Vettem egy gitárerősítőt (marshall DSL5). Minden működik rajta, de van hogy elkezd recsegni ropogni a hangszóró...ilyen krs-frs-rrrs szerűségű hangokat ad ki. Mi lehet a baja?
Akkor is ezt csinálja ha letekerem a hangerőt nullára. Sőt a hangerő potméterektől függetlenül mindig ugyanolyan hangerővel recseg. A hangszóró csatlakozására tippeltem, lecsavaroztam a hátulját, megmozgattam a zsinórokat óvatosan, de semmi változás. Nem állandóan recseg, egyszer igen, egyszer nem....
Ötletek? Köszi előre is mindenkinek.
Régi készülékekben a kerámia kondenzátorok anyaghibája, rohadása produkált ilyen hangot, vagy ritkább esetben a kis műanyagtokozású tranzisztorok belső kontakthibája.
Csak annyi eltérést látok, hogy az nem krs-frs-rrrs hangokat adott ki.
De a többi stimmel.
Kb 2 éves ez az erősítő. Elektroncsöves, nem tranzisztoros.
Házilag/laikusként javítható vagy szerviz?
A mai erősítőket nem ismerem de ha ez csöves TV lenne, akkor a PCL86-os cső szorulna cserére. Ennyire emlékszem. XD
Az tudott ilyen időszakos hibát produkálni.
#4, 5-nek:
Attól hogy szépen világítanak a fűtőszálak, még egyáltalán nem biztos hogy rendben is vannak maguk a csövek!
Nem indítok tanfolyamot, vidd el szerelőhöz. Te képtelen leszel kimérni a hiba helyét.
#6 vagyok:
A cső képes nem folyamatosan jelentkező hibát is produkálni!
Nem megyek bele a részletek be, elégedj meg ennyivel.
És megjegyzem hogy mivel ezen vitát nyitottál, ezért te magad semmiképpen se állj neki. Egyébként sem feltételezem hogy rendelkezel cső-voltmérővel!
Vagy esetleg multiméterrel akartál nekiesni? XD
„Nem csőcserés, a csövek rendbe vannak.”
„Ha cső probléma lenne, akkor az folyamatosan jelentkezne. De ez csak néha recseg, néha nem…”
Attól, hogy a katód izzik, még lehet hibás az elektroncső. Ha néha recseg, néha nem, az valamilyen kontaktushibára utal. Az ilyen jellegű hiba helyét általában nehéz megtalálni. Talán a leggyakoribb a rossz forrasztás, de ritkábban lehet alkatrészhiba is. A csőfoglalatoknál is jelentkezhet érintkezési hiba. Egy csőfoglalatot kicserélni nem mindig egyszerű feladat, főleg, ha nyomtatott áramkörbe van forrasztva. Előfordulhat csőhiba is, érdemes lenne beszerezni mindegyikből egy-egy tartalékcsövet és azokkal kipróbálni. Már csak azért is, mert a csöveket egy bizonyos üzemidő után cserélni kell. A leírás szerint 2 db ECC83 és egy 12BH7 van benne:
A csővoltmérő belső ellenállása 10...20 MΩ, a multimétereké is hasonló érték, ezekkel is lehet feszültségméréseket végezni elektroncsöves erősítőkben.
A legtöbb csőhiba folyamatos, ezek egy része teljes működésképtelenségben jelentkezik (például belső elektródaszakadás), egy része pedig gyengébb teljesítőképességben (a katód emisszióképességének gyengülése miatt csökken az erősítés, csökken a kimenőteljesítmény).
Elő szokott fordulni az egyes elektródák közötti időszakos vagy állandó átvezetés is.
„Házilag/laikusként javítható vagy szerviz?”
Megfelelő hozzáértés és gyakorlat nélkül, laikusként ne fogj hozzá a javításhoz, inkább vidd szervizbe.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!