Az LG nanocell és oled tvi között mekkora a különbség?
Képminőségileg elég nagy.
De az sem mindegy, hogy melyik Nanocell-es modellre gondolsz, mert ott is van több kategória.
Ha az OLED helyett keresel alternatívát, akkor inkább ajánlom a felsőkategóriás LED tv-ket, amik VA panellel szereltek, és Full-Array Local Dimming-el rendelkeznek.
Például: Sony XF9005 széria. Ez lényegesebben jobb képminőséget nyújt filmnézéskor, mint bármelyik nanocellás LG.
Nanocellásnál otthoni használatnál nincs beégés, az lcd technológia.
Extrém esetekben, fordulhat elő beégés, például ipari használatnál, de akkor is folyamatos üzemidőnél, évek után maradhatnak meg bizonyos képrészek körvonalai.
Mindegyik LCD technológia az OLED-en kívül.
A Samsung QLED is LCD. Tehát ami nem OLED, az LCD.
A legrégebbi LCD technológia ugye a TN panel.
Aztán van a VA panel, mint például a Sony XF9005 széria is azzal van szerelve, ahogy említettem. A VA panel előnye a magas kontrasztarány, és a fekete szín is sokkal mélyebb. Hátránya csak annyi, hogy a betekintési szögek nem a legjobbak, és az IPS-nél rosszabbak a színei.
A Nanocellás LG IPS panelre épül. Az IPS panelnek szép színei vannak, jó a betekintési szöge, de rossz a kontrasztaránya, így nem igazán ajánlott filmnézésre, esetleg általános tévénézésre vagy sportműsorokra ajánlott inkább.
Aztán ott a QLED, ahol szépek a színek, jobb a kontrasztarány, jó a betekintési szög, de a fekete közel sem tökéletes.
A tökéletes képminőséget csak az OLED adja, nekem is C9-es OLED-em van. A betekintési szög kiváló, a kontrasztarány végtelen, a fekete ebből adódóan teljesen fekete! Egyetlen hátránya van: beéghet, de az új modellek már mindenféle védelemmel fel vannak szerelve, például tévénézéskor van lehetőség a tv logójának csökkenteni a fényerejét.
Tehát ha filmezés a cél, akkor én a felső kategóriás VA panellel szerelt tv-ket ajánlom vagy a QLED-et. Ha nincs annyi pénz, akkor régebbi felső kategóriás VA panellel szerelt LED-ek is nagyon-nagyon ajánlottak!!! Például: Samsung KS8000, KS9000 vagy JS9000 széria. Ezek a mai napig megállják a helyüket. És használtan elég olcsón kilehet fogni ezeket.
Egy kicsit javítanék, ezt a mondatot inkább kihúznám:
"Tehát ami nem OLED, az LCD."
Mert a plazmáról megfeledkeztem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!