ha növelem az uf-et akkor kap mélyet?”
Kapcsolásfüggő. Annyit kell tudni, hogy az rc tagnál az időállandó egyenesen arányos a kapacitással, az időállandó reciprokával meg a freki arányos. Tehát igen, fordítottan arányos a frekvencia a kapacitással.
LC-tagnál (mert ugye a hangszórónak nem elhanyagolható az induktivitása) ugyanez a helyzet.
"Ha növelem az uf-et akkor kap mélyet?”
Igen
Ez egy piezo hangszóró, nem kell nagy dolgokban gondolkodni.
Itt tőled függ milyen tartományt akarsz ráengedni, ami még nem zavarja a füledet. Mivel az impedanciája nagyobb mint 1000ohm, az elektrodinamikus hangszóróknál használt kondenzátoroktól jóval kisebb is elég. Ha rám hallgatsz próbálgatod, indulsz egy 2,2mikróstól és jössz lefelé, lehet neked épp 1 mikróssal fog megfelelni, de elárulom hogy ezt még egy 470 nanós is megszólaltatja.
"hangszóró impedancia: > 1000"
Hogy lesz ebből 300W max 35V-on? :-o
(4 Ohm-on lenne annyi)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!