Mitől recseghet a hangszóróm?
Van egy Trust GXT 38 2.1-es hangrendszerem, ami elkezdett rosszalkodni. A tünet a következő: egy bizonyos hangerő felett a bal oldali hangszóró el kezd recsegni, amikor egy nagyobb basszus jön a hang bemeneten. Nem hangszóró hibáról van szó, mivel megcserélve a kettőt a recsegés is átköltözik a másik hangszóróba. Az is biztos, hogy nem a magas hangerő okozza, mert már közepes hangerőn is csinálja. Amivel csillapítani lehet, hogyha magán az erősítőn lejjebb tekerem a basszus potiját, viszont ilyenkor mintha kikapcsolnám a mélynyomót, semmi értelme így használni.
Ezek alapján szerintem az erősítőben van valami gond, csak egyáltalán nem értek hozzá innentől kezdve. Jellemző ez a probléma esetleg, vagy előfordult már valaki másnál is? Lehet javítani valahogy? Autóelektronikában jártas vagyok, forrasztani is tudok, hogyha van valakinek bármi ötlete, akkor azt megköszönném, mert amúgy nagyon szeretem ezt a hangrendszert.
Láthatóan egy egybefos megoldás ( táp-erősítő egy boxban szellőzés szinte alig ), így nem kizárt egy két kondi elhasználódása vagy más alkatrész gyengülése ( elszíneződve olykor).
Esetleg forrasztás is gyengélkedhet...
Szét kell szedni s megnézni, hogy van e látható elváltozás.
Ha van, ott a gond, ha nem látható, akkor lehet méricskélni...
Az "R2" elég sz@rul néz ki az "R8" alatt.
Ez az egyik kimenetet vezeti, ha jól nézem, de már lehet meg van fingva.
A hibás oldal áramkörét kövesd vissza s azon útbakerülő alkatrészeket nézd meg, hogy megfelelő e az ellenállás értéke....stb.
Az ellenállást vagy leméred s egy ugyanolyat a panelen vagy itt meglesed mikéntjét s hasonlítod a mért értékhez:
Néha áramkörben mérve tud tréfás lenni az ellenállás ugye.
Érdemes lehet megnézni az elektrolitkondenzátorokat, nem száradt-e ki valamelyik? Ezt úgy lehet ellenőrizni, hogy egy hasonló kapacitású és feszültségű jót, polaritáshelyesen rákötsz az eredetire. Ehhez meg kell keresni a panel alján az adott kondenzátor forrasztási pontjait és oda ideiglenesen rákötöd a próbakondenzátort.
A kondenzátorok lehetnek zárlatosak is, bár ez ritkán fordul elő. Ez ellenállásmérővel kimérhető. Az ellenállásmérőt az alsó méréshatáron rákötöd az egyes kondenzátorok lábaira, amelyiknél nullát, vagy közel nullát mutat, ott baj lehet.
Persze figyelembe kell venni, hogy egy összeépített áramkörben való ellenállásmérés hamis eredményekre is vezethet.
Ellenállások kevésbé mennek tönkre, ha valamelyik megégett, annak okát máshol kell keresni, egy ellenállás saját magától nem ég le. Olyan is lehet, hogy egy ellenállás megszakad (nem a túlterheléstől, így nincs látható nyoma), de ez is ritkábban fordul elő.
Előfordulhat fóliaszakadás is, ennek helyét nagyon nehéz megtalálni.
Az IC is tönkremehet, de akkor egyáltalán nem szólna. Az IC típusa nem látszik a képeken, a legtöbbnek az adatlapja letölthető, annak alapján ellenőrizhető, hogy az egyes lábakon mérhető feszültségek rendben vannak-e?
A hangerőszabályozó potenciométer is lehet kopott, ezen egy kis foltbenzin segíthet (kicsit belecsepegtetsz és utána megtekergeted), ha ez nem segít, akkor csere.
A feszültségmérésen kívül, mindent kikapcsolt állapotban végezz.
7
Az ic vagy jó, vagy nem.
Én már találkoztam hibás ellenállásokkal, de ritka, azonban baxki, most nézem, hogy capxon kondenzátorok vannak benne...ezekről annyit érdemes tudni, hogy már új korukban sem tudják a ráírt értéket, hátha már elhasználódott, így az erősen vélhető, hogy a nagyobb terhelésnél már nincs benne kakaó s fosikásan teljesít.
Szerintem a 6db nagy kondit érdemes kicserélni minimum 105 fokosra s a rajtuk írt értékűekre csak bármi márkásabbra, mint nichicon bár gagyira is lehet, de akkor hasonló ideig lesz jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!