Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Milyen tápegység szükséges és...

Milyen tápegység szükséges és hogyan kivitelezhető?

Figyelt kérdés

Szeretnék körbe a szobámba LED szalagot és már ki is néztem egyet, de nem tudom az áramellátását hogyan kéne megoldani. 15 méter lenne, tehát 3x5 méteres (RGB SMD 5050 14.4W 60led/m) szalagok, a bemeneti feszültsége pedig DC12V. A távirányítót és a tápegységet is külön-külön kell hozzá megvenni, ezért akadtak problémáim.

Ha jól tudom, úgy kell számolni, hogy 14.4x15=216W az össz. teljesítmény és még ezt kell megszorozni 1.25tel, hogy megkapjuk, valójában mekkora teljesítményű tápegység is kell (a névleges teljesítmény miatt, amit nem pontosan értek hogy van). Szóval akkor kijön, hogy kb. egy 260-270Wos tápegység lenne megfelelő. De olyat is olvastam, hogy hiába kötném össze a három led szalagot egymással, a távolabbi vége mindig halványabban világítana, mint amelyik közelebb van a tápegységhez. Ezért arra gondoltam, az megoldható lenne-e, ha összekötném a három szalagot és annak mind a két végét hozzácsatlakoztatnám a tápegységhez. Ez vajon kivitelezhető? És ha igen mekkora teljesítményű tápegység kéne hozzá? Bocsi, ha hülyeségeket beszélek, ma egész nap ennek próbáltam utánajárni, és csak az így megszerzett "tudást" próbáltam leírni :)

2020. dec. 8. 00:06
 1/3 anonim ***** válasza:
100%
Ennyit már az RGB vezérlő sem bír el. Mekkora szobád van, hogy ennyi kell bele? Ne ezzel akarj világítani. Nálunk egy 12m2 szobában van 2,5 méter, és bőven elég.
2020. dec. 8. 01:17
 2/3 anonim ***** válasza:
40%

50 wattot számolj 5 méterre ergo 150w elég, mert a többi hazugság. 3.2a körül szokott lenni 5m LED a jobbik fajta, de érdemes lemérni.

A 15 métert 5 méterenként tapolod meg, 0,5,10,15 méteres résznél tehát 4 helyen

Szóval szerintem egy 15a táp és hozzá a kütyük erre a teljesítményre elég de mondom érdemes lemérni a szalag valós aramfelvetelet és arra 25-30 százalékot rátenni mert a tápegységnel is hazudnak.

2020. dec. 8. 05:57
 3/3 anonim ***** válasza:
Nekem egy két méteres RGB szalag, ami 14 wattosnak volt hazudva, 1,9 ampert vett fel. Azaz 14,4 helyett csak 11 wattos volt.
2020. dec. 8. 09:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!